Yıllar önce Knidos’ta birkaç sütunun bile dikildikten sonra devrilip kırıldığını biliyoruz. Bu kenti gezerken bu sütunlardan bazıları biz de olsaydı diyorsunuz, kenti gösteren, burada bir yaşam vardı detirten mimari öğeler bunlar.
Değişik açılardan fotoğraflar çektik.
Tetrapylon’dan taş yolda yürümeye devam edince Afrodit tapınağına geliyoruz. Çok güzel manzaralar var, çiçekler, yemyeşil çimenler, arkalarda karlı dağlar arasında çevreye dağılmış olan antik eserler.
Sol tarafta, yeşil çimenlerin içinde sade bir mezar bulunuyor, uzaktan daha görür görmez kime ait olduğunu anlamıştık. Yaşamının 30 yılını bu kazılara adıyan arkeolog Kenan T. Erim bu çok sevdiği antik kentin kalbinde sade bir mezarda ebedi uykusundaydı. Bu gördüğümüz Afrodisias’ta onun emekleri çok büyük, aşık olduğu bu Afrodit kentinin her yerinde sizinle geziyor.
Afrodit Tapınağının yapımına M.Ö 1. yy da başlanmış, M.S 2. yy da tapınağın çevresindeki alanın doğu tarafında iki katlı sütunlu bir cephe ile kuzey, güney ve batı taraflarında sütunlu bir bölüm ile ( portiko ) çevrelenmiş. Tapınak M.S 6. yy da kiliseye çevrilirken, yapıda büyük değişiklikler olmuş. Ortaya tapınaktan daha büyük bazilika planlı bir kilise çıkmış. Yapı kilise olarak 12. yy sonlarına kadar kullanılmış.
Tapınak sütunları çiçek açmış erik ağacının arkasından çok güzel görünüyordu, Afrodit’e yakışan bir güzellik.
Mutlaka gezilip görülmesi gereken bir yer