knidos antik kenti

Knidos Antik Kenti

Bizans Yapıları

knidos bizans evleri

Doğuya doğru biraz daha gidince bu yapıyla karşılaşıyoruz . Bizans yapıları olması kuvvetli , duvarlar küçük taşlarla harçla örülmüş. Odalardan meydana geliyor.Yapının temel kısmı toprak altındaymış.

knidos sarnıç

Knidos Doğu Batı Caddesi Knidos Izgara planı dediğimiz bir planla teraslar üzerine inşa edilmiş bir antik kent. Yatay geniş caddeleri merdivenli dik caddeler kesiyor. En ünlü caddelerinden birisi arkeologların Doğu-batı caddesi dedikleri cadde ve burada şehir ikinci defa kurulmuş gibi, görkemli tapınaklar, önemli kişilerin evleri, stoa, kent meclisi,  cadde üzerinde. Cadde üzerinde yer alan fotoğraftaki içi horasan harcıyla sıvalı yapı  bir sarnıç, bu kısımda çok düzgün kanallar da görülüyor.

knidos-tapinak-planlari

Yukarıdaki resmi ,daha önce bahsettiğim dor tapınağı ve şimdi bahsedeceğim korint tapınağı ile ilgili verilen bilgilere göre çizdim. Eski Yunan mimari nizamlarından olan bu iki tarz bir çok yönden birbirinden ayrılıyor , kaide üzerindeki basamaklar. sütunların şekli, oturuş şekilleri , sütun başlıkları vs. Bu çeşit yerleri gezerken bu bilgiler ışığında mimari elemanları ve yapıları tanıyabiliriz. (bu nedenle sitemde antik tanımlarla ilgili bir sayfa hazırladım.) Şekiller biraz kabaca oldu ama o günkü görünüşleri ile ilgili bir bilgi verebilir sanırım. Çünkü Knidos’taki tüm bu tapınaklardan sadece temeller ve kırık dökük mimari parçalar kalmış. Bu yapıların teraslar üzerinde o günkü hallerini bir gözünüzün önüne getirin;beyaz mermerleri güneşte parlayan görkemli yapılar, merdivenler ve inanılmaz güzellikte bir doğanın içinde kente ilk kez gelen insanların hayranlık ifadesini duyabiliyorum sanki . Bu tapınaklar yukarıda şemasını çizdiğim “Megaron dediğimiz dikdörtgen şeklindeki ege ev tipinden çıkmış , zamanla önüne bir dehliz, etrafına sütunlar, dehlizin önüne sütunlar, etraftaki sütun sayıları gittikçe artmış  ama ana şekil megaron. Dor tapınakları için bir erkeğin gücünü gösterir derler biraz kaba ve hantal görünüşleri yüzünden, ege kıyılarında görülen İyon nizamı ise bir kadının güzelliğinden çıktığını söylerler (Korint nizamı Hellenistik döneme aittir, iyon nizamının sadeliğine karşın abartmayı, süslemeyi sever )..Evet gerçekten antik dönemdeki oranlar insan vücudu ile ilgilidir. İnsan her şeyin kaynağıdır onlar açısından. Ve tanrıları da insanlar gibidir. Bunları yazarken öğretmenlik yıllarım aklıma geldi, 20 sene sanat tarihi derslerine girdim, antik çağ sanatı şimdi olduğu gibi en severek işlediğim konulardı. Batı ülkeleri de kendi kültürlerinin kaynağının bu sanatlar olduğunu ifade ederler ve onlardaki Yunan hayranlığı buradan geliyor. Ama zaman zaman işleyeceğim , bu uygarlıkların kaynağı da Anadoludur.

Knidos Korint Tapınağı

knidos korint tapınak

Parçalarının bir çoğu sağlam vaziyette günümüze kadar gelmiş olan Korint tapınağını elinden tutulursa ayağa kaldırılacak vaziyette. Sütun ve diğer parçalar çevreye dağılmış vaziyette. Iris Love’ın burada kazı çalışması yaptığı söyleniyor. Bu yapının Roma dönemine ait olduğunu belirtiliyor , Korint nizamı Hellenistik dönemde yaygınlaşmasına karşılık Roma’lılarca da bir çok tapınakta kullanılmıştır.

Korint nizamına özgü çokça sütun parçası sağlam olarak duruyor, temeller de yerinde , Knidos’a iyi bir el uzandığında buraların çok değişeceğini düşünüyorum. Alttaki fotoğrafda çevreye gelişi güzel dağılmış mimari parçalardan bir friz görülüyor. Başlıklardaki desen antik çağlarda evleri kötülükten koruyacağına inanılan Akantus bitkisinden esinlenmiştir. Bazı yerlerde kenger yaprağından esinlendiği yazılsa da Akantus’un fotoğraflarına bakınca daha mantıklı geldi ,başlık sepet şeklinde yapraklardan oluşuyor.

Knidos Güneş Saati

güneş saati

Antik çağda zaman kavramı, gök cisimlerinin hareketlerine ve özellikle mevsimlerin oluşmasındaki düzene bağlı olarak güneşin doğuşu ile batışı arasında geçen süreci belirlemekten oluşur. Zamanı belirlemek için gölgelerin hareketi gözlenmiş, dikilen bir çubuğun gölgesinin uzaması sabah ve akşamı, kısalması ile öğle vaktini gösteriyordu.

Hemen Korint tapınağının yakınındaki  bu güneş saati konik kadranlı. Hellenistik döneme ait olan saatin yan taraflarında kabartma şeklinde aslan ayakları görülmekte. Bu gibi güneş saatleri özel olarak hazırlanmış bir milin gölgesinin güneşin hareketine uygun olarak hareket etmesiyle vakit belirleniyordu.

Sayfalar: 1 2 3 4 5 6 7

14 yorum

  1. Muzaffer Bey Selamlar,
    Bugun (21.04.2019) Haber Turk gazetesinde yer alan Muhsin Kızılkaya nın Knitos la ilgili yazısını okurken ilgimi cekti ve daha fazla bilgi edinmek icin internette arastırma yapmaya basladım ve sizin sitenize ulastım. Knidos la ilgili yazılarınızdan bir kacını okudum; resmi bilgilendirmeler dahil en aydınlatıcı yazı ve görsellerin sizin sitenizde bulduğumu ozellikle belirtmek isterim. Calısmalarınız ve bilgilendirmenizle ilgili olarak size tesekkur ve takdirlerimi sunarım. Gayretlerinizin devamını ve basarılar dilerim. Saygılarımla,
    İbrahim Atış

    1. Teşekkürler ibrahim bey, Knidos benim sevdamdır, uzun yıllar yerinde yaptığım araştırmalar sonucu bu sayfalar oluştu. Eksik kalan bilgilerimizi Knidos Kazıları Başkanı Prof. Dr. Ertekin M. Doksanaltı hocamız sayesinde tamamlıyoruz, kendilerine çok teşekkürler.Yorumunuz için ayrıca teşekkür ederim. Selamlar..

  2. Knidosu gezdim. Rehber olmadığı için sadece yazıları okudum. Mesela ayak izi gördüm. Neden ayak izi diye düşündüm. Bir açıklama yoktu.Eski medeniyetler gerçekten o zaman ki ! Şartlarda büyük emek var.

    1. Bu ülke böyle az da olsa tarihine sahip çıkan seven insanlar için sınırsız maddi ve manavi destek vermesi gerekiyor.Allah razı olsun size minnettarız.

  3. Turist rehberliği yl. öğrencisiyim arkeloji ödevim için knidosu araştırıyordum iyiki böyle güzel bir çalışma yapmışsınız emeklerinize sağlık önce antik kente sonra gerek fotoğraflarınız olsun gerek açıklayıcı bilgileriniz olsun hayran kaldım. Küçük bir sorum olacak yanıtlarsanız çok sevinirim. Knidosa girdiğimiz andan itibaren hangi sıra ile kalıntıları gezebiliriz yada bir rehber turunu planlarken nasıl bir rota çizmeli sizce? Teşekkür ederim.

    1. aslında Knidos sayfamda bu sıra belli oluyor Knidos ile ilgili birkaç sayfa var. Dionisos tapınağı alanından giriş yapılıyor Liman yolundan yukarı teraslara oradan patika yol beyaz taşlarla belirtiliyor tiyatro ya doğru gidiyorsunzuz. sayfalardan rotayı kendinizce belirleyebilirsiniz.

  4. Hocam çok güzel aydınlatıcı Erzincan Üniversitesi tarih bölümü öğrencisiyim makaleden faydalanarak bir sunum gerçekleştirmek istiyorum mahsuru var mı teşekkürler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir