Knidos Basamaklı cadde
Küçük tiyatronun yanından yukarıya teraslara giden yolu takip ederseniz şehrin merdivenli caddelerinden birine daha rastlıyorsunuz.
Knidos Dionysos Tapınağı
Knidos Küçük tiyatrodan batıya doğru gidince kabartmalardan Dionysos’a ait olduğu sanılan bir tapınağın temelleri ile karşılaşıyorsunuz . Knidos’taki bir çok tapınakta olduğu gibi burada da tapınağın üzerine malzemeleri kullanılarak bir kilise inşa edilmiş. Bulunan frizlerden tapınağın Dionysos’a ait olduğu sanılıyor. Arka tarafında stoa görülüyor , Dionysos stoası diye de geçiyor.
Antik kentlerde tanrılar o toplumun ihtiyaç ve kültürel yapısına göre önem kazanırlardı. Dionysos Yunan mitolojisinde şarap ve bağ bozumu tanrısıdır. Sembolü asma ağacıdır, onun adına her yıl bağ bozumu şenlikleri yapılırdı. Tabii Knidos’un en önemli gelir kaynağı da ünü doğu Akdeniz’e kadar yayılan Knidos şaraplarıydı.
Knidos Dionysos Stoası
STOA , Arkası duvar önü sütun sırasıyla kaplı üstü kapalı mekanlar. Daha çok dükkan ve alışveriş merkezleri olarak kullanılıyordu . Knidos stoa yapısının yapımı M.Ö 3. yy la kadar uzanıyor. 25 adet aynı ölçülerde oda ( dükkan ) ve batısında yer alan kült odalardan ( tanınmış birisi anısına yapılan odalar ) oluşmaktadır. M.S 1. yyılın başlarında kapsamlı bir bakımdan geçirildiği anlaşılıyor.
Knidos Stoa’nın son kalan bir kaç sütunu , anlatılanlara göre bu sütunlar montaj hatası nedeniyle bir kaç kez yıkılıp bayağı hasar görmüşler.
130 m uzunluktaki stoa ‘nın küçük tiyatrodan görünüşü.
Stoa arkadaki terasın önüne yapılarak taş duvarlar aynı zamanda arkadaki toprağın kaymasını engellemekte.
Stoa odaları görülüyor,buralardaki kazılarda çeşitli eşyalarla birlikte heykeller de bulundu. Bu şekilde 5×4 m boyutlarında 25 adet dükkan olarak kullanılan oda bulunmakta.
Stoanın arka duvarlarının dibindeki su kanalı görülüyor, bu kanal stoa boyunca zaman zaman odaları ayıran duvarların altından geçerek devam ediyor. İlk olarak M.Ö 3. yy da inşa edilen Stoa yapısı MS 260 lı yıllardan sonra kullanılmamış.
Muzaffer Bey Selamlar,
Bugun (21.04.2019) Haber Turk gazetesinde yer alan Muhsin Kızılkaya nın Knitos la ilgili yazısını okurken ilgimi cekti ve daha fazla bilgi edinmek icin internette arastırma yapmaya basladım ve sizin sitenize ulastım. Knidos la ilgili yazılarınızdan bir kacını okudum; resmi bilgilendirmeler dahil en aydınlatıcı yazı ve görsellerin sizin sitenizde bulduğumu ozellikle belirtmek isterim. Calısmalarınız ve bilgilendirmenizle ilgili olarak size tesekkur ve takdirlerimi sunarım. Gayretlerinizin devamını ve basarılar dilerim. Saygılarımla,
İbrahim Atış
Teşekkürler ibrahim bey, Knidos benim sevdamdır, uzun yıllar yerinde yaptığım araştırmalar sonucu bu sayfalar oluştu. Eksik kalan bilgilerimizi Knidos Kazıları Başkanı Prof. Dr. Ertekin M. Doksanaltı hocamız sayesinde tamamlıyoruz, kendilerine çok teşekkürler.Yorumunuz için ayrıca teşekkür ederim. Selamlar..
Knidosu gezdim. Rehber olmadığı için sadece yazıları okudum. Mesela ayak izi gördüm. Neden ayak izi diye düşündüm. Bir açıklama yoktu.Eski medeniyetler gerçekten o zaman ki ! Şartlarda büyük emek var.
Ayak izi dediğiniz bronz heykelin kaidesi olmalı, sayfalarımdan birinde fotoğrafı vardı.
Hocam,verdiginiz bilgiler ve emeginiz icin tesekkurler
Teşekkürler
Bu ülke böyle az da olsa tarihine sahip çıkan seven insanlar için sınırsız maddi ve manavi destek vermesi gerekiyor.Allah razı olsun size minnettarız.
Çok güzel, kısa, öz ve aydınlatıcı. Teşekkürler
[…] Knidos Antik Kenti […]
Turist rehberliği yl. öğrencisiyim arkeloji ödevim için knidosu araştırıyordum iyiki böyle güzel bir çalışma yapmışsınız emeklerinize sağlık önce antik kente sonra gerek fotoğraflarınız olsun gerek açıklayıcı bilgileriniz olsun hayran kaldım. Küçük bir sorum olacak yanıtlarsanız çok sevinirim. Knidosa girdiğimiz andan itibaren hangi sıra ile kalıntıları gezebiliriz yada bir rehber turunu planlarken nasıl bir rota çizmeli sizce? Teşekkür ederim.
aslında Knidos sayfamda bu sıra belli oluyor Knidos ile ilgili birkaç sayfa var. Dionisos tapınağı alanından giriş yapılıyor Liman yolundan yukarı teraslara oradan patika yol beyaz taşlarla belirtiliyor tiyatro ya doğru gidiyorsunzuz. sayfalardan rotayı kendinizce belirleyebilirsiniz.
çok teşekkür ederim emeklerinize sağlık
Hocam çok güzel aydınlatıcı Erzincan Üniversitesi tarih bölümü öğrencisiyim makaleden faydalanarak bir sunum gerçekleştirmek istiyorum mahsuru var mı teşekkürler
kaynağı açıklayarak kolay gelsin