datça yabanıl doğasında

Datça Yabanıl Doğası’nda

yaban-doga-10

İlk Datça Hurmaları görünmeye başladı.

datça yabanıl doğası

Burada doğayı dağlardan aşmamız çok zordu, oldukça yüksek bir şelaleden dereye indik. Bu yürüyüşte ayakkabılarımız önemliydi, kaygan kayalara tutunan, su geçirmeyen ayakkabılarımız olduğu için şanslıydık.

yaban-doga-12

Çok güzel görünüyordu,

yaban-doga-13

Datça Hurmaları sıklaşmaya başladı, bu kısımda genellikle genç fidanlar vardı.

yaban-doga-14

Dereyi takip ettik, artık başka bir şansımız yoktu, sık bitki örtüsünü aşmamız gerekti.

 

Kırmızı kayaların arasında Datça hurmaları, çok az insanın yürümeyi denediği yabanıl bir doğa. Daha önceki sayfalarımda  Datça hurması ile ilgili birçok sayfa yaptım, Datça’ya özgü bu bitkileri kaybetmek riski son yıllarda çok fazla. Datça’ya özgü derken (Endemik) bu bitki Akdeniz iklim kuşağındaki başka yerlerde  az da olsa görülüyor ama buradaki gibi olmuyor. Son yıllarda ülkemize dışarıdan getirilip dikilen palmiye ağaçlarında ortaya çıkan kırmızı palmiye böceği Datçamızda da ortaya çıktı, Yarımadanın Sesi isimli yerel gazetedeki habere göre Mısır’dan getirilip  dikilen palmiyelerde bu böcek tespit edildi. Sayfamda bu böcekle ilgili bilgileri, alınması gerekli önlemleri yazmıştım. Son gördüğümde yol üzerinde bazı yerlerde bu böcekleri yakalamak için kapanlar astıklarını gördüm ama bu da çok dikkatli uygulanması gerekli bir konu. Bu konuda bilgi verdiğim sayfam.

yaban-doga-61

Bu ağaçların en yükseği Eksera deresinde deseler de benim izlenimim bu derede yüksek Datça Hurması sayısı fazla. Datça hurması genellikle buradaki gibi koloniler halinde oluyor.

Sayfalar: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

3 yorum

  1. Yaşadığınız ve bu görüntü ve yorumlarla bize yaşattığınız için çoook yaşayın.Teşekkürler.

  2. Merhaba hocam elinize yüreğinize sağlık dört gözle beklediğim bir yazı dizisini heyecanla bir çırpıda okudum izledim.Umarım Bodrum ve Marmaris’in başına gelen Datça doğasının başına gelmez .Bizler doğayı paylaşmayı öğrenemedik maalesef.Sadece dünya bizim miş gibi yaşıyoruz. yakıyoruz yıkıyoruz ve maalesef yok ediyoruz.Ama unutmayalım ki bu yok oluş insanlığın yok oluşu olur :(. Sevgiyle kalın…

  3. Muzaffer bey,Ekrem bey;ellerinize,ayaklarınıza,emeğinize sağlık.Bu güzellikleri bizlerle paylaştığınız için sizlere çok teşekkür ediyorum.Çok sevdiğim Datça’ya sizler sayesinde aşık oldum.Umarım bu güzellikler korunarak gelecek nesillere aktarılır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir