knidos gezisi

Knidos Gezisi

knidos afrodit tapınağı

Amerikalı kazı ekibinin bulduğu yapılardan biri de Yuvarlak tapınak, onlar bu tapınağa Afrodit tapınağı demişler ama Ertekin hocaya göre burası Afrodit tapınağı değil. Çünkü tapınak kesin olarak MÖ 2. yılda yapılmış, Afrodit tapınağı 4.yy, arada 200 yıl var. Eski gezginlerin anlatımına bakarsak daha büyük, ve her yerden görülebilen bir tapınak olmalı. Yuvarlak tapınağın yan taraflarında hazine binaları var, tanrıya veya tanrıçaya sunulan objelerin saklandığı, depolandığı yerler.

knidos-11

90 lı yıllarda yapılan kazılarda fotoğrafta görülen parça bulunmuş, geç antik dönemde dibek olarak kullanılmış ama aslında yapılış amacı bu değilmiş; Ters çevirdiğimizde bir ağ motifi ve üzeri traşlanmış bir şey varmış. Ertekin hoca bunun Omfalos taşı olduğunu belirtiyor, dünyanın merkezini temsil eden, yılanın çevrildiği Apollon’un kutsal taşı. Üzerindeki ağ evreni temsil ediyor

knidos'u gezmek

Yuvarlak tapınaktan doğuya doğru gidince evler var, bizans evleri deniyor, temeller MÖ. 4. yy., önemli yapılar olmalı, çok düzgün taşlar kullanılmış.

Geçmiş yıllarda bu evleri gezdiğimde içlerindeki kuyuları fotoğraflamıştım. Tapınağın hemen yakınında böylesi büyük bir yapı ne olabilir tam bir bilgi yok.  Kesin olmamakla birlikte Astepion (tıp evi) ya da bu benzeri fonksiyona sahip bir yapı olabilir. Bizans döneminde burası ev olarak kullanılmış. Antik kaynaklarda Knidos tıp okulundan bahsedilir ama bununla ilgili bir bulgu henüz bulunmamış.

knidos ören yeri gezisi

 

knidos büyük tiyatro duvarı

Taşlarla belirtilen yolda yürüyüşümüze devam ederken ileride büyük tiyatronun duvarları görünüyor, 20.000 kişilik bir tiyatroymuş, geriye sadece bu duvar kalmış. İlerlerde Musalar ve Demeter Kutsal alanları var, Akropol için tepeye tırmanmak gerekiyor. Bu geziler için bir kaç gün lazım.

knidos doğu batı caddesi üzerinde

Yürüyüş yolu bir zaman sonra Doğu – Batı caddesine çıkıyor, bu yol kazılmadığı için toprak altından oldukça ilginç buluntular çıkacaktır. Tapınakların ve aristokratların evlerinin olduğu bir cadde, biraz ileride Bouleuterion (kent meclis binası) yer alıyor

Sayfalar: 1 2 3 4 5 6 7 8 9

4 yorum

  1. Önce Türkiyemizi tanıyalım, sonra dünyayı tanıyalım … Datça Knidos dünya harikası bir yerdir. Datça gelip burayı görmeyen Datça ya geldim diyemez.

  2. Muzaffer bey çok teşekkürler de , birçok kez mesajlarla ve bir mütevazı kitap aracılığı ile görüştüğümüz gibi, artık lütfen M.Ö.340’larda yapıldığı bir şehir efsanesi (City legend) haline gelen Burgaz’dan taşınma öyküsünü tanıtım levhanızdan çıkartıp ziyaretçilere aykırılığı bilim adamları tarafından kanıtlanmış bir fikre kapılmamalarını sağlasanız diyorum. Başarı dileklerimizle… Esin – A.Bilgin Turnalı.

  3. Arkadaşlar bir konuya değinmek istiyorum.
    2 Gün önce Datça ve çevresini gezmek istedik.
    Knidos merak ettik uzun ve dolambaçlı bir yolu katetdik, vardık knidosa ve bir gişe ile demir kapıya. Gişedeki görevliye söyledim şöyle bir bakayım sonra bilet alalım diye, olmaz dedi gişedeki görevli, bakacaksan demir parmaklık kapının dışından bakacaksın. Arkadaş bak 4 kişiyiz diğer arkadaşlar burada kaçıp gitmeyeceğiz ya falan, olmaz dedi. aldık biletlerimizi bir arkadaşın müze kartı vardı, bir arkadaşımızın işbank kredi kartından müze kart kullandı, 2 kişi 10+10= 20 lira verdik girdik.
    Şimdi konu burada arkadaşlar, Alan geniş içeride kafe restaurant ve bar var. Ayrıca önemli olan kazı ve tarih araştırma bölümü var ki, tel ile çevrili,
    Sahaya girdiğimizde 2. bir gişe ve kapı var meğerse asıl olarak eğer kazı ve tarihi bölgeye gireceksek para vererek bilet almak gerekliymiş, yani biz o kadar yolu gittik ama, kafede birer çay veya soğuk bişeyler içelim desek, boşuna para ödemişiz, öndeki deli dumrul gişesinde.
    Sonra çıkarken sordum, mesela biz kafeye gidecektik neden bizden para aldınız diye, bize söylemediniz ki diyor görevli, be arkadaş biz egenin en ucuna 1 saat öylesine bir yoldan gelmişim, buranın nasıl bir yer olduğunu mu biliyorum.
    Arkadaşlar, eğer Knidosa gidecekseniz lütfen gayret gösterin otoparkın olduğu yerdeki ön gişeden bilet falan almayın, içeri girin eğer ören ve kazı yerini gezecekseniz orada gişe var zaten, oradan alınız biletinizi… Dışarıdaki Deli Dumrul gişesine kesilmeyiniz lütfennnnn…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir