” Nil Cafe’yi geçer geçmez Caria Silk ( Antik sanat ) geliyor, burada ipek dokuma giysiler, hediyelik eşyalar, takılar bulunuyor, sahipleri özgün gümüş çalışmaları yapıyorlar.
Çarşı caddesine girer girmez sol taraftaki sokağın başındaki tabelayı görürsünüz, Can Yücel sokağı yazar, Can Yücel’in yaşadığı ev bu sokaktadır, şimdilerde eşi Güler Yücel yaşıyor. Sokağın bir diğer köşesinde Agapi isimli Cafe hizmet veriyor. Serin, yeşillikler içinde bahçesi var.
Can Yücel sokağının tam karşısında Hürriyet hanımın Marifetli Eller’i vardı yapı restore edilince, o da oradan çıktı. Hürriyet hanım bu küçük dükkanda yaz, kış çalışırdı. Halı dokur, kilim, ipek dokur, geçmiş yıllarda kozadan iplik çıkarıyorlardı şimdi ipliği hazır almak daha kolay geliyor. O anların da görsel güzellikleri bir başkaydı, Eski Datça’da nereye gitseniz çaputtan yapılmış kuş şeklindeki süslemeleri görürsünüz, Bereket Kuşları diyorlar, Hürriyet hanım bana bu kuşların öyküsünü anlatmıştı, sayfamın sonunda vereceğim linklerde olacak. Turizm geliştikçe Datça’da bazı şeyler de değişiyor doğal olarak, Eski Datça’nın o eski renkleri artık yavaş yavaş değişmekte, Eski Datça’ya renk veren güzellikleri korumak kaygısı gittikçe azalıyor, maddi kaygılar ön plana çıkıyor.
El işlerinin ve hediyelik eşyaların sergilendiği tezgahların yeri her yıl değişiyor, bu yıl Alamango evi’nin karşı tarafındaki boşlukta sergilerini açmışlar.
Alamango evini biraz geçer geçmez eski bir yağhanenin restore edilmesiyle ortaya çıkmış olan Yağhane pansiyon vardı. Şimdi bu yapının önündeki meydanda Çarşı olarak düşünülen bir yapı kompleksi var. 2017 yılında başlanıldı 2018 yılında bitirildi.
Kare şeklinde sıralanan yapı grubunun ortasında bir avlu var, şimdi burada Yağhane Butik Otel adını alan Yağhane Pansiyon’un lokantası bulunuyor.
Tam bir Datça tutkunusunuz belli:) yazıların hepsini okuyacağım elinize sağlık
Teşekkürler