süper ayı beklerken

Süper Ay’ı Beklerken

13 – 14 kasım tarihlerinde süper ay haberleri gündemde yerini aldı, birçok kişi belki de yaşamlarında bir kez görebilecekleri bu anı görmek için havanın kararmasını heyacanla bekledi. Deniz kenarlarında, tepelerde ay’ın oluşturduğu güzel manzaralar başka bir zamanda yaşıyormuşuz hissini verdi, sorunlarımızı, sıkıntılarımızı bir an için de olsa unutup bu eşsiz doğa olayına odaklandık.

Ay elips şeklindeki yörüngesi nedeniyle senede bir kez dünyaya en yakın konuma ulaşıyor, bu yıl bu yakınlaşmanın dolunaya denk gelmesi ile 70 yıldır gerçekleşen en büyük dolunayı görme şansımız oldu. Bir daha böyle bir görüntünün 2034 yılında gerçekleşeceği yazıldı, söylendi. Tabii bu gibi görüntüler daha çok gözlemcileri, fotoğraf meraklılarını heyacanladıyor diye düşünüyorum. Bu anı iyi değerlendirmek isteyen birçok kişi de oldu, yaşadıkları heyacanı paylaştıkları fotoğraflarla, cümlelerle belirttiler.

Şimdiye dek ay’ın bu yakınlaşma zamanlarında süper ay haberleri, fotoğrafları hep oldu, fotoğraf çekme açısından benim pek ilgimi çekmedi diyebilirim. Ay’ı tek başına fotoğraflamanın ilgi çeken bir yanı yok benim için, iyi bir  kompozisyonun içinde kompozisyonun bir parçası olarak yer almasını isterim. Gece fotoğraf çekmek, ay gibi bir gök cismini bu kompozisyonun içinde çarpıcı bir biçimde gösterebilmek, bazı bilgiler ve ekipmanlar gerektiriyor. En önemlisi de bu işe uygun mercekler, biz de maalesef olmayan bir şey. Neyse konuya gelirsem bir şekilde bu süper ay heyacanının içinde oldum ve yaşadığım anların birkaç sayfa da olsa Datça Detay arşivinde bulunmasını istedim. Heyacanlı, güzel anlardı, biraz tecrübe de edinmiş oldum, ilginizi çekeceğini düşünüyorum.

super ay

Süper ay’ın üzerinden 10 gün gibi bir zaman geçti, bu sayfayı yeni yapmamın nedeni araya birçok etkinliğin ve önceliği olan çalışmaların girmesi oldu. 12 kasım cumartesi günü Betçe’ye gitmiştim, izlenimlerimi, fotoğraflarımı izleyicilerimle paylaşmıştım. Palamutbükü – Ovabükü kıyı yolunda gün batımını fotoğraflarken birden Kurubük tepelerinden muhteşem görüntüsüyle ay görünüvermişti. Diğer zamanlara göre büyük ve parlak olduğu hemen farkediliyordu. 15 gün kadar önce haberlerde izlediğim süper ay konusunu unuttuğum bir zamandı, sürpriz oldu. Daha tam olarak dolunay şeklinde değildi, ama yine de oldukça etkileyiciydi. Benim deneylerime göre ay’ın fotoğrafını çektiğim en güzel zamanlar ilk göründüğü anlar oluyor, daha sonra parlaklığı artıyor, üzerindeki koyulukları, ayrıntıları göstermek zorlaşıyor, bembeyaz parlıyor. Tabii profesyonel fotoğrafçılar ona göre ayarlar kullanıyorlar.

O gün ay manzarasının en güzel olduğu yer Ovabükü koyundaydı, hava oldukça kararmıştı, zar, zor birkaç fotoğraf çekmiştim. Ay bütün güzelliğiyle koyun üzerinde parlarken, ışıkları da sularda yansıyordu. Yanımda gerekli ekipman olmadığı için bu manzarayı tam değerlendiremedim.

sonbaharda datça yolu

O gece Datça Belediyesi, paylaşım sitelerinde bir fotoğraf yarışması haberi paylaştı, Datça Kaymakamlığı ile Datça Belediyesi birlikte düzenliyormuş. Buna göre 13 kasım pazar günü Knidos’ta ay veya gün batımı fotoğraflanacak, ertesi gün de süper ay bir bina ile ilişkili olarak çekilip bu iki fotoğraf  yetkililere gönderilecekti.

Bir gün önce Betçe’yi gezmiştim, bir gün sonra yine Betçe yollarındaydım,  fotoğraf yarışmasına katılanları, o anları görüntülerim diye öğleden sonra Knidos’a doğru yola çıktım. Knidos denince aklım hep orada kalır. Hızırşah Pustular mevkiindeki yokuşta durarak fotoğraf çektim, güzel bir ışık ve  Datça’ya doğru vadi boyunca çok güzel bir manzara vardı.

kasım'da knidos

O gün hava, bulutluydu,  Knidos’a gelirken de bulutlar yoğundu, bugün bu geziyi yapmamda bu durum etkili oldu. Bulutlarla kaplı güzel manzaralar hayal ettim yola çıkarken. Knidos’a yaklaşırken Batı’daki bulutlar kayboldu, hafif  serin bir rüzgar esmeye başladı. Doğu’da bulutlar yoğunluklarını koruyorlardı. Knidos’a geldiğimde Datça Belediyesi Basın Yayın Bilgi İşlemde çalışan Deniz Kaya’dan başka tanıdık kimseyi göremedim, ilerlerde gezen birkaç kişi vardı. Gün batımını beklerken birkaç fotoğraf çekeyim dedim, konu aynı olsa da zaman, mevsim konuyu zenginleştiren öğeler. Stoa sütunlarının olduğu yerden fotoğraflar çektim, Ege denizi tarafındaki küçük limanda balıkçılar hazırlıklarını tamamlıyorlardı.

super-ay-beklenirken-3

Stoa’nın üzerindeki terastan şimdiye dek fotoğraf çekmemiştim, bu kısım iki yıl önceki kazı çalışmalarında açılmıştı. Oradan iki limanın fotoğraflarını çektim. Akşam güneşi sütunlara sarımsı bir renk kazandırmıştı. Büyük limanda bir kotra demirliydi.

super-ay-beklenirken-4

Aşağıda gezen bir aile vardı, başka da kimseler görünmüyordu. Biraz sonra Datça kaymakamı Vehbi Bakır beraberindekilerle Knidos’a geldi. Bu zamanda Knidos’ta gün batımı Deveboynu Yarımadası’nın arka tarafındaki Yunan adalarının olduğu yerden batıyor, bugün için günbatımını görüntüleyeceğimizi hiç düşünmemiştim, ay’ı görebilirsek çekeriz diye düşünüyordum.  Arkadaşlar seslendi Günbatımı için Deveboynu yarımadasının tepesine çıkacaklarmış. Bu aklıma gelmeyen bir sürpriz haberdi, hemen aşağıya inerek onlara katıldım.

super-ay-beklenirken-5

Tepeye doğru çıkarken Knidos manzarası değişik bir açıdan karşınıza çıkar, Knidos’a gelen her kişi bu manzarayı görme fırsatı bulamaz. Zamanları buna yetmez, veya kalıntılar karşı tarafta yoğun olduğu için orayı gezerler. Buradan Knidos’un iki doğal limanını oluşturan dar kara parçası da çok güzel görünüyor. Güneş karşı tepelerde parlıyordu. Kaymakamımız ve yanındakiler çalılarla kaplı yamaçlardaki patikalardan yürüyerek tepeye doğru çıkarlarken ben Yarımada’nın  güney tarafından çıkmaya başladım. Onlar benden önce hareket etmişlerdi.

Sayfalar: 1 2 3 4

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir