ertekin doksanaltı ile knidos'u gezmek

Knidos’a Bir Başka Bakmak

knidos küçük tiyatro

Küçük tiyatro, Ertekin Hoca’nın hayallerinden biri de bu tiyatronun restore edilmesi, tümü değil diyor en azından birinci diazomaya kadar. (Diozama oturma basamaklarını bölen yatay yol). Tabii hocamızın belirttiğine göre Restore edebilmek için önce çizimlerin, projenin hazırlanması lazımmış ki bu da oldukça maliyetli bir durum. Tiyatronun hemen karşısında antik ticari liman var, bu zamanlarda yatlar, kotralarla dolu oluyor. Knidos’taki tiyatrolara ait mermerler Dolmabahçe sarayından tutun Mısır’a kadar bir çok yapıda kullanılmış.

knidos kalıntıları

Sağ üst fotoğrafta tiyatronun hemen yanından Doğu-batı caddesini kesen merdivenli dikey yol görülüyor. Izgara planında yatay yolları kesen dikey yollar vardı, bu yollardan bir tanesi olması açısından basamaklı cadde önemli. Sol alt fotoğrafta bu caddenin üzerine daha sonra yapılan yapı kalıntısı görülüyor.

knidos stoada depremin etkisi

Solda stoa’daki sütunlar görülüyor, depremde düştükleri gibi kalmışlar. Bu sütunlar burada yaşanan depremin bir belgesi, bizimle gezen Hacettepe Üniversitesi Jeoloji bl. hocalarından Prof. Kadir Dirik’in bu görüntü oldukça ilgisini çekti, Ertekin hoca fırsatınız olursa hocam buraya gelin, araştıralım dedi. Arkeologlar kazı yaparken birçok bilimden yararlanıyorlar, antik kentlerde yaşanan depremlerin araştırılması da önemli. Knidos’ta da büyük depremler olmuş, Knidos çevresinde yaptığım gezilerde bunların izlerini görmüştüm ama bu sütunların depremden kalma izler olduğunu bilmiyordum. Çevresi temizlenince daha iyi belli olmuş. Hocamızın belirttiğine göre deprem kuzey- güney yönünde olmuş. Gökova körfezinde hareketli faylar var. Fotoğrafta sağ üstte yağmur sularının stoa duvarlarının önündeki kanala aktığı kısım görülüyor.

knidos'u gezmek

Sağ altta küçük tiyatronun orjinal girişlerinden biri görülüyor, yıkılma tehlikesi olduğu için böyle destek yapmışlar. Soruna çözüm, taşların tek tek alınıp yeniden istiflenmesiymiş. Söküldükten sonra numaralanılacak. Sormayı unuttum ama görünüşe göre Hellenistik dönem eseri.

knidos antik çeşme kopyası

Etrafı tellerle çevrili kısımda liman caddesinde gördüğümüz çeşmenin parçalarını görüyoruz. Orjinal parçalarının büyük bir kısmı bulunmuş, yerine konularak restore edilmesi mümkün, çeşme MÖ 1. yy eseri.

knidos restaurantta dinlenme

Gezimiz  burada sona erdi, yola çıkmadan önce arkadaşlarımızla Knidos lokantada biraz dinlendik. Bu gezimizde Knidos’la ilgili yeni bilgiler edindik. Doç.Dr. Ertekin M. Doksanaltı hocamıza çok teşekkürler, sabırla sorularımıza yanıt verdi, gezdiğimiz yerlerle ilgili birçok bilgiyi bizlerle paylaştı. Geziye katılan arkadaşlara da teşekkürler onların sayesinde ben de gezerek, tekrar Knidos’a bir başka baktım. Antik çağın en görkemli kentlerinden Knidos,  Demokrasi’nin temellerinin atıldığı, barışçıl bir ticaret kenti. Bu kentle ilgili birçok şey bilinmezliğini koruyor, çok uzun yıllar sonra tekrar ayağa kalktığında onunla ilgili gerçek bilgileri öğrenebileceğiz.

debeboynu-yarimadasi

 

Sayfalar: 1 2 3 4 5 6 7 8 9

2 yorum

  1. yazıyı zevkle okudum çok teşekkür ederim…knidos’un bende çok ayrı bir yeri var…huzur bulduğum benim için sonsuzluğun başladığı yer…ege ile akdenizin kesiştiği o incecik mavi çizgi beni mestediyor…ahh datça,ahh knidos içimde biriktirdiğim herşeyi fenere doğru haykırıyorum ,rüzgara ve denize karışıp gidiyor … knidos , sonsuzluğa fırlatılmış kargının denize saplanmış ucu …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir