Palamutbükü’nde Hıdrellez

hidrellez-32

Öğrencim Hatice Ören ( şimdi Saruhan ) de burada, tabii yıllar oldu, o demeseydi öğrencim olduğunu bilemezdim.

hidrellez-30

Solda Yaka köyünde atölyesi bulunan ressam Feyzan Alasya ve arkadaşı Sezgin Keskin, Sezgin  arkadaşla aynı burçtanız (terazi ), o da doğayı, macerayı seven birisi. Sağ tarafta ortaokulda okuttuğum öğrencim Karaköylü Bekir Güllü ve eşi Eda Güllü piknik yapmışlar dönüyorlardı. Yeni evliler, sağlıklı, mutlu bir yaşam diliyorum, onlara rastlamak bize de mutluluk veriyor. Eda arkadaşımız İstanbul’dan, sevdin mi buraları deyince sevmem mi, İstanbul’dan gelen birisi burayı sevmez mi diye cevap verdi. Arkadaşıma artık yavaş yavaş gidelim dedim, bayağı sohbet ettik, hoş bir zaman geçirdik.

hidrellez-33

Giderken öğretmen arkadaşımız Suna Kaya ailesiyle piknik yapıyorlardı, tabii şaşkınlıkları fotoğraftan da belli oluyor. Bu muzaffer hocadan kurtulamayacğız herhalde dedirten bir an. Birkaç gün önce Gereme’de piknik yaparlarken objektifime takılmışlardı, şimdi burada. Benden birkaç tane var, siz onlardan birisini görmüşsünüzdür diye takıldım. Izgara işi yine Can’ın, pişirdikleri oğlak etinden tattım, çok güzeldi. Hıdrellezde oğlak eti yemek bir gelenek aslında, şimdi belki bulmak zor oluyordur, birkaç sene öncesine kadar Hızırşahlı çobanlardan Hasan Çörek bu aylarda keserdi, Hıdrellez için de kesim yapılırdı. Baharın ilk kuzusu yenildiğinde sağlık, şifa kazanılacağına, yeni bir başlangıç olacağına inanılır. Sol altta görülen fotoğrafta Suna hanım Katmer dedikleri, kare şeklindeki hamur işinden bize ikram ederken görülüyor. İçinde peynir ve nane oluyor. Katmer Datça’da askere gitme olayında ya da Hıdrellez’de yapılırmış. Hıdrellezde bir de yaprak sarması mutlaka yapılıyor, o da baharın ürünlerinden.

hidrellez-34

Datça Köy Ürünlerinde Gıda Mühendisi ( aynı zamanda işletmecisi ) Hatice Ünal ile birkaç yıl önce TRT çekimlerinde birlikte Olive Farm’ı gezmiştik, yaşlandık mı ne, önce tanıyamadım. Yücel Kaya büyük oğlumun ilkokul öğretmeni, Betçe’de çalıştığı yıllardaki eski Hıdrrellezlerden söz ederken ” İlkokullar nisanın sonunda kapanırdı, Datça’ya Hıdrellez’i yapmadan dönmezdim, Betçe’de Hıdrellez’e çok önem verirler. Bir oğlak keserdik herkes evinden birşeyler getirirdi ” diyor.

hidrellez-36

Ayrılırken topluca fotoğraflarını çekiyorum.

4 thoughts on “Palamutbükü’nde Hıdrellez

  • 8 Mayıs 2014 tarihinde, saat 13:29
    Permalink

    Muzaffer hocam köyümüzü ,geleneklerini ve insanlarını çok güzel tanıtmışsın .Çok teşekkürler.BU güzel anlatıma birde Palamutbükünün güzelliği eklenince her şey çok daha güzel olmuş.Ellerine sağlık .

    Yanıtla
  • 8 Mayıs 2014 tarihinde, saat 23:33
    Permalink

    harika olmuş hocam iyiki varsın bu güzellikleri ve eşi dostu sayende görüyoruz.teşekkürler.

    Yanıtla
  • 9 Mayıs 2014 tarihinde, saat 10:59
    Permalink

    Bizde size çok teşekkür ediyoruz hocam..:)

    Yanıtla
  • 9 Mayıs 2014 tarihinde, saat 16:18
    Permalink

    Muzaffer Bey, merhaba Hidrellez gununde siz ve Ekrem Bey ile tanismak cok guzel bir tesaduf oldu. yeniden bir sekilde karsilasmak uzere sevgi ile kalin,
    burcin

    Yanıtla

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir