ertekin doksanaltı ile knidos'u gezmek

Knidos’a Bir Başka Bakmak

knidos yapıları

Yuvarlak tapınaktan doğuya doğru gidince evler var, bizans evleri deniyor, temeller MÖ. 4. yy., önemli yapılar olmalı, çok düzgün taşlar kullanılmış. Geçmiş yıllarda bu evleri gezdiğimde içlerindeki kuyuları fotoğraflamıştım. Oldukça büyük bir yapı, Ertekin Hoca tapınağın hemen yakınında böylesi büyük bir yapı ne olabilir diyor. Bizans döneminde büyük bir değişikliğe uğradığı için tam bir şey söylenemiyor. Hocamıza göre kesin olmamakla birlikte Astepion (tıp evi) ya da bu benzeri fonksiyona sahip bir yapı olabilir. Bizans döneminde burası ev olarak kullanılmış. Antik kaynaklarda Knidos tıp okulundan bahsedilir ama bununla ilgili bir bulgu henüz bulunmamış.

knidos evleri

Sağ üstte yapının kapısının yanında geç dönemde yapılmış atık su yeri görülüyor. Doğu- Batı caddesi olarak ben bu yürüdüğümüz kısmı sanıyordum, Ertekin hoca şu an caddede değiliz dedi.

knidos'ta doğu batı caddesi başlangıcı

Arkadaşlardan Akropol ve Demeter kutsal alanını soranlar oldu, Ertekin hoca bugün oralara gidemeyiz, bir gün Akropole bir gün Demeter’e gidebiliriz diye cevapladı. Buraları ben de bir kaç günde gezmiştim, Web sietemdeki Knidos sayfamda var. Fotoğrafta görülen nokta doğu- batı ana caddesi üzerindeymiş. Arkadaşların durduğu yerde görkemli iki ev yapısı varmış. Sahiplerinin kentin yönetici ya da aristokrat sınıfından olduğu düşünülüyor.

knidos su sarnıcı

Evlere ait sarnıç ve kuyular var, işlikler ve depolar bulunuyor. Şu anda doğu-batı caddesinin üzerindeyiz , çok çok uzun görkemli bir ana cadde ve bu cadde üzerinde görkemli yapılar yer alıyor. Kentin ileri gelenlerinin yapıları da burada. Yanlarda başka bir parelel cadde var mı henüz bilinmiyor. Sağ alttaki fotoğrafta görülen ağacın arkasında Bouleuterion (kent meclis binası) yer alıyor, soylu insanların evlerinin yakınında. Bir arkadaşın sorusu üzerine Ertekin hoca burada saraylar yok, villa tipi yapılar var dedi. Evler iki katlı, yukarıya doğru merdiven kalıntıları varmış, yapılar kiremit örtülü

knidos soylularına ait ev

Büyük bir yapının yanından geçiyoruz, geçmiş yıllarda zemindeki mozaikleri fotoğraflamıştım. Mozaikler bozulmasın diye üstüne aternit bir çatı yapmışlar, şimdi ne durumda bilmiyorum. Ertekin hocanın verdiği bilgiye göre 1850 li yıllarda Knidos’u kazıp birçok değerli eseri İngiltere’ye götüren Charles Newton burayı ortaya çıkarmış ve bu yapıya gymnasium demiş, hocamıza göre bu yapının bir zengine ait konut olması daha akla yakın.

knidos-korinth tapinagi

Korint tapınağındayız, Ertekin hoca yapı taşlarının % 75 inin var olduğunu belirterek bu yapının restore edilebileceğini belirtiyor, tabii uzun sürecek bir proje. Arkadaşların önünde durduğu parça alınlık, bu alınlık bu tapınağın Roma imparatorluğuna adanmış olabileceğini gösteriyormuş. Başlıklarına bakarak korint tapınağı denmiş, 1750 li yıllarda Knidos’ta ilk bulunan yapılardanmış.

knidos korint tapınağını gezenler

Sayfalar: 1 2 3 4 5 6 7 8 9

2 yorum

  1. yazıyı zevkle okudum çok teşekkür ederim…knidos’un bende çok ayrı bir yeri var…huzur bulduğum benim için sonsuzluğun başladığı yer…ege ile akdenizin kesiştiği o incecik mavi çizgi beni mestediyor…ahh datça,ahh knidos içimde biriktirdiğim herşeyi fenere doğru haykırıyorum ,rüzgara ve denize karışıp gidiyor … knidos , sonsuzluğa fırlatılmış kargının denize saplanmış ucu …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir