Afrodisias Antik Kenti Gezisi

afrodisias-antik-kenti-29

Arkadaşlarımla geçirdiğim hoş zamanlardı, bolca fotoğraf çektik.

afrodisias-antik-kenti-32

Tiyatrodan çıktıktan sonra güney kısımda sütunlarla çevrili yerler vardı. Gymnasium olabilir. Antik kentin arka tarafında dekor gibi duran karlı dağlar manzaraya değişik bir güzellik katıyordu.

afrodosias tiyatro hamamları

Tiyatro hamamları.

afrodisias-antik-kenti-33

Taş yolu takip ederek girişteki meydana doğru yürüdük, saatlerdir ayaktaydık ama zamanın nasıl geçtiğini anlamamıştık. Meydana yaklaşırken sol tarafta üzeri çatı ile örtülmüş Tiberius portikosu friz kabartmalarını gördük. Ben bu kabarmaları ilk kez İzmir Arkeoloji Müzesi bahçesinde görmüştüm, sonra arkeoloji müzesine tekrar gittiğimde kabartmaları göremeyince sormuştum, Afrodisias müzesine gönderildiğini söylemişlerdi. O zaman oldukça ilgimi çekmişti, frizlerde ( Friz : Friz: Bir şerit şeklinde uzunlamasına devam eden kabartma veya süslemeler. ) değişik ifadeler içindeki yüzler görülüyordu.

afrodisias-antik-kenti-34

Friz kabartmalarını geçince meydana ilk geldiğimizde hemen dikkatimizi çeken kabartmalarla süslü anıta geldik. Bilgilendirme tabelasında ” Sebastaion Anıtı ”  ile ilgili bilgi vardı. Roma İmparatorlarının tanrı olarak kabul edildiği zamanlarda onlara adanmış bir tapınak olarak yapılmış. ” Sebasteion ” kelime olarak İmparatorların tapınağı anlamını taşıyor. Solda, üzeri kabartmalarla kaplı üç katlı yapı tapınak binası, önünde sütunlarla çevrili dikdörgen açık bir avlu bulunmakta. İkinci ve üçüncü katlarda sütunların arasında insan boyutlarında kabartmalar yer alıyor. Anladığım kadarıyla bu kabartmaların asılları afrodisias müzesinde sergileniyor, müzeyi gezerken burada gördüğüm kabartmaların aynısını gördüğümü hatırlıyorum. Bilgilendirme tabelasında 190 orjinal kabartmadan 70 kadarı kazı sırasında bina yıkıntılarının arasında sağlam olarak bulundu deniliyor. Yapının orta katında Yunan mitolojisinden, üst katında Roma imparatorları ile ilgili sahneler yer alıyordu.

Burada benim en dikkatimi çeken şey böyle güzel bir yapının böylesine başarılı bir şekilde yeniden ayağa kaldırılması oldu. Bu gibi çalışmaları Afrodisias’ın birçok yerinde gördük.

afrodisias sebateion tapınağı

Tapınağın alt katındaki sütunlar dor nizamı, orta katta ion nizamı, üst katta korint nizamı olarak yapılmış. Yapı üzerindeki kabartmalar Afrodisias heykel atölyelerinde yapılmışlar.

One thought on “Afrodisias Antik Kenti Gezisi

  • 27 Mayıs 2018 tarihinde, saat 16:07
    Permalink

    Mutlaka gezilip görülmesi gereken bir yer

    Yanıtla

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir