knidos yamaç evleri

Knidos Yamaç Evleri

Yamaç evleri Knidos Ören yerine yaklaşırken yol üstünde, yamaç boyunca uzanan yapılardan oluşuyor. Hemen girişte bilgilendirme tabelasında ” Hellenistik Ev ” yazıyor.

knidos yamaç evleri merdivenleri

Yamaç evlerine uzun bir merdivenle çıkılıyor, gezmeye buradan başladım. Merdivenin ilk kısımları sıradan bir taş işçiliğiyle tamir edilmiş.

knidos hellenistik dönem villa

İlk terasta üstü aternit çatıyla örtülü kısım var, çatı ön kısımda görülen kerpiç duvarları korumak için yapılmış olabilir ama artık koruyucu özelliği kalmamış. Tabelada verilen bilgiye göre burada hellenistik döneme ait orjinali iki katlı bir villa varmış. Duvarları kerpiç olan bu yapının sivil mimari örneği olarak aslında iyi korunması gerekir, çünkü kerpiç malzeme dış etkenlrden çabuk etkilendiği için günümüze gelen örnek fazla yok, ortaya çıkarılanların bir kısmı da yok olup gitmekte. 2. katın duvarlarının M.Ö 2. yy la ait olduğu belirtiliyor, doğu stilinde fresk ( Yaş sıva üzerine yapılan boyama resimler ) ve stuccolarla ( sıva ve alçı  ile yapılan süslemeler ) süslüymüş. Tabelada bu süslemelere ait örneklerin bugün Bodrum Sualtı arkeoloji Müzesinde sergilendiği belirtiliyor.

yamac-evleri-2

Uzun bir merdiven yularıdaki düzlüğe kadar devam ediyor, merdivenin yan tarafında yapılar sıralanıyor.

knidos yamaç evleri

Merdivenden en sondaki yapıya ait görüntüler, kemerli kısmın altında içi horasan harcıyla düzgünce sıvanmış bir kuyu var.

yamac-evleri-4

Kuyunun olduğu kısım, burası mutfak gibi bir yer olabilir diye düşünüyorum.

yamac-evleri-10

Kuyunun sağında solunda içi harçla sıvanmış bölümler var. Yapılarda kullanılan horasan harcı bu kısımların Hellenistik dönemden sonra yapıldığını gösteriyor, bu harç ilk kez Romalılarla birlikte kullanıldı. Horasan tuğla kırıkları, çakıl, kum karışımı üzerine sıvı harç dökülerek elde edilen bir beton, bugünkü betondan farkı yıllar geçtikçe sağlamlaşan, kullanıldığı malzeme ile bütünlük gösteren ve daha esnek olan bir malzeme.

yamac-evleri-11

Oldukça derin 1 m genişliğinde bir kuyu, içi düzgün bir biçimde horasan harcıyla sıvanmış, geniş bir künk gibi görünüyor. Bu yüksek terasta kuyuya taban suyu gelmez.  Daha sonra aşağıya indiğimde kanal gibi sarnıca benzer bir kısım gördüm, o kanal bu kuyuya açılıyor olabilir. Diğer taraftan kuyunun bulunduğu duvarlı bölümün yanında içi horasan ile sıvanmış sarnış gibi bir yer var.

yamac-evleri-9

Kuyulu kısmın yan tarafında bulunan içi sıvalı kısım.

Sayfalar: 1 2 3

3 yorum

  1. Datca ve guzelliklerinin korunmasi ve tanitilmasina katki yapanlara tesekkur ederim

  2. Muzaffer bey -güzel resimler için tebrikler. Söz konusu Hellenistik Villa’nın yanından çıkan antik merdiven dosdoğru Demeter Kutsal Alanı’na çıkıyor, biliyorsunuz tabii… Villaya gelmeden önce de yolun yine sağ tarafında yarım yuvarlak biçimli muhtemelen bir Nymphaeion (Anıtsal Çeşme) olan bir kalıntı vardır. Saygılar…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir