Akdeniz’den Ege’ye İnsan Manzaraları

5 Mayıs pazar günü Akdeniz’den Ege’ye Dostluk ve Doğa Yürüyüşünün 14.sü yapıldı.  Beş yıldır web sayfalarımda  bu etkinlikte yaşananları  paylaştım. Bu yıl biraz da zorunlu olarak daha değişik bir Akdeniz’den Ege yaşadım, doğa gezilerimde bolca Datça manzaralarını fotoğraflarken bu kez objektifim insan manzaralarına çevriliydi, etkinliğin bir diğer yüzünü fotoğraflama fırsatı buldum.

14-akdeniz-ege-4

Saat 10.00 gibi Yürüyüşe katılacak olanlar Cumhuriyet Meydanında toplandılar, birçok arkadaşım burada idi, içlerinden bazıları doğada yürüdüğüm arkadaşlarımdı. Yürüyüşe ilk kez katılacaklar bizlerden daha heyacanlı idi, onların o heyacanlarını gayet iyi anlıyorum. Yıllarca katıldıktan sonra bu heyacan biraz da olsa azalıyor, hatta bazıları artık yürümez oluyor.

14-akdeniz-ege-3

Ama bazıları var ki hala inatla parkurun sonuna kadar yürümeye devam ediyorlar. Tabii Gereme’ye kadar 8 km tutan bu yürüyüş biraz da sağlıkla ilgili, hava sıcaklıklarının geçen yıllara göre artması da önmeli bir etken. Gereme’den sonra piknik alanı Katıyalı’ya da yürümek isterseniz mesafeye bir dört kilometre daha katın.

14-akdeniz-ege-2

Daha sonra her yıl olduğu gibi Çatal mağara denilen eski taş yapının yanından, testilere Akdeniz’in suyu dolduruldu. Etkinliğin fikir babası ve ilk uygulayıcılarından avukat Turgay Sönmez 14. kez bu görev için buradaydı, konuşmasında (14 yıl sonra) bu işi gençlere bırakmanın zamanı geldi dedi. İnanın katıldığım günden bu yana benzer görüntüler, benzer kişiler, benzer konuşmalar belki bu etkinliğin yıllar sonra eski heyacanından uzak olmasının altında yatan nedenlerden biri. Etkinliği canı gönülden destekleyen, fikir ve can veren birçok kişi bugün artık bu yürüyüşe doğal olarak fiziki nedenlerle  katılamıyor, bu süre içinde bizler bu etkinliğe gençlerimizi katamayınca, ve turistik bir hareket yaratamayınca katılım da azalmış gibi oldu. Genellikle testilerden diğerlerini Belediye Başkanı ve Datça Kaymakamı doldururdu, bu yıl kaymakamımız yoktu, o testiyi Datça ile kardeş şehir olan Fransa’nın Buxerolles kentinden bu www için gelen arkadaşlardan birisi doldurdu, bu da bu yılın olumlu yanlarındandı.

14-akdeniz-ege-5

Sonra kalabalık Atatürk caddesinden Sevgi yoluna doğru yürümeye başladı. Burada iki noktayı belirteyim; bu etkinliğin yaşama geçirilmesinde öncü olan Daçev’li arkadaşlarımın bir çoğunu tanıyorum, bu işe gönül vermiş, canla başla çalışan kişiler, eleştiri türündeki sözlerim ben de dahil hepimizi bağlıyor. Turizm’den ekmeğini yiyen kişiler nerede, öğretmenlerimiz, halkımız hepbirden bu yürüyüşe destek olmamız lazımken. Datça’yı dışarıda tanıtacak, kışın da turist gelmesini sağlayacak bir www, yürüyerek bir denizden diğerine gidilen bir yer nerede var. Her mevsim doğa yürüyüşleri yapılacak eşsiz bir yarımada, bu zenginliğimizi neden değerlendirmeyelim.

14-akdeniz-ege-1

Feyza arkadaşım bu yıl arkadaşları ile etkinliğe katılarak parkuru yürüdü.

14-akdeniz-ege-7

Belediye Başkanımız Şener Tokcan geçen yıl olduğu gibi parkuru yürüyenlerden. Bu kısımlarda yürüken gördüğüm bazı arkadaşlarımı daha sonra Gereme’ye vasıtalarla giderken gördüm.

14-akdeniz-ege-6

 

14-akdeniz-ege-8

Hastane önünde yürüyenleri fotoğrafladıktan sonra ben de arabamla Kızlan değirmenlerinin bulunduğu kavşağa geldim. Datça belediyesi görevlisi olan arkadaşlar yerlerini almış, yürüyüşçüleri bekliyordu.

Sayfalar: 1 2 3 4 5 6 7

2 yorum

  1. Kızlan köyün’den Mehmet ÜLKER ve Zafer DÖNMEZ, e ulaşmak istiyorum Nazım PİKER 05335490949

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir