eksera deresi

Eksera Deresi ve Florası

datça hurması meyvası

Fotoğraflarda turuncu renkte görünen meyvalar olgunlaştığında bu şekilde görünüyor. Yaşlılardan meyvalarını yiyenlerin olduğunu duydum.

eksera-deresi-13

Dalların ( Yaprak deniyor ) 30 – 40 cm lik kısmı dikenli oluyor, daha sonra yaprakçıklar karşılıklı olarak sıralanıyor. Ülkemizde Patara ve Bodrum Gölköy’de de rastlanılan Datça Hurmalarının Datça dışında  yaprakları, boyları değişiklikler göstermekte.

eksera deresi bitki araştırmacıları

Vadinin bu kısmında bir datça Hurması kolonisi var, yaklaşık 500 m lik bir yürüyüşten sonra buraya geldik, tabii mesafe kısa ama sarp arazilerde yürümek zaman alıyor. Bu kısımda iki meyvalı Datça Hurması ağacı var, derede meyvalı Datça hurmaları fazla yok, o açıdan bu iki ağaç ulaşımının kolay olması açısından araştırmacılar açısından önemli. Bu ağaçların yakınlarında genç sürgünler de var. 25 Ekim 2016 tarihinde arkadaşlarımla buraya geldik, biraz ileride bir sarıca arı yuvasını görüntülerken arılar saldırdı, bir arkadaşım birkaç yerinden sokuldu.

eksera-deresi-25

Datça Hurması ile ilgili çalışmalar son yıllarda artmış durumda. Fotoğrafta 6 m boyunda, gövdesi 57 cm genişliğinde bir dişi Datça Hurması ağacı. Erkek Datça Hurması ağaçlarının meyvası olmuyor, onların da kendilerine özgü çiçekleri olduğunu araştırmacı arkadaşlarımdan duydum, fakat şimdiye dek rast gelmedim.

eksera deresinde göletler

Bu ağaçların biraz ilerisinde içinde su olan göletler var, yağmur mevsiminde bu yüksek arazilerde şelaleler oluyor. Kireç gibi görünen beyazlık bitki lifleri gibi bir şeydi. Göletlerde bolca kurbağa vardı. Tabii suyun çok az olduğu bu arazilerde bu sular yaban hayatı açısından çok önemli. Özellikle yaban eşekleri buralara erkenden inerler, yürürken onların açtığı patikaları kullanıyoruz. Yazın bana da mail attılar, eşekler susuzluktan ölüyor diye, kendilerine yazmıştım böyle bir şey yok diye. Akan çeşmeler ve vadilerde su kaynakları bu kuraklığa rahmen hep vardı. Bazıları böyle haberleri yapmayı seviyor, bunlara inanan hayvan severler de araştırmadan paylaşıveriyor. Yaban eşekleri bu doğaya inanılmaz bir şekilde uyum göstermişler her zaman yiyecek ve su bulurlar. Sarp arazilerde keçiler gibi geziyorlar.

eksera deresinde su kaynağı

Suyun aktığı bir kaynak, suyun akıntısı görülüyordu.

Sayfalar: 1 2 3 4 5 6 7

Bir yorum

  1. pazar günleri ypılacak gezilerinizde yabancı kabul eder ve bir iki gün önceden gün saat ve toplantı yeri bildirebilirseniz memnun olurum.muğla merkezden geleceğim..sağolun…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir