eksera deresi

Eksera Deresi ve Florası

Eksera Deresi dendiğinde Datça Hurması ağaçları da hemen aklımıza geliverir. Endemik Datça Hurması  Datça Yarımada’sında yoğun olarak dört derede yer almakta, bunlardan Eksera deresi Ege denizi tarafında, diğerleri Hurmalıbük, Karasüleyman, ve Karaali dereleri Akdeniz tarafında yer almaktadır, doğal yapı olarak Yarımada’nın aynı bölgesinde yer alırlar. Bu derelerin aktığı vadiler dar ve sarp bir araziden geçer, tepelerden başlayarak denize doğru hızla alçalırlar. Bu yüzden çağlayan şeklinde yükseltileri geçmek gerekir. Eksera deresinde gördüğüm kadarıyla diğer derelere göre eğim daha az fakat bütün bu derelerin ortak özelliği çok sert, sarp bir doğanın içinden geçmeleri, bu korunaklı araziler Endemik Datça Hurması’na ev sahipliği yapmaktadır.

datça hurması bilgilendirme tabelası

Eksera deresinin ilk kısımları  soğuksu mevkiini geçtikten sonra başlayan Datça’nın meşhur virajlarına paralel olarak uzanır. Ben bu virajlara Soğuksu virajları diyorum, yerel dilde bu virajlar 66 Bük diye adlandırılır. Eksera deresi bu bölgeden sonra sarp dağların arasından kıvrılarak Ege Denizi’ne ( Gökova Körfezi’ne )  doğru uzanır. Yolun sağ tarafında uzanan dar vadide eşssiz bir doğa ve bu doğada eşssiz güzellikteki Datça Hurması ağaçları ( Palmiyeleri ) yer alır. Yol üzerindeki tabelada bu konularda bilgi verilerek ” Bu yolun sağ tarafında yer Eksera Deresi Datça Hurması’nın nadir sığınaklarındandır ” deniliyor. Tabela buraya konmuş ama bu kesimden Datça hurmasını görmek zor, Datça’ya doğru tabelanın 300 m ilerisindeki tepenin yanındaki alanda park ederseniz aşağıda bir tane Datça hurması ağacı görülmekte, o kısım Eksera Deresine inen küçük bir derenin başlangıcı, oradan da inmiştim, dere geçit vermiyor, yamaçlardan yürümüştük. Tabela’da Datça Hurmasının Girit ve Datça yarımadasında görüldüğü, ülkemizde az sayıda da olsa Patara, Bodrum gibi yerlerde de görüldüğünü gezen arkadaşlarımdan biliyorum.  Boy ve biçim olarak bazı farklılıklar olduğunu yine araştırmacı arkadaşlarımdan duydum, ortak yanları suya yakın olmaları. Tabelada Datça hurmasının korunması için yapılacak bazı hususlar da yazıyor ben bunları Datça Hurması sayfamda ayrıntılı olarak verdim.

kırmızı palmiye böceği zararları

En tehlikelisi bazı düşüncesiz kişilerin ülkemize ve Datçamıza getirdiği ekzotik palmiyelerle yayılan Kırmızı Palmiye böceği, Yarımada’ya hızla yayıldı, çok sayıda palmiye yok oldu, olmakta, zaman zaman bu ağaçların fotoğraflarını çektim. En son 2016 ekim ayında Kızlan değirmenleri yanında çektiğim fotoğrafta bu zararlanın yok ettiği üç palmiye ağacı görülüyor. Son olarak Aktur’a kadar geldiği söyleniyor ki bu Datça Hurması için tehlike çanları demek. Maalesef zamanında bunlarla ilgili gerçek anlamda mücadele yapılmadı, bu böceğin ilk görüldüğü andan itibaren takip ediyorum. Hatta bir ara ziraat Müdürlüğüne gitmiştim, bu işin belediyeleri ilgiendirdiği bana söylendi. Bu konuları merak ederseniz linki tıklayınız. Endemik Datça Hurması

datça eksera deresi

Bu vadilere yaptığım yürüyüşlerde hemen hemen her yıl Datça Hurması palmiyelerini gözlemliyorum. Umarım korktuğumuz başına gelmez. Eksera Deresi virajların Balıkaşıran’a doğru inişe geçtiği tepelik kısımdan başlıyor, burada bir düzlük var, antenlerden anlayabilirsiniz.Datça’ya gelenler çoğu zaman burada durarak Balıkaşıran’a doğru Yarımada’yı kuşbakışı izlerler. Buradaki Tabela’da Balıkaşıran Geçidi yazıyor, Rakım 350. Bu kısmdan başlayarak Eksera deresi denize ulaşıncaya kadar 5 km ye yakın bir mesafe, bu mesafenin deniz tarafındaki 1,5 km si düz, çakıllı bir dere şeklinde. Daha sonra derin vadiler geliyor. Fotoğrafta Eksera deresinin kara tarafındaki ilk başlangıç kısımlarındaki bitki örtüsü görülüyor, çam ağaçları, makiler, sarmaşık dikenleri iç içe  geçmiş vaziyette, bazen geçit vermiyorlar, yamaçlardan yürüyorsunuz.

Flora

eksera-deresi-2

Eksera deresi ile ilgili bilgi verirken burada görülen bitki türlerini de fotoğraflarla paylaşıyorum. Fotoğrafta sandal ağaçları görülüyor, bu kısımlarda maki olarak Akçakesme, Harup ağaçları da görülüyor. Bu bitkilerle kızılçam ve Datça Hurmaları yer yer iç içe geçmiş durumda. Piren, mersin, Duman ağacı gibi bitkiler de yer yer görülüyor.

eksera-deresi-3

Dere dar bir vadide uzanıyor, yağmur mevsiminde akan dereler, devamlı su akışı yok. Birkaç yerde kaynak suyu çıkmakta. Bu kısımlarda Datça yolu da görülüyor.

eksera-deresi-43

Eksera deresinin dağlık kısımları dikenimsi frigana türü bitkilerle kaplı, kefen denen dikenli bitkiler çokça.

eksera-deresi-4

Eksera deresinde yürürken dağlara özgü bir ayakkabı, kalın giysiler gerekli, dağlara tırmanmayı, dikenli bitkilerin içinden geçmeyi göze almalısınız. Zaman zaman bitkilerin dereyi kapatmasından dolayı bu gibi tırmanışlar yapmanız gerekiyor. Bu bitkiler dikenli sarmaşık, orman üzümü ve dereye yayılmış Datça Hurması ağaçları.

Sayfalar: 1 2 3 4 5 6 7

Bir yorum

  1. pazar günleri ypılacak gezilerinizde yabancı kabul eder ve bir iki gün önceden gün saat ve toplantı yeri bildirebilirseniz memnun olurum.muğla merkezden geleceğim..sağolun…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir