Palamutbükü’nde Hıdrellez

hidrellez-37

Arabamıza doğru giderken bizim ne yaptığımızı merak eden bir arkadaşla tanıştık, muhtar burada deyince birlikte yeni seçilen Yaka muhtarı Mehmet Yıldırım’ın yanına giderek tanıştık. Muhtar da birçoğumuz gibi bu doğal güzelliklerin korunup korunamayacağı  konusunda endişeliydi.

hidrellez-38

Kıyı yolundan dönerken Hayıtbükü’nde durduk, burada öğrencim Ortam Restoranı çalıştıran Mahmut Ayhan ile karşılaştım, tekrar iskele yapılacak mı dediğimde belirsiz olduğunu öğrenince Adatepe’ye çıkıp iskelesiz bir fotoğraf çekeyim dedim. Arkadaşım Ekrem zaten dünden hazır dağlara tırmanmaya, patika yoldan tepeye çıktık.

hidrellez-39

Çok güzel bir manzara, Cennet koylarımızdan Hayıtbükü, benim üç güzeller dediğim koylardan; Hayıtbükü, Ovabükü, Palamutbükü Datça turizminin son yıllarda parlayan yıldızları. Doğal güzellikleri ve çoğu aile işletmeciliğine dayanan konaklama tesisleri burayı çekici kılıyor. Son çıkan haberlerde buraların imarlaşmaya açılacağı falan söyleniyor, itirazlar yapılmış bu haberlere göre, bakalım herkes merakla, endişe ile bekliyor.

hidrellez-40

Benim çocukluğumda da Hıdrellez’de Denizli’nin Çam ormanlarıyla kaplı Çamlığa giderdik, tabii çok kalabalık olurdu. Araba yok, 4 km ye yakın bir mesafe, yürüyerek giderdik, ellerimizde yazgılar, yiyecekler ne günlerdi. Tabii dönüşlerde malzemeleri taşımak çok zor gelirdi, yol bir türlü bitmek bilmezdi. Şimdi çamlık evlerle, yapılarla doldu bildiğim kadarıyla. Umarım bu güzellikler gelecek nesillere de böyle ulaşır, dileğimiz bu, Hıdrellez’de dilek dilenir ya benim dileğim bu. Aslında Hıdrellez teması farklı şekillerde binlerce yıldan bu yana kutlanmakta, öz aynı, doğanın canlanması, baharın gelmesinin sevinci paylaşılıyor. Antik çağda  baharın gelmesini, toprağın uyanmasını mitolojik tanrılarla açıklamışlar. Buna göre Bereket tanrıçası Demeter’in kızı Persephone yer altındaki ölüler dünyasından çıkıp annesi Demeter’in yanına döndüğünde Demeter doğayı yeniden uyandırıp, baharı ve bereketi getirmektedir. O zamandan bu yana bu kutlamalarda yapılan birçok şey hala yapılmakta; baharın kuzusunun, bitkilerinin yenmesi, bereket getirici motifler, dilek dilemeler gibi daha bilemediğim birçok şey. Hıdrellez’in doğaya, insana dönük güzelliklerini önemseyen herkese daha nice Hıdrellezlerde ailesiyle, sevdikleriyle birlikte, sağlık ve mutluluklar diliyorum. Bizi sofralarına davet ederek bu imkanları verenlere de çok teşekkürler.

4 thoughts on “Palamutbükü’nde Hıdrellez

  • 8 Mayıs 2014 tarihinde, saat 13:29
    Permalink

    Muzaffer hocam köyümüzü ,geleneklerini ve insanlarını çok güzel tanıtmışsın .Çok teşekkürler.BU güzel anlatıma birde Palamutbükünün güzelliği eklenince her şey çok daha güzel olmuş.Ellerine sağlık .

    Yanıtla
  • 8 Mayıs 2014 tarihinde, saat 23:33
    Permalink

    harika olmuş hocam iyiki varsın bu güzellikleri ve eşi dostu sayende görüyoruz.teşekkürler.

    Yanıtla
  • 9 Mayıs 2014 tarihinde, saat 10:59
    Permalink

    Bizde size çok teşekkür ediyoruz hocam..:)

    Yanıtla
  • 9 Mayıs 2014 tarihinde, saat 16:18
    Permalink

    Muzaffer Bey, merhaba Hidrellez gununde siz ve Ekrem Bey ile tanismak cok guzel bir tesaduf oldu. yeniden bir sekilde karsilasmak uzere sevgi ile kalin,
    burcin

    Yanıtla

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir