yaban doğası

Datça Yaban Doğasında – Emecik Dağı

datca-yaban-dogasi-32

Dimdik dağlar, buralara kıyıdan yuürüyerek gelinmiyor, denizden gelebilirsiniz.

datca-yaban-dogasi-14

Vadinin kenarındaki dağların ancak bir kısmını görüntüleyebiliyorum. Çok dik, her taraf uçurum, en uç taraftan kıyıya gidebiliriz diye düşünüyorum ama sonra göreceğim gibi imkansız bir şey.

datca-yaban-dogasi-35

Vadiye inmek üzere arkadaşımla aradaki çam ormanına doğru yürüyoruz.

datca-yaban-dogasi-15

Ormandan her yerde göremiyeceğimiz türden bir vahşi doğaya adımımızı attık. Bir kapı vardı sanki bizim bildiğimizden farklı bir mekana girdiğimiz belli oluyordu. Girmeden önce bir tereddüt yaşadım, arkadaşıma gidelim mi, riskli bir yürüyüş olacak dediğimde sen bilirsin hocam deyince içimden gelen sese engel olamadım.

datca-yaban-dogasi-16

Karanlık ışık görmeyen bir dünya, büyük meşe ağaçları, sandallar ve defne ağaçları burada gördüğüm bitkiler. Çok dik bir araziden iniyoruz, bastığımız yerler yıllar içinde yaprakların çürümesiyle oluşmuş bir toprak, ıslak ve çok kaygan. Bir ara teras duvarları görmemiz içimi rahatlattı burada insanlar yaşamış dedim.

datca-yaban-dogasi-36

Zaman zaman sel sularıyla sürüklenmiş kayalık yerlerden geçtik, buralarda biraz ışık vardı, çevremizi de görebiliyorduk. Bu alanda vahşi bir hayvan saldırısında yapabileceğimiz bir şey yoktu.  Buralarda ayı ve karakulakların yaşadığını biliyordum, onların izini görmek istiyordum ne zamandır. Son yıllarda bu canlılar zehirli yiyeceklerle telef oldular, çoğu kez dışarıdan gelen çobanlar tarafından zehirlerin bırakıldığını duyduk. Artık bu canlıların sayısı çok az, birkaç bölgede sıkışmış durumdalar. Son yıllarda arıcıların da doğaya zehir bıraktığı biliniyor, bu yıl bu konuda Milli Parklar Av ve Yaban Hayatını Koruma Muğla bölgesinden arkadaşların da katıldığı bir toplantı olmuştu, arıcı arkadaşlardan bir kişi katılmıştı. Toplantı da ayılara karşı arı kovanlarının etrafının can yakan ama tehlike oluşturmayan ceryanlı telle çevirmek konusu konuşulmuştu. Ne oldu bilmiyorum, son yıllarda dışarıdan Datçamıza gelen arıcı sayısı da çoğaldı, kovanlar ormanlık alanlara bırakılıyor.

datca-yaban-dogasi-37

Meşe ağaçları güneşi görmek için yükselmişler, pinar meşesi mi tam olarak anlayamadım. Zorlu arazide başımıza bir şey gelmeden yürüyebilmek için çevremize fazla bakamıyoruz.

Sayfalar: 1 2 3 4 5 6 7 8

Bir yorum

  1. sizi kıskanmamak elde değil,gene çok güzel bir doğada yürümüşsünüz…paylaştığınız için teşekkürler:)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir