zeytin yağın öyküsü

Zeytinyağın Öyküsü

yıkanan zeytinler

Yıkama ünitesinde suyun akış hızı ayarlanarak zeytinlerin arasındaki toprak, taş gibi parçalar temizlenmiş oluyor. Alttaki havuzdaki su bir kaç sıkımda bir değişiyor.
Kontinü Sitemle Zeytinyağı Elde Etme

Zeytin yıkama havuzu

Yıkama ünitesi görülüyor.

zeytinlerin kırılması

Yıkanan zeytinler eleğe düşüyorlar, burada itici hava gücünün yardımıyla da yaprak ve dallar temizlenerek, zeytinler kırma makinasına taşınırlar.

zeytinlerin elenmesi

Kırıcı zeytinleri hamur haline getirdikten sonra malaksöre iletir.

Malaksör

Malaksör: Hamuru 25 dakika ile 45 dakika dakika kadar yoğurur, yağın elde edilmesi için geçen zamanın en büyük kısmı burada geçer. Malaksör zeytini harmanlayarak yağı ve etini birbirinden ayırır. Buradaki işlemle zeytin hamurunun içindeki yağın alınmasına imkan verecek kıvama gelmesi sağlanır.

Dekantör

Belirli kıvama gelen zeytin hamuru dekantör denen aygıta ulaştırılıyor. Dekantör, santrifüj tekniği ile bu hamur içindeki su, küspe ve yağı ayrıştırıyor. Buradan çıkan pirina depolandığı yere otomatik taşıyıcılarla iletilir, çıkan su ve yağ elekten geçerek, su depolandığı yere zeytinyağı da separatöre iletilir. Fotoğrafta üzerinde motor bulunan kısım elek, burası devamlı hareket halinde.

Soğuk ve sıcak sıkım denilen işlemi ayarlayan bu makina, istediğiniz sıkımı kullanabiliyorsunuz. Sıcak sıkım kullanıldığında yağın içindeki minarel ve vitaminlerin ölmemesi için 32 derece sıcaklığı geçmiyorlar. Yine 2 fazlı, 3 fazlı sistemler var. Yazı yağhanesinde 2 fazlı sistem uygulanıyor. 3 fazlıda prina, su, yağ birbirinden ayrı olarak çıkıyor. 2 fazlıda pirina ve karasu birlikte yağ ayrı çıkıyor.

Sayfalar: 1 2 3 4

Bir yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir