Derenin başlangıcından 1 km kadar sonra ilk Datça Hurması ağacı görülüyor, meyva vermeyen erkek bir Datça hurması, köklerinden verdiği sürgünlerle bir koloni oluşturma yolunda. İnternette arkadaşlarım zaman zaman Datça Hurması ile ilgisi olmayan ağaçların fotoğraflarını paylaşarak Datça Hurması yazmakta, bir zaman sonra dayanamayarak bunların Datça Hurması olmadığını yazmak zorunda kalıyorum. Bu gibi bir şeyi paylaşırken biraz araştırsak ne olduğunu anlayacağız, web sayfamda da bu farkları belirtiyorum. Bu sayfamda tekrar dile getireceğim. Kulaktan duyma bilgilerle hareket eden bir toplum olduk, bildiklerinde de ısrarcı oluyorlar genelde.
Dere dar vadide sarp kayalıkların arasından devam ediyor, fotoğrafta kızılçam, sandal ve menengiç ağaçları görülüyor.
Derede Menengiç sık görülen bir maki türü olarak karşımıza çıkıyor.
Tabelanın olduğu taraftan eksera deresinin aktığı araziler görülüyor, son olarak dereye araştırmacı arkadaşlarımla bu kısmdan indik. Yaban eşeklerinin kullandığı patikalarda rahat yürünüyor, kırmalık, taşlık kısımlarda dikkatli yürümek gerek.
Tabela’dan indiğinizde Datça Hurmaları bu şekilde görünüyor.
25 ekim’de ve kasım ayı ortalarında buraya geldiğimde meyvaları vardı. Datça hurmasını diğer palmiyelerden ayırmamımızı sağlayan özelliklerden biri de meyvalarının durumu. bazı palmişyelerin meyvası renk ve ebat olarak onlara benziyor ama Datça Hurmasının meyva sapları, kısa, dik ve dalların arasında korunmuş vaziyettedir. Diğerlerinki uzun bir salkım şeklinde yapraklardan aşağı sarkmış birşekilde oluyor. Bu yüzden Datça Hurması ağacı meyvalarına ulaşmak kolay olmuyor.
pazar günleri ypılacak gezilerinizde yabancı kabul eder ve bir iki gün önceden gün saat ve toplantı yeri bildirebilirseniz memnun olurum.muğla merkezden geleceğim..sağolun…