knidos antik kenti

Knidos Antik Kenti

Kilise D

knidos kilise D

Stoa’dan askeri limana doğru gidince kilise kalıntılarıyla karşılaşıyoruz. Bunlardan birisi tabelada D- Kilise yazan Bu kilise de daha önce buradaki bir tapınağın yerinde yapılmış. 1960 lı yıllarda İris Love tarafından tespit edilen yapı 2014 yılında Prof. Dr. ertekin Doksanaltı tarafından yapılan kazı çalışması ile buradaki kazılar tamamlandı. Kilise diğer kilise yapılarında olduğu gibi büyük bir ihtimalle eski bir yapının temelleri üzerinde inşa edilmiş.

Knidos Antik Limanlar

knidos-topraklari-30

Knidos önceleri Kap Krio denilen adaya kuruluyor, daha sonra fotoğrafta görüldüğü gibi orta kısım doldurularak Kap Krio yarımada oluyor ve iki tane yapma limana sahip oluyorlar. Sağ tarafta görülen kuzey limanı (Ege denizi tarafı) askeri amaçla kullanılıyor, daha büyük olan sol taraftaki güney limanı ise ticari gemilere ayrılıyor. Knidos’luları Yarımadanın ortasındaki Burgaz’dan buraya çeken şey bence bu liman avantajları. Rüzgarlar ve sert denizler nedeniyle burnu dönemeyen gemiler bu limanlarda konaklayarak uygun havanın çıkmasını bekliyorlardı. Transit geçen büyük gemiler de Knidos Limanına uğramak zorundaydı. O zamanların tek büyük taşıma aracı olan yelkenli tekneler hareket için gerekli rüzgarı burada buluyorlardı. Anlaşıldığı kadarıyla Knidos zamanının en modern ticaret ve turizm merkezlerindendi.

knidos limanları

Güney tarafında büyük olan Ticari Liman, Kuzey tarafındaki küçük liman askeri amaçla kullanılmış. Günümüzde büyük limana yatlar ve gezi tekneleri demirleyebiliyor, küçük liman toprakla dolduğu için yöredeki balıkçı tekneleri tarafından kullanılıyor.

Knidos Liman caddesi, Anıtsal çeşme ( Mympheion )

knidos liman caddesi

Knidos’un en batısında Liman caddesi yer alır, Askeri limadan yukarıya doğru merdivenlerle çıkılan görkemli bir cadde. caddenin başlarında Stoa alanına çıkılan merdivenlerin yanında iki gümrük odası ve biraz ileride  anıtsal çeşme ( Mympheion ) yapısı yer alır. Yukarı teraslardaki tapınaklara doğru giden cadde Propylon’da doğu -batı caddesiyle kesişir. Bu kısımda kentin görkemli kanalizasyon teşkilatını görebilirsiniz. Izgara planında inşa edilen Knidos yatay ve dikey ( merdivenli) caddelerden oluşmuştur. Doğu-Batı caddesi şehrin en önemli caddelerindendir.

Dikkatli bakılınca Liman Caddesi boyunca oyalanmak için yapılan oyun taşlarını görmek mümkündür. Sağ altta mankala denen bir zeka oyununa ait tabla görülüyor. Antik çağda yaygın olarak oynanan bu oyun halen ortadoğu ve afrika ülkelerinde oynanmaktadır.

knidos çeşme kopya

Anıtsal çeşmenin üstüne konulan kısmın kopyası. Anıtsal çeşmenin orjinal parçaları sağlam olarak duruyor, ileride restorasyon çalışması yapılabilinir.

Sayfalar: 1 2 3 4 5 6 7

14 yorum

  1. Muzaffer Bey Selamlar,
    Bugun (21.04.2019) Haber Turk gazetesinde yer alan Muhsin Kızılkaya nın Knitos la ilgili yazısını okurken ilgimi cekti ve daha fazla bilgi edinmek icin internette arastırma yapmaya basladım ve sizin sitenize ulastım. Knidos la ilgili yazılarınızdan bir kacını okudum; resmi bilgilendirmeler dahil en aydınlatıcı yazı ve görsellerin sizin sitenizde bulduğumu ozellikle belirtmek isterim. Calısmalarınız ve bilgilendirmenizle ilgili olarak size tesekkur ve takdirlerimi sunarım. Gayretlerinizin devamını ve basarılar dilerim. Saygılarımla,
    İbrahim Atış

    1. Teşekkürler ibrahim bey, Knidos benim sevdamdır, uzun yıllar yerinde yaptığım araştırmalar sonucu bu sayfalar oluştu. Eksik kalan bilgilerimizi Knidos Kazıları Başkanı Prof. Dr. Ertekin M. Doksanaltı hocamız sayesinde tamamlıyoruz, kendilerine çok teşekkürler.Yorumunuz için ayrıca teşekkür ederim. Selamlar..

  2. Knidosu gezdim. Rehber olmadığı için sadece yazıları okudum. Mesela ayak izi gördüm. Neden ayak izi diye düşündüm. Bir açıklama yoktu.Eski medeniyetler gerçekten o zaman ki ! Şartlarda büyük emek var.

    1. Bu ülke böyle az da olsa tarihine sahip çıkan seven insanlar için sınırsız maddi ve manavi destek vermesi gerekiyor.Allah razı olsun size minnettarız.

  3. Turist rehberliği yl. öğrencisiyim arkeloji ödevim için knidosu araştırıyordum iyiki böyle güzel bir çalışma yapmışsınız emeklerinize sağlık önce antik kente sonra gerek fotoğraflarınız olsun gerek açıklayıcı bilgileriniz olsun hayran kaldım. Küçük bir sorum olacak yanıtlarsanız çok sevinirim. Knidosa girdiğimiz andan itibaren hangi sıra ile kalıntıları gezebiliriz yada bir rehber turunu planlarken nasıl bir rota çizmeli sizce? Teşekkür ederim.

    1. aslında Knidos sayfamda bu sıra belli oluyor Knidos ile ilgili birkaç sayfa var. Dionisos tapınağı alanından giriş yapılıyor Liman yolundan yukarı teraslara oradan patika yol beyaz taşlarla belirtiliyor tiyatro ya doğru gidiyorsunzuz. sayfalardan rotayı kendinizce belirleyebilirsiniz.

  4. Hocam çok güzel aydınlatıcı Erzincan Üniversitesi tarih bölümü öğrencisiyim makaleden faydalanarak bir sunum gerçekleştirmek istiyorum mahsuru var mı teşekkürler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir