kap krio kalıntıları

Knidos Kap Krio – Deveboynu Yarımadası

kapkrio güney surları

Oldukça kalın duvarlar, bu zorlu arazilerde  insanı şaşırtıyor.

kap-krio-15

Mendireğe doğru kayalık kısmın ucunda büyük taşlarla örülmüş dörtgen bir yapnın duvarları var. Akdeniz tarafında ve liman girişinde her yeri görüyor. Burada antik çağda bir fener olduğu söyleniyor, ateş yakılarak teknelere yol gösteriliyormuş.

kap-krio-16

Aşağıda antik mendirek görülüyor, bunun karşılığı karşı kıyıda, suyun içinde kalmış, güzel havalarda yükseklerden çok net görünüyor, birkaç kez fotoğrafını çekme şansım oldu, Knidos akropolü sayfamda var.

kap-krio-17

Kare yapının kuzey tarafında bir kemer var, duvar ve kemer tekniği Hellenistik dönemi gösteriyor. Bu fotoğrafı çekinceye kadar burasının fotoğrafına şimdiye kadar rastlamamıştım, bu gezimizin en güzel tarafı bu oldu.

kap-krio-18

Kemerli yapıdan sonra surları takip ederek karşıda görünen, Kap Krio’nun en yüksek noktasına gideceğiz. Deveboynu yarımadası’nın Kuzeybatı’sında, diğer ucunda Knidos feneri var, yürüyüşümüz tepelerden oraya doğru sürecek.

kap-krio-19

Geldiğimiz dar sırttan geriye dönerken.

Sayfalar: 1 2 3 4 5 6 7 8 9

Bir yorum

  1. Muzaffer bey çektiğiniz resimler çok güzel – elinize sağlık. Ben izin verirseniz bir-iki nokta ekliyeyim. Sonradan ensiz bir dil ile anakaraya (ki bu sahile yerliler Tekir der) bağlanan yarımadaya doğu tarafından bakışta göze görünen kadraj tıpkı suya atlamaya hazırlanan dev bir caretta-carettaya gibidir.
    Cape Crio’nun açık denize bakan tarafındaki deniz fenerinin önünde Yunan adalarını gezdiklerini sanan ağzı açık ayran delisi (Yunan hayranı) ecnebilerin suratına çarpan büyük bir Türk Bayrağı boyalısı vardı. 07 Ağustos Cuma günü Ertekin Doksanaltı hocamızla antik kenti dolaşırken bu görüntünün maalesef silindiğini bildirdi. Çok üzüldük. Son yıllarda 16 Ege adamızı Avrupa birliği sevdası ile Yunanistan’a kaptırdığımızı hatırladık .Bu görüntünün mutlaka tekrar ihya edilmesi gerekiyor. Ne yapalım? Kimlere gidelim beraberce Muzaffer beyimiz?
    Cape Crio üzerindeki -teraslı Roma villaları dışında- en önemli eser, Knidos’a vergi muafiyeti sağlayan, Caesar ve Augustus dostları Artemidoros ailesinden Aristokleidas’ın kızı hayırsever kadın Lykaithion’un mezarıdır.Ertekin hocamız bu önemli mezarı tüm detayları ile neşretmiş, bize de bir pdf ile nezaket göstererek bunu yolladı.
    C.Newton bu kadının heykelini tesadüfen bulmuş; heykel torso imiş ama onu da British Museum’a onarım için götürmüşler. Fakat çevredeki üç süslü sarkofajı (=lahdi) zahmetli ve masraflı bularak yerinde bırakmışlar. Bunlar zamanla hem doğanın ve hem de belki de bazı vandalların tahribi ile günümüzde maalesef tanınır gibi değil.
    Gayretlerimizi birleştirmek dileğiyle saygılar sunuyoruz Muzaffer beyimiz.Esin Turnalı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir