Pres yukarıya doğru yükseldikçe çuvallardan akan karasu çoğalıyor. Bu sistemde sızma dediğimiz yağ zeytin hamurundan kendiliğinden sızan yağ oluyor. Kalite ve vitaminler daha çok yağ almak üzere presteki hamurlara sıcak su verilip tekrar sıktıkça düşüyor. Genelde köylüler sıcak su kullanılarak yağ edilmesini istiyorlar, bu su yağın hamurdan ayrılmasını kolaylaştırıyor, daha fazla ürün alınıyor.
Sıkma işlemi sırasında zaman zaman pirina ile ısınan kazandan gelen sıcak su çuvalların üzerine veriliyor, bu işlem geçmişte ocaklarda ısıtılan su ile olurken şimdi pirina ile ısınan büyük kazanlar yardımıyla oluyor. Günümüzdeki modern yağhanelerde genellikle 30 dereceyi aşmayan sıcak su kullanılıyor.
Presleme yoluyla zeytinyağı elde edildiği bu yöntemde alınan ürün kontinu sistemlere göre yarı yarıya düşüyor, bu biraz da olsa fiatlara yansıyor. Çuvallar sıkıldıktan sonra ikinci bir sıkım için presten alınıp tekrar istifleniyor. Bu anda içine tekrar hamur konulmuyor, aynı çuvallar, biraz daha sıcak su verilerek sıkılacak. Bu şekilde bir günde 14-15 sıkım yapabiliyorlar. Sıkım işlemi ürünün durumuna göre gece yarılarına kadar devam ediyormuş. Burada çalışanlar gündelik olarak çıkan yağdan pay alıyorlar.
Preste sıkılan zeytin hamurundan burada görüldüğü gibi koyu renkli bir su akıyor, su ilk havuzda birktiriliyor. Akan suyun içinde zeytinyağı ve karasu birlikte bulunuyor. Havuz doluncaya kadar sıkım işlemi devam ediyor, havuz doldukça havuzun altındaki musluklar zaman zaman açılarak karasu dışarıya akıtılıyor. Zeytinyağı daima üstte oluyor,musluktan yağ geldiği anda musluk kapatılıyor.
Havuz dolduğu zaman suyun üstündeki yağ dar bir yarıktan diğer havuza akıyor. Tabii bunun içinde de karasu bulunuyor, bu havuzun altındaki vana açılarak bu suyun da bir kısmı dışarıya atılıyor. Eski zamanlarda yukarıda biriken yağlar kaplarla toplanıyordu.
Çeşmeköy Mengeninde burada da modern aletler devrede, İkinci havuzdan pompa ile yukarıdaki depolara gelen yağ separatör denilen yağı içindeki diğer maddelerden ayıran aygıta akıtılıyor. Akıtma işlemi esnasında separatöre sıcak su da veriliyor, suyun sıcaklığı eli yakmayacak derecede.