Horasan harcıyla örülmüş liman depoları sanırım, deniz buradaki yumuşak toprağı alınca bu yerler ortaya çıkmış. Fotoğrafta da görüldüğü gibi çevreden toplanmış taşlarla örülmüşler. İçleri Roma harcıyla sıvalıymış, bazılarında kalıntıları duruyordu. Roma dönemi olabilir.
Kıyı boyunca istinat duvarları ve dörtgen odalı yapılara ait kalıntılar var, Her geçen yıl bunların biraz daha denize yakın kaldığını görüyorum, bazıları sular altında.
Harç kullanılarak örülmüş duvarlarda şimdilerde amatör balıkçılar balık tutuyor.
Antik yerleşim M.Ö 4. yy da kısmen terkedildikten sonra kıyı kesiminde depolama , liman yükleme gibi faaliyetler devam etmiş. Burgaz’da Zeytinyağı, şarap, metal ve dokuma atölyeleri çalışmalarını sürdürmüş. O yıllarda ürünlerin taşınması deniz yoluyla oluyor bu açıdan limanlar ve buradaki yapılar oldukça önemli yerlerdi.
Üzüm ezmekte kullanılan pres altlığı da denizde kalanlardan.
Buradaki depolama yeri henüz yerinde, iç kısmında sıva kalıntıları görülüyor.
Değerli dostumuz Muzaffer bey, bu konuda çok şeyler , çok noktalar aramızda bahis konusu olduğu için burada yeni bir şey söylemek istemiyorum. Başta Ramazan Özgan ve Christine Özgan hocalarımız ve bir alay yabancı ilim adamı bu eski Knidos söylemine bilimsel tezlerle karşı geldiler. Zamanında yaşıyan bir düzine antik yazar da dilleri mühürlenmiş gibi suskun (bu kadar önemli bir taşınma için !) . Bir örnek verelim: Mylasa’da hüküm süren Pers İmparatorununun (başkenti:Susa) görünüşte Caria Satrapı aslında fiilen Karya Kralı Mausolos’un ticaret yollarını kontrol için başkentini Halikarnassos (Bodrum-Petronion)’a taşıması ne kadar iyi bilinen ve yazılan bir nakil !!! Bizim Burgaz taşınması ise eski deyimle lâl ü epkem !!! Daha fazla bir şey eklemek istemiyorum. Saygılarımla…Esin Turnalı.
Bu bölge cuzzam olarak görülüp ölüme terk edilen insanların iyileserek şehir kurduğu bölgedir. Yol yapılmadan önce muazzam bir havası vardı ama maalesef o kadar çok inşaat var ki o her sıcakta esen püfür püfür rüzgar artık yok olmuş