burgaz ören yeri

Burgaz İlk Knidos

burgaz-küçük-deniz

Kıyı boyunca yürürseniz, birkaç kilometre ilerideki antik şarap fabrikasına gelirsiniz, onunla ilgili ayrıntıları ve fotoğrafları sayfamın sonlarında görebilirsiniz. Şimdi Burgaz kazı alanına doğru gideceğim. Fotoğraftaki yere yörede küçük deniz denir. Çevre verimli arazilerle çevrili, yıllar önce yöreden birçok kişi yazları buralardaki çardaklarda geçirirlermiş.

burgaz antik odalar

Kıyıdan Burgaz kazı alanına doğru giderken yoluma bu duvar kalıntıları çıkıyor, yan yana brirkaç oda var. Harç kullanılmadan örülmüşler.

burgaz hellenistik duvarlar

Burgaz’daki buluntulara baktığımızda Klasik, Hellenistik ve Roma dönemine ait kalıntılar görülüyor. Klasik döneme ait kalıntıların çoğu Hellenistik dönemde değişikliklere uğramış, bazıları yok olmuş.

Kazı alanının yanına gittiğinizde çevrede dağ gibi yığılı kamyonlar dolusu toprakla karşılaşıyorsunuz . Numan Hoca, 2009 yılında burada bizi gezdirirken bir ara, “Bu arkeologların kaderi ” dedi ” Binlerce yıllık zemine ilk siz dokunuyorsunuz, ortaya çıkarıyorsunuz ama onun bir zaman sonra yok olacağını biliyorsunuz. Ne yaparsak yapalım bir zaman sonra bulduklarımız yok olacak , onun için çalışmalar iyi belgelenmeli ve sonra yazılarak yayınlanmalı. Numan Hoca’nın o gezide yakınması; Buluntuların buraya giren hayvan ve insanlarca bozulduğu yönündeydi, son yıllarda gittiğimde etrafı tellerle çevrili olduğundan ören yerinde bir canlıya rastlamadım.

burgaz ören yerinde onarım çalışmaları

2009 yılında, bulunan bina kalıntılarının yıkılıp kaybolmaması için onarım çalışmaları yapılırken. Numan hoca’ya bulunan bu temellerde harç kullanılıp kullanılmadığını sorduğumda ” kullanılmadı “cevabını aldım. Bunu bilhassa sordum çünkü bildiğimiz harç kullanımı Roma ile başlıyor. Anadolu’nun bir çok yerinde hala bu çeşit taşların üstüste konulması şeklinde veya taşları çamur ile tutturarak yapılan yapılar var. Buradaki Yapıların temelleri taş,  üst kısımlar kerpiç olarak yapılmış.Kazı alanının bitişiğinde kapalı bir mekanda bulunan kerpiç duvarlar koruma altında, orasını şimdiye dek görmek nasip olmadı. İleride orasının ayağa kaldırılarak sergilenmesi düşünülüyor ( ? )

burgaz ören yrinde çıkarılan caddeler

Kazı alanındaki bilgilendirme tabelasında verilen bilgilere bakarsak 1993 – 2011 yılındaki kazılar öncelikle, yerleşmenin yaygınlığı ve zaman dizini konusunda ön bilgiler edinilmesi üzerine yoğunlaşmış.

burgaz savunma duvarları

Burada M.Ö 8. yy la kadar giden antik yerleşim katları ortaya çıkarılmış. Arkaik ve klasik dönemlere ait tabakalarda avlulu konutlar, taş döşeli yollar ve M.Ö 4. yyla uzanan savunma duvarları ortaya çıkarıldı.

Sayfalar: 1 2 3 4 5 6 7 8

Bir yorum

  1. Değerli dostumuz Muzaffer bey, bu konuda çok şeyler , çok noktalar aramızda bahis konusu olduğu için burada yeni bir şey söylemek istemiyorum. Başta Ramazan Özgan ve Christine Özgan hocalarımız ve bir alay yabancı ilim adamı bu eski Knidos söylemine bilimsel tezlerle karşı geldiler. Zamanında yaşıyan bir düzine antik yazar da dilleri mühürlenmiş gibi suskun (bu kadar önemli bir taşınma için !) . Bir örnek verelim: Mylasa’da hüküm süren Pers İmparatorununun (başkenti:Susa) görünüşte Caria Satrapı aslında fiilen Karya Kralı Mausolos’un ticaret yollarını kontrol için başkentini Halikarnassos (Bodrum-Petronion)’a taşıması ne kadar iyi bilinen ve yazılan bir nakil !!! Bizim Burgaz taşınması ise eski deyimle lâl ü epkem !!! Daha fazla bir şey eklemek istemiyorum. Saygılarımla…Esin Turnalı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir