ertekin doksanaltı ile knidos'u gezmek

Knidos’a Bir Başka Bakmak

knidos stoası önünde sütunlar

Bu gezimizde Ertekin hoca sık sık restore edeceği yerlerden söz etti, bu beni bayağı umutlandırdı. Şimdiye dek kazıp, bululntuları alıp öylece bırakıyorlardı, Knidos ayağa kalkarsa eşi benzeri olmayan bir antik kenti görmüş oluruz. Gezi boyunca ben ve arkadaşlarım hayranlıkla hocamızı dinledik ve çok gösterişli bir kentte olduğumuzu hissettik.

knidos'ta turistler

 

knidos arşitrav ve korint başlığı

Solda iki sütunu birbirine bağlayan mimari unsur (arşitrav), kırılmış parçaların ortası betonla doldurulmuş. Sağda korint nizamı başlıklar Hellenistik dönemin izleri.

knidos'ta bir zengine ait yapı

Burada önünde durduğumuz üstü kapalı yeri mermer oda diye isimlendirmişler. Her tyarafı mermer kaidelerle çevrili, oda tamamiyle mermer. Buradaki portikayı kendi maddi imkanlarıyla Aristo Kleydas (hocamızın söylediği gibi yazıyorum, yazılışta hata olabilir) isimli birisi yaptırıyor. Kent halkı da bunun karşılığında bu mermer odayı ona adıyorlar. Odanın ortasında bir kaide ve üzerinde Aristo Kleydas’ın heykeli varmış. Kazılarda heykeli bulmuşlar (Şu an Marmaris müzesinde) ama başı yokmuş. Ertekin hocaya göre baş ihıristiyulanlık zamanında pagan kültürü eserlerin parçalandığı zamanlarda yok olmuş olabilir. Bunan bölümün kopyası yapılmış, gelecekte bu odanın restore edilerek kopya heykelin o zamanlardaki gibi ortada durması hocamızın gerçekleştirmek istediği projelerden.

Stoa odaları

Mermer odanın devamında bir kaide var, Ertekin hoca bu yıl bu kaideyi ayağa kaldırmayı düşünüyor, üzerinde bir yazıt varmış. MS 2. yy da Knidos Rodos hakimiyerinde iken knidoslular şirin görünmek için onlara bronzdan bir heykel yapmış. Heykelin sadece eli ve kılıcı bulunmuş. Kılıcın üzerinde kuğu ve ördek motiflerinden oluşan bezemeler varmış, bakımı yapılıp Marmaris müzesine gelecekmiş. Bu arada Knidos eserlerinin Bodrum, Fethiye, Marmaris gibi müzelere dağıldığını öğrendik hatta İzmir müzesinde bile varmış. Hocamıza göre ileride Datça’da bir müze olursa ( bana oldukça hayal gibi geliyor ama) bu eserleri getirmek zor değilmiş. Bir de bu fotoğrafta karşıdaki teras duvarlarında farklı kısımlar görüyorsunuz, büyük ihtimalle depremle yıkılan kısım sonradan tamir edilmiş.

knidos limanı kapısı

Küçük Limadan (askeri liman) alt terasa girilen kapıda durarak Ertekin hocanın verdiği bilgileri ilgiyle dinliyoruz. Burada merdivenli, basamaklı güzel bir kapı ( pylon) var. Üst kısım mermer, mermerlerin altında kireç taşından bir dolgu kısım var.

Askeri limandan meydana açılan kapı

Üzerindeki aşınma burasının ne kadar çok kullanıldığını gösteriyor. Bu kapı sembolik olarak açılıp kapanırmış.

knidos gümrük odaları

Kapının iki yanındaki odalar büyük ihtimalle gümrük odaları, tekneden inen kişiler alt terasa girmeden önce buraya uğruyorlar. Şimdi hayal edersek bu kapıdan geçer geçmez tam karşımızda Dionysos tağınağı ve yan tarafında sütunlarla uzanan upuzun bir portiko var. Tapınağın sütunlarının ayakta olduğu zamanı düşünürsek gelen kişinin nasıl etkilendiğini anlayabiliriz. Hemen yan tarafında da gösterişli bir çeşme var. Tabii gelenler gittikleri her yerde bu gördükleri manzarayı anlatarak Knidos’un reklamını yapacaklardır.

Sayfalar: 1 2 3 4 5 6 7 8 9

2 yorum

  1. yazıyı zevkle okudum çok teşekkür ederim…knidos’un bende çok ayrı bir yeri var…huzur bulduğum benim için sonsuzluğun başladığı yer…ege ile akdenizin kesiştiği o incecik mavi çizgi beni mestediyor…ahh datça,ahh knidos içimde biriktirdiğim herşeyi fenere doğru haykırıyorum ,rüzgara ve denize karışıp gidiyor … knidos , sonsuzluğa fırlatılmış kargının denize saplanmış ucu …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir