knidos antik kenti

Knidos Antik Kenti

Knidos Odeion

knidos odeion

Antik çağda içinde müzik dinlenilen , küçük oyunların oynandığı tiyatroyu andırır oturma basamakları olan yerlere Odeion denir. Knidos’taki bu odeion denizin hemen kenarında , Knidos’a giriş kapısının biraz ilerisinde kıyıda bulunuyor. Çok güzel bir yerde yapılan bu yapı bayağı zarar görmüş ama ayağa kaldırılarak Knidos’ta yapılacak çeşitli etkinliklerde kullanılabilinir. 20×12 m ebatlarındaki yapı uzun dikdörtgen şeklinde inşa edilmiştir.

Knidos Antik mendirek

knidos antik mendirek

Odeion’un hemen önünde büyük liman’ın mendireklerinden biri başlıyor. Mendirek sağlam olarak günümüze gelmiş ama bu kısım suyun altında .Uzaktan fotoğrafını çekince daha belli oluyor .Yarım ada tarafındaki mendirek daha sağlam olarak günümüze gelmiş.

Knidos Küçük Tiyatro

Greko- Romen tarzındaki Tiyatro denize 10-15 m mesafede ticari limana bakar vaziyette inşa edilmiştir. 5000 kişilik tiyatronun orkestrası yarım daireden biraz büyüktür.  İlk yapım tarihi M.Ö 2. yy olduğu düşünülen yapı M.S 1 – 2. yy da son şeklini almıştır. Orkestradaki mermerler sökülüp götürülmüş, beyaz mermer oturma basamakları günümüze iyi durumda gelmiş , 2013 yılında  Kültür ve Turizm Bakanlığı, Güney Ege Kalkınma Ajansı ve Datça kaymakamlığının desteğiyle restorasyon  çalışmaları başladı, devam ediyor. Bu çalışmalar sırasında tiyatronun kuzeyinde tonozlu mekanlar ortaya çıkarılarak, batı analemma duvarının büyük bir kısmı yeniden örüldü.

Küçük Tiyatro Restorasyon Çalışması

knidos tiyatrosu'nda restorasyon çalışması

Fotoğrafta görülen batı analemma duvarı yeniden örülürken taşlar yerinden sökülerek elden geçirildi, sağlamlaştırıldı, arka taraftan kenetlerle güçlendirilerek yeniden örüldü. Bu kısmlardaki çalışmalar esnasında fotoğrafın altlarında görülen yarım daire şeklindeki düzgün taşlarla örülmüş kısımlar ortaya çıktı ki bu şimdiye dek antik tiyatrolarda görülen bir durum değil. Tiyatronun bu duvarı düz bir zemine yapıldığı için  duvar örüldükten sonra duvara gelecek yükü yan taraflara yaymak için yapılmış kısımlar, restorasyon çalışmasından önce bunlar görünmüyordu.

Analemma Duvarı: Antik tiyatroların oturma basamaklarını ( cavea ) iki yandan sınırlayan büyük ve düzgün taşlarla yapılmış duvarlar

knidos su yolu

Yine restorasyon çalışmasına başlarken Anelamma duvarındaki kazı çalışmalarında duvarın iç kısmında Hellenistik dönem tonozlu kısımlar ortaya çıktı. Bunlardan birisinin Knidos’a gelen bir su yoluna ait olduğu düşünülüyor, diğer tonozlu kısımda yerde sıralanmış küpler bulundu. Taş işçiliğindeki ve mimarideki ustalık dikkati çekiyor.

knidos tiyatro çalışmaları

Sol üstte restorasyon çalışmasından önce çektiğim fotoğraf görülüyor. Sağ üst ve alttaki fotoğraflar restorasyon çalışmalarından sonra çekildi, zaman zaman giderek çalışmaları görüntülüyorum. Kullanılan mermer bloklar bir takım analizlerden sonra aslına uygun olabilecek ocaklardan getiriliyor ve ustalar tarafından o günün aletleriyle elle, orjinaline benzer hale getirildikten sonra yerine yerleştiriliyor.

Romalılar döneminde sahne binasında bir çok değişiklikler yapılmıştır. Yapılan kazılarda da Roma dönemine ait heykeltraşlık eserleri ortaya çıkarılmıştır.

Knidos’ta biri 5 diğeri 20 bin kişilik olduğu sanılan iki tiyatro vardı. Fotoğraflarda görülen 5 bin kişilik küçük tiyatro , 35 oturma sıralı, iki diozomalı (diazoma: seyircilerin oturduğu bölümü yatay olarak bölen yürüyüş yolu.) bir tiyatrodur. 20.000 kişilik tiyatrodan günümüze sadece batı Alanemma duvarından bir kısım kaldı. Tiyatronun taşları ve mermerleri yağmalanmış.

Sayfalar: 1 2 3 4 5 6 7

14 yorum

  1. Muzaffer Bey Selamlar,
    Bugun (21.04.2019) Haber Turk gazetesinde yer alan Muhsin Kızılkaya nın Knitos la ilgili yazısını okurken ilgimi cekti ve daha fazla bilgi edinmek icin internette arastırma yapmaya basladım ve sizin sitenize ulastım. Knidos la ilgili yazılarınızdan bir kacını okudum; resmi bilgilendirmeler dahil en aydınlatıcı yazı ve görsellerin sizin sitenizde bulduğumu ozellikle belirtmek isterim. Calısmalarınız ve bilgilendirmenizle ilgili olarak size tesekkur ve takdirlerimi sunarım. Gayretlerinizin devamını ve basarılar dilerim. Saygılarımla,
    İbrahim Atış

    1. Teşekkürler ibrahim bey, Knidos benim sevdamdır, uzun yıllar yerinde yaptığım araştırmalar sonucu bu sayfalar oluştu. Eksik kalan bilgilerimizi Knidos Kazıları Başkanı Prof. Dr. Ertekin M. Doksanaltı hocamız sayesinde tamamlıyoruz, kendilerine çok teşekkürler.Yorumunuz için ayrıca teşekkür ederim. Selamlar..

  2. Knidosu gezdim. Rehber olmadığı için sadece yazıları okudum. Mesela ayak izi gördüm. Neden ayak izi diye düşündüm. Bir açıklama yoktu.Eski medeniyetler gerçekten o zaman ki ! Şartlarda büyük emek var.

    1. Bu ülke böyle az da olsa tarihine sahip çıkan seven insanlar için sınırsız maddi ve manavi destek vermesi gerekiyor.Allah razı olsun size minnettarız.

  3. Turist rehberliği yl. öğrencisiyim arkeloji ödevim için knidosu araştırıyordum iyiki böyle güzel bir çalışma yapmışsınız emeklerinize sağlık önce antik kente sonra gerek fotoğraflarınız olsun gerek açıklayıcı bilgileriniz olsun hayran kaldım. Küçük bir sorum olacak yanıtlarsanız çok sevinirim. Knidosa girdiğimiz andan itibaren hangi sıra ile kalıntıları gezebiliriz yada bir rehber turunu planlarken nasıl bir rota çizmeli sizce? Teşekkür ederim.

    1. aslında Knidos sayfamda bu sıra belli oluyor Knidos ile ilgili birkaç sayfa var. Dionisos tapınağı alanından giriş yapılıyor Liman yolundan yukarı teraslara oradan patika yol beyaz taşlarla belirtiliyor tiyatro ya doğru gidiyorsunzuz. sayfalardan rotayı kendinizce belirleyebilirsiniz.

  4. Hocam çok güzel aydınlatıcı Erzincan Üniversitesi tarih bölümü öğrencisiyim makaleden faydalanarak bir sunum gerçekleştirmek istiyorum mahsuru var mı teşekkürler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir