Renkli, Sevgi Dolu, Güzel Bir Kasım Günü

renkli-gunler-19

Bir ara bir tane harıp uzatıyor yemem için, almak istemiyorum, sert oluyor diye . Israrı karşısında alıyorum ve ısırdıktan sonra aaa bu çok yumuşak demişim. Cinsinden diyor. Toplanan harıp meyvalarını, yemeklik, pekmezlik ve hayvan yemi olarak ayırıyorlarmış. Harıptan ne yapılır diye sorup sayıyor; yeniyor, pekmez yapılıyor, hayvan yemi olarak kullanılıyor, çekirdekleri ilaç sanayiinde kullanılıyor, harıp unu yapılıyor. Yine yeşilken ( tadı kekriyken ) yoğurt peynir mayası olarak kullanılırmış, yoğurdu bıçakla kesersin diyor. Harıp’tan şarap ta yapıldığını öğreniyorum. Şener Ören’e bademlerin sararmasını da sordum, susuzluğun etkili olduğunu belirtip, herkes ağacına bakıyor dibine bakan yok dedi, bit olayının geçmişte de olduğunu söyledi.

Bu arada telefonu susmak bilmedi, müşteriler bekliyor dedi ve çuvalı sırtladığı gibi arabaya taşıdı. Dükkanına gittiğimde biraz badem alayım dedim, epey beklemek zorunda kaldım. teneke, teneke harıp pekmezleri arabalara yüklendi.

renkli-gunler-20

Şener Ören’in harıp topladığı yerin biraz ilerisinde gürültülü bir konuşma vardı, ne oluyor dedim. Badem kırılıyor, gürültüden yüksek sesle konuşuyorlarmış. Ören Ticaret’e uğramadan önce badem kırılan yeri ziyaret ettim. Motorun üzerinde Milli Eğitimden arkadaşımız Tayfun Gümüş  vardı, selamlaştık, kolay gelsin dedim. Sohbet esnasında kırılan bademin ak badem olduğunu öğrendim, Nurlu bademden sonra gelen badem cinsi, bizler de genellikle bu cinsi alırız. Bu yıl 35 TL den gidiyormuş, ürün çokmuş, olan üreticiye oluyor diye yakınıldı. Piyasada bu fiyattan alınan badem yüksek fiyatlardan satılıyormuş. Badem kırma makinasında çuvalı 5 liradan kırılıyor,  bademi elle kırmaya kalksanız bayağı zaman alır. Tabii arada az da olsa parçalanmalar oluyor.

kumyer

Kumyer

palamutbükü tavşan adası

Kumyer’den Palamutbükü’ne inerken güzel bir manzara vardır ama, gün geçtikçe buradan her inişimde eski görüntüleri, manzaraları hatırlıyorum. Yakın bir gelecekte bu manzarayı da arayacağız sanırım, fotoğrafa bakınca ne demek istediğim kolayca anlaşılıyordur sanırım. Burada en güzel görüntü Palamutbükü adası, ( Tavşan adası diyenler de oluyor ), su püskürten bir balina gibi , estetik formlarıyla dikkat çekiyor. Bu aylarda yemyeşil bir renge bürünmesi gereken  ada bu yıl yeşil elbisesini henüz giymiş değil.

palamutbükü sahili

Ünlü Palamutbükü sahili bu aylarda sakin, sahilde birkaç kişi görülüyor.

renkli-gunler-24

Sahili geçip Ovabükü yoluna çıkışta tepeden Palamutbükü koyunu bir bütün olarak görmek mümkün, gün batarken ve sabah erken saatlerde fotoğraf çekmek için uygun zamanlar. Palamutbükü sahil yolunda yürüyen birkaç kişiden başka kimsecikler yok.

Sayfalar: 1 2 3 4 5 6

Bir yorum

  1. Muzaffer Hocam :Memleket hasreti çektiğim şu günlede resimlerin ilaç gibi geliyor

    Ne zaman memleket gözümde tütse senin sayfaların acımı hafifletiyor.

    Eline ayağına sağlık.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir