Afrodisias Antik Kenti Gezisi

roma hamamı

Taş döşeli yol bizi hamam kalıntılarına getirdi, karşımızda bir Roma hamamı durmaktaydı.  Mermer havuzlu çeşmeyi geçip yapı grubuna geçtik. Hamamın içine girdiğimizde duvarda bilgilendirme tabelaları vardı, ilkinde Hadrian ” Hamamı Konservasyon Projesi ” yazıyordu. Roma’da hamamlar yıkanmanın yanında, sportif  sosyo kültürel amaçlı kullanılıyordu, önemli bir yerleri vardı. Kölelerin çalıştığı fırınlarla ısıtılan hamamların zeminleri ve duvarları mermerlerle kaplıydı, tonoz ve kubbe örtü sistemleri kullanılmış. Fırınlardan çıkan sıcak hava döşemelerin altındaki yükseltilmiş boşluklara ve duvarlara döşenmiş dikey borulara göderilirmiş. Burada da gördüğümüz gibi Roma hamamlarında sıcak, ılık ve soğuk odalar yer alıyor.

afrodisias-antik-kenti-18

Hamamlar heykel ve kabartmalarla sülenirdi, buradan çıkarılan heykel ve kabartmalar Afrodisias müzesinde sergileniyor. Hadrian hamamı antik kentin batı tarafında yer alıyor, yapı M.S 2. yy da yapılmış ve imparator Hadrian’a adanmış. Yapı beşik tonozlu hamam odaları ve sütunlu bir avlu olmak üzere iki bölümden oluşuyor. Büyük taşlarla örülmüş tonozlu odaların duvarları mermer levhalarla kaplıydı. Ön avlu ve odalarda  birçok kazı çalışması yapılmış.

afrodisias-antik-kenti-19

Duvardaki üçüncü bilgilendirme tabelasında ” Dekorasyon ve Heykeller ” başlığı vardı. Burada hamam yapısının kentin kültürel ve sosyal yaşamının ana merkezi olduğu belirtilerek ön avluda yüksek kalitede bir mermer dekorasyonu olduğu, kentin en gösterişli heykel ve kabartmalarının buradan çıkarıldığı belirtiliyordu. Geç antik dönemde hamam, dini ve kamusal yapılardan da gelen heykellerle kentin heykel geçmişinin sergilendiği bir müze gibiymiş.

afrodisias-antik-kenti-20

Hamamlardan çıkınca etrafı sütunlarla çevrili bir alan karşımıza çıkıyor (Tiberius Portikosu ) , ortada dikdörtgen şeklinde bir yapı kalıntısı var. Daha sonra gezeceğimiz tepedeki tabelada bu kısım güney agora ve pazar yeri olarak gösterilmiş. Hamama gelirken kuzey agora olarak gösterilen bir meydan vardı. ( Agora: Eski Yunanda pazaryeri olarak kullanılan meydanlar. Daha sonraları alışveriş merkezlerinin yanında resmi kurumlar da bu meydanların etrafında yer almıştır. Bazı dinsel ayinler, kültürel etkinlikler için de kullanılırdı. Romalılarda karşılığı Forumlardır.

afrodisias-antik-kenti-21

Sütunların bu kadar çok kullanıldığı veya günümüze geldiği başka bir antik kent var mı bilmiyorum..

afrodisias-antik-kenti-22

Harita’dan anladığım kadarıyla Bazilika ve Gymnasion ( spor okulu, spor hareketlerinin yapıldığı yer ) bu kısımlarda yer alıyor.

Sayfalar: 1 2 3 4 5 6 7

Bir yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir