Bir Şubat Masalı

baharda-pazar-gezisi-19

Adam Otu, kökleri adam bacağı gibi bir görüntüsü varmış ondan bu ismi vermişler, sağ üstte gamış (kamış) sarıot familyasından, bu da afrodiziakmış. Bu yörelerde K harfi yerine G kullanılıyor çoğu kez.

baharda-pazar-gezisi-20

Sağ üstte Çiğdem çiçeği , adaçayının yanından geçerken Şener Ören bilgi vermeye devam ediyor; adaçayını çiçeği açtıktan sonra meyva verdiğinde toplayıp yağını çıkarırmış, bu meyvalardan dolayı adaçayına almecik dendiği olurmuş. Şener bey bütün bitkiler çiçekteyken faydalı diyor.

baharda-pazar-gezisi-21

Sakızlık denen bitkinin önünden geçerken buna ne diyorsunuz diye sordum, sakızlığa İlki diyorlarmış, çitlembik ve melengiç aynı şey diyor. Keçigevişi, keçiboynuzu gibi meyvaları olan bir bitki şu anlarda sarı çiçekleriyle etrafa bir güzellik katıyor, çiçeklerin ağır bir kokusu var. Keçi boynuzunu andıran bu meyvaları yerken keçiler geviş getirirmiş, fasulye gibi mor meyvaları var. Sol tarafımızda antik dönemlere kadar giden bir su kanalı var, kalenin etrafında su kaynakları var, bunlardan birinin suyu Kumyer meydanındaki çeşmeden hala akıyor.

baharda-pazar-gezisi-22

Şener Ören’in bugün bize göstermek istediği asıl bitkiler orkideler ama şimdiye kadar onlara rastlamadık, bu durum Şener arkadaşı oldukça şaşırtıyor. Yabani yoncayı bize gösteriyor, bu arada biz de bu kadar çeşit bitkinin birarada olmasına şaşırıyoruz.

baharda-pazar-gezisi-23

Çiğdem dediği bir bitkiyi yemeye başlıyor, harika bir şey diyor yerken, bizim de yememizi isteyince denedik ama acımsı birşey, öyle olur diyor Şener bey, acımsıdır. Damak tadı böyle birşey demek ki diyorum, bizim bir tat alamadığımız bitki onun için anlamlı. Bu bitkiler şifalı.

baharda-pazar-gezisi-24

Yenmeyen mantarlardan , Şener Ören sıkça hayret yavv diyerek yürüyor, buralarda orkide çok olurmuş, böyle bir şeyi ilk defa gördüm diye söylenerek. Toplayan olsa anlayacağım ama yok diyor. Yörede tilki, tilkicik gibi isimler alan kuşkonmaz bitkisine sıkça rastladık , Şener Ören!in verdiği bitkiye göre tilki idrar yolu için iyiymiş, Tilki Datça’da yemeği çok sevilen bir bitki, pazarda köylülerden alıp, yumurtalı olarak yiyoruz.

baharda-pazar-gezisi-25

Sağdaki bitkilere Gulles diyorlar, Ballıbabanın bir türü. Ballı babanın 5-6 türü varmış. Tabi şive nedeniyle isimleri anlamakta bazen zorlanıyorum, yanlış ta yazabilirim ve öyle çok bitki gördük ki bazılarını karıştırmış olabilirim.

Sayfalar: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

4 yorum

  1. Hocam ,coook güzel fotoraflar elinize yüreginize saglik, bizde sizin sayenizde bu masalari görme sansini yasiyoruz bu soguk HamburgdaGurbeteTesekkürler

  2. Fotoğrafların hepsi birbirinden güzel. Ne mutlu size ki bu güzellikleri yaşayabiliyorsunuz. Güzel yazınız ve resimlere çok teşekkürler. Okurken bir nebze olsun kendimizi oralarda hissedebildik.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir