Datça’da Kabotaj Bayramı

kabotaj-bayrami-1

1 Temmuz 1926 da yürürlüğe giren kabotaj kanunu ile her yıl  1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj bayramı olarak kutlanmaktadır. Bu kanunla birlikte Türk limanları ve sahilleri arasında yük ve yolcu taşınması, kılavuzluk, römorkaj hizmetleri Türk vatandaşları ve Türk bayrağı taşıyan gemilerce yapılır hükmü getirilmiştir.  Bu yıl 87.si düzenlenen Denizcilik ve Kabotaj Bayramı saat 09.00 da Cumhuriyet Meydanında Atatürk Anıtına çelenk koyulması ile başladı. Aziz şehitlerimizin anısına bir dakikalık saygı duruşunun ardından İstiklal marşımız okundu. Öğleden sonraki programda 16.30 da davetlilerle birlikte bir tekne ile açılarak Deniz Şehitlerimiz anısına çelenk bırakılacaktı.  Bu denize çelenk bırakma etkinliğine katılamadım, limana geldiğimde tekne  kıyıdan 15 m kadar açılmıştı, belediyenin botu ile yanlarına gittim ama binmek mümkün olmadı. Sol altta görülen deniz şehitlerimiz adına denize bırakılan çelenk fotoğrafını geçen yıl çekmiştim. Şehitlerimizi rahmetle anarken manevi huzurlarında saygıyla eğiliyorum. Sağ alt fotoğrafta çelenk koyma töreninden dönen tekne görülüyor.

kabotaj-bayrami-2

Her 1 Temmuz’da  Liman kentlerimizde yapılan değişik wwwler halkın büyük ilgisini çekmektedir. Datça’da da 1 Temmuz Kabotaj bayramı kutlamalarına halkın ilgisi büyük olur. Çocuk, yaşlı, birçok Datçalıyı wwwlerin yapıldığı limanda görmek mümkündür. wwwler yağlı direkten bayrağımızın alınması ile son bulur, fotoğrafta bolca gres yağı ile yağlanmış yarışmacıları bekleyen direk görülüyor. Sağ üstte Datça kaymakamı Hamdi Üncü denize çelenk bırakma töreninden dönerken görülüyor. Şehitlerimizin anısına Denize Çelenk bırakma törenine Kaymakam Hamdi Üncü ile birlikte Datça Belediye Başkanı Şener Tokcan, Garnizon Komutanı Erdal Maviş, Cumhuriyet Savcısı Ramazan Yılmaz, Datça Emniyet Müdürü Özgür Sefa Sezer, Datça Liman Başkanı Dr. Nuri Cenan, Sahil Güvenlik Komutanı Berkan Başaran ve çok sayıda Datçalı katıldı.

kabotaj-bayrami-3

İlk etkinliği kaçırdım hiç olmazsa yüzme yarışmalarını görüntüleyeyim diyerek Datça’da Maradona diye bilinen Akif Fidan’ın Maradona isimli teknesine binerek yüzücüleri almak üzere kıyıya yanaştık, diğer teknelerde de  çok sayıda Datçalı yarışmaları izlemek üzere yerlerini almışlardı.

kabotaj-bayrami-4

Yarışmacıları alarak mendirek hizasına geldiğimizde 50 m mesafeli ilk yarışma  (8-12 yaş) için küçük kızlar suya atladı. Son hızla kıyıya doğru yüzmeye başladılar. Bizler de bulunduğumuz yerden kıyıdaki izleyiciler gibi heyacanla yarışmacıları izledik.

kabotaj-bayrami-5

İkinci yarış 50 m mesafeli,  8-12 yaş erkekler arasındaydı. Kız yarışmacılar kıyıya varır varmaz verilen işaretle onlar da denize atladılar. Bu arada botlarla sahil güvenlik ve belediye görevlileri gerekli tedbirleri aldılar. Bir ara bir çocuğun hızla bota bindirildiğini gördük.

 

kabotaj-bayrami-6

Gençler kategorisinde 50 m serbest 13-18 yaş arası kızlar suya atladılar. Bir yarışın başlaması için bir önceki yarışmacıların kıyıya ulaşması gerekiyordu. Bu arada oldukça kuvvetli esen rüzgar teknemizi açığa atıyordu, 3 gündür kuvvetli esen rüzgarda hep aklıma sörf yarışları geldi, 4 gün boyunca rüzgar esmez mi hiç.

kabotaj-bayrami-8

Ardından Genç erkekler suya atladılar, katılım bu dalda fazlaydı, oldukça çekişmeli bir yarış oldu.

Sayfalar: 1 2 3 4

Bir yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir