knidos antik kenti

Knidos Antik Kenti

Knidos Dorik Stoa- Knidos Kilise B

dor stoası

Knidos B kilisesi Dor nizamı bir stoanın yerinde yapılmış , Knidos Korint tapınağının güneyinde , biraz ilerisinde. Bu yüzden çevresinde Korint tapınağının devasa sütunları bulunmakta . Stoalar halkın güneşten ve yağmurdan korunduğu, bir araya geldiği , dükkan gibi alışveriş yerlerinin olduğu mekanlar.Sütun ve sütun başlıklarının dor nizamında olmasından dolayı bu stoaya dorik stoa deniyor.Sonradan yerine bizans döneminde kilise yapılmış. Kiliseden kalan içinde haç bulunan , madolyon desenli mermer , yerde kırık bir vaziyette uzanıyor. Knidos Kilise B nin tabanında iki adet yazılı taş görmüştüm bunlardan bir tanesinde Arapça yazılar var. MS 7.yyda araplar buralara gelmişler ve bir zaman bu toprakları işgal etmişlerdi . Numan hoca bu Arap saldırılarından sonra Knidos’un bir daha toparlanamadığını söylemişti.

Knidos Bouleuterion (Knidos Meclis Binası )

Gezdiğim antik kentlerin hepsinde Bouleuterion denilen meclis binası var. Bazılarında bayağı anıtsal yapılmış. Antik Yunanda Kent meclisinin toplantılarının yapıldığı bina olarak tanımlarda geçiyor. Knidos’daki Bouleuterion’un dıştan bakıldığında görülen kısmı bu . Yine korint tapınağına yakın. Knidos’un ilk kurulduğu yıllarda oligarşik bir yönetimin olduğu daha sonra bir kral tarafından yönetildiği yazılır. M.Ö 300 lü yıllarda demokrasiye geçildiği belirtiliyor. George F.Bean Karia kitabında Knidos’tan bahsederken Matematikçi, felsefeci Eudoksos’a kent için bir yasa hazırlatıldığından bahseder. Ve bu yasanın demokrasi ile yakın ilgisinin olabileceğini yazar. Barışçı ve ticaretle geçinen bir toplum olan Knidos’lular zamanının en modern toplumlarındandı . Knidos Boueuterion’da giriş merdiveni ve yan taraflardaki oturma basamakları zor seçiliyor . Bouleuterionlarda çoğunlukla yarım daire biçiminde , küçük bir tiyatro gibi basamaklar oluyor. Knidos Bouetureion (Knidos meclis binası) nın oturma basamaklarının altında harçla yapılmış bir uçtan diğer uca çıkan bir tünel var.

Knidos Büyük Tiyatro

20 bin kişiye yakın insanı aldığı söylenen Knidos büyük tiyatrodan geriye batı analemma duvarından çok az bir kısım kalmış. Mermerlerinin gemilerle Mısır’a götürüldüğü biliniyor. Kavalalı Mehmet Ali Paşa’ya saray yapmak için, bir kısmı’da Dolmabahçe sarayında kullanılmış . Knidos Demeter kutsal alanını ararken karşıma çıktı , bayağı yukarılarda.

knidos musalar kutsal alanı

Knidos Musalar Kutsal alanı

Knidos Musalar Kutsal alanında tapınağın temelleri kalmış. Musalar Eski Yunan Mitolojisinde sanatın perileridir, İlham verirler. Burasının Musalar için yapılmış kutsal bir yer olduğunu düşünmemize neden; burada bulunan bazı yazılı taş ve heykelcikler.1850 li yıllarda buraya gelip kazılar yapan Newton burada bir çok Nymphe heykeli bulup Londra British müzesine götürmüştür. Nymphe’ler mitolojide doğada çeşitli yerlerde bulunan perilerdir, güzel kadınlar olarak tasvir edilirler, bulundukları yere göre isimlendirilirler. (çeşme nymphesi gibi)

knidos demeter kutsal alanı

Knidos Demeter Kutsal alanı

Knidos Akropolün hemen aşağısında, Demeter Kutsal alanının arka tarafında insan eliyle düzeltilmiş gibi duran büyük bir kaya var, kayada düzgünce yapılmış nişler (oyuklar) bulunmakta) Newton bu nişlerin içinde heykeller bulunduğunu tahmin ederek kısa bir araştırma sonrasında oyukların altında bugün British Museum’da sergilenen ünlü Demeter heykelini bulmuştur. Büyük olan nişte Demeter heykeli bulunuyordu , küçük olanda Kızı Persephone’ ye ait bir heykel vardı. Çevrede Demeter kutsal alanına ait taş duvarlar ve özellikle Newton ratafından kazdırılmış çukurlar var. Charles Newton 1850 li yıllarda Knidos’a gelip birçok eseri savaş gemileri ile İngiltere’ye götürmüştür.

Demeter: Bereket tanrısı , baharda toprağın uyanmasını sağlayan odur. Simgeleri buğday demeti ve orak. Mitolojiye göre Demeter Eski Yunanda bereket tanrıçası.Ekinleri, buğdayı simgeler.İnsanlara tarım yapmayı öğretir.Yine efsaneye göre Demeter’in kızı Persephone arkadaşları ile gezerken birden toprak yarılır ve yeraltı tanrısı Hades dışarı çıkarak Persephone’yi kaçırır ve ona nar yedirir. Mitolojiye göre ölüler ülkesinde birşey yiyen bir daha oradan çıkamaz. Demeter bunu duyunca kızına çok üzülür, hayata küser, ve yeryüzünde kıtlık başlar. Baş Tanrı Zeus araya girerek Persephone’nin yılın çiçek açma ve meyva zamanında annesi Demeter’in yanında , kışın da kocası Hades’in yanında kalmasına karar vererek olayı tatlıya bağlar. Böylece toprak yeniden canlanır. Persephone’nin her dışarıya çıkışında Demeter yeryüzüne baharı getirir. Knidos Demeter Kutsal alanı (Temenos)çevreleyen duvarların (peribolos) bir kısmı duruyor. Çoğu yer bu şekilde çukurlar şeklinde açılmış vaziyette. İngiliz Newton burada Bereket tanrıçası Demeter’in heykelini bularak savaş gemileriyle ülkesine götürdü, şimdi British müzesinde sergileniyor..

Knidos Akropolis

knidos akropolü

Akropol yukarı kent anlamına geliyor , antik kentlerde kentin yüksek kısımlarında etrafı surlarla çevrili , ikinci bir kent gibiydi. İçinde Dini ve idari yapılar bulunurdu. Kutsal eşyaların ve hazinelerin de burada saklandığı söylenir. Savaşlarda savunulması gereken en hassas noktalardandı. 21 Mart 2010 tarihinde yaptığım tırmanışla Knidos Akropolüne çıktım , çok büyük bir alana kurulmuş , etrafı yer yer kulelerle destekli surlarla çevrili. Knidos Akropolü kentin sırtını dayadığı oldukça yüksek bir tepe üzerinde. İçinde bir sarnıç ve yapı kalıntıları var.

knidos surları

Knidos Surları giriş kapısından başlayarak Knidos’un etrafını çevirmekteydi, Akropol’ün arka taraflarında surlar fotoğrafta görüldüğü gibi kulelerle desteklenmiştir.

Knidos’a daha bilinçli bir şekilde bakmamda büyük etkisi olan, kendisinden birçok yeni bilgi edindiğim Knidos Kazı Başkanı Prof. Dr. Ertekin M. Doksanaltı’ya çok teşekkür ediyorum. Knidos onunla ve kazı ekibiyle güzel bir çehreye kavuşmakta, ilk restorasyon çalışmaları başladı.

Knidos ile ilgili Datça Detay linkleri, bu Datça Detay linklerine baktığınızda Knidos ile ilgili yeni şeyler öğreneceğinizi söyleyebilirim. Bu linklerden Knidos gezisi Knidos’u gezmek isteyenler için yapılmış rehber bir sayfa. Sırasıyla önemli yerleri geziyorsunuz.

12 Mayıs 2022 Kazı Başkanı Ertekin.M.Doksanaltı ile Knidos gezisi – Küçük Tiyatro

Knidos’ta Yeni Projeler

Knidos Gezisi

Knidos’a Kap Krio’dan bakmak

Knidos’a Bir Başka Bakmak

Knidos Yamaç Evleri

Knidos’ta Fotoğraf Gezisi

Eylül’de Knidos ve Kum Zambakları

Knidos Arkeoloji Günleri

Knidos Aslanları ( Prof. Dr Ertekin Doksanaltı )

Sayfalar: 1 2 3 4 5 6 7

14 yorum

  1. Muzaffer Bey Selamlar,
    Bugun (21.04.2019) Haber Turk gazetesinde yer alan Muhsin Kızılkaya nın Knitos la ilgili yazısını okurken ilgimi cekti ve daha fazla bilgi edinmek icin internette arastırma yapmaya basladım ve sizin sitenize ulastım. Knidos la ilgili yazılarınızdan bir kacını okudum; resmi bilgilendirmeler dahil en aydınlatıcı yazı ve görsellerin sizin sitenizde bulduğumu ozellikle belirtmek isterim. Calısmalarınız ve bilgilendirmenizle ilgili olarak size tesekkur ve takdirlerimi sunarım. Gayretlerinizin devamını ve basarılar dilerim. Saygılarımla,
    İbrahim Atış

    1. Teşekkürler ibrahim bey, Knidos benim sevdamdır, uzun yıllar yerinde yaptığım araştırmalar sonucu bu sayfalar oluştu. Eksik kalan bilgilerimizi Knidos Kazıları Başkanı Prof. Dr. Ertekin M. Doksanaltı hocamız sayesinde tamamlıyoruz, kendilerine çok teşekkürler.Yorumunuz için ayrıca teşekkür ederim. Selamlar..

  2. Knidosu gezdim. Rehber olmadığı için sadece yazıları okudum. Mesela ayak izi gördüm. Neden ayak izi diye düşündüm. Bir açıklama yoktu.Eski medeniyetler gerçekten o zaman ki ! Şartlarda büyük emek var.

    1. Bu ülke böyle az da olsa tarihine sahip çıkan seven insanlar için sınırsız maddi ve manavi destek vermesi gerekiyor.Allah razı olsun size minnettarız.

  3. Turist rehberliği yl. öğrencisiyim arkeloji ödevim için knidosu araştırıyordum iyiki böyle güzel bir çalışma yapmışsınız emeklerinize sağlık önce antik kente sonra gerek fotoğraflarınız olsun gerek açıklayıcı bilgileriniz olsun hayran kaldım. Küçük bir sorum olacak yanıtlarsanız çok sevinirim. Knidosa girdiğimiz andan itibaren hangi sıra ile kalıntıları gezebiliriz yada bir rehber turunu planlarken nasıl bir rota çizmeli sizce? Teşekkür ederim.

    1. aslında Knidos sayfamda bu sıra belli oluyor Knidos ile ilgili birkaç sayfa var. Dionisos tapınağı alanından giriş yapılıyor Liman yolundan yukarı teraslara oradan patika yol beyaz taşlarla belirtiliyor tiyatro ya doğru gidiyorsunzuz. sayfalardan rotayı kendinizce belirleyebilirsiniz.

  4. Hocam çok güzel aydınlatıcı Erzincan Üniversitesi tarih bölümü öğrencisiyim makaleden faydalanarak bir sunum gerçekleştirmek istiyorum mahsuru var mı teşekkürler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir