knidos'ta tarihi bir gün

Knidos’ta Unutulmayacak Güzel Bir Gün Yaşadık..

knidos feneri

Liman caddesinden ( askeri limana yakınlığından dolayı bu adla anılıyor ) aşağıya doğru indim, Ertekin Hoca’yı görmekti niyetim. Grupların arkasında Knidos feneri çok hoş görünüyordu. Hava oldukça sıcaktı ama kuzeyden esen Knidos rüzgarı bu sıcaklığı bize hissettirmiyordu, Knidos çoğu zaman böyle eser.

Ve Dianysos terasının olduğu yerde Ertekin Hocamızı bir başka gruba bilgi verirken buldum, ondan sonra da o grupla gezmeye başladım. Knidos’la ilgili aldığım her yeni bilgi beni mutlu eder. Datça kaymakamı Vehbi Bakır, Garnizon Komutanı Abdülkadir Solmaz, Datça Belediye başkanı Gürsel Uçar grubun içinde merakla hocayı dinliyorlardı. Liman Caddesi’ne inişte, anıtsal çeşmenin yanında durduk, Ertekin hoca bir taşın üzerine çıkarak çeşme ve yolla ilgili bilgiler verdi.

Fotoğrafta Ertekin hoca geçen yıl ortaya çıkardıkları dükkan ve mezar yapısı ile ilgili bilgi verirken görülüyor.

Apollon Tapınağı’nın yanından geçilerek en üst terasa gelindi, tabii zaman kısa olduğu için buralarda fazla oyalanılmadı. Knidos Gezisi sayfamda nasıl bir gezi yapılacağını anlatıyorum. Ertekin Hoca yol boyunca bilgiler vermeye devam etti. Yuvarlak tapınaktan bahsederken maalesef burası Afrodit tapınağı değil, bu kazıyı yapan ekip biraz da ilgi çekmek adına Afrodit tapınağını bulduk demişler. Afrodit tapınağının yerini bilmiyoruz, bu yer M.Ö 2.yy la ait. Knidos’un asıl tanrısı Apollon’dur, M.Ö 4. yy dan itibaren Afrodit te büyük ilgi görmüştür. ” dedi ve ziyaretçileri bir daha gelişlerinde terasın Ege tarafına bakan ucuna gelmelerini önerdi, manzara çok güzel diyerek.

Doç. Dr. Ertekin Doksanaltı bir ara bizi bir tepeciğe getirdi, bunun burada kazı yapanlar tarafından oluşturulduğunu belirterek ” Bilimsel arkeolojik kazılarda böyle bir uygulama olmaz, biz çıkarttığımız toprağı kent dışında uygun bir yere bırakıyoruz. Hemen bunun altında benim açmayı planladığım cadde var, sizi oradan yürütmek isterdim ama çok zaman gerekecek ” dedi. Toprak Knidos’u 10 yıl boyunca köstebek misali kazan Amerikalı arkeologlar zamanında buraya yığılmış. Gezerken açılan, öylece bırakılan çukurları görürsünüz, hatta çıkarılan toprağın bir kısmı Askeri limana dökülmüş, inanılacak gibi değil.

knidos güneş saati

Güneş saatinin önünde Ertekin hoca açıklamalarını yaptı, birçok konuda olduğu gibi Knidos’la ilgili yalan, yanlış pek çok bilgi var. İnternetten bir şey araştırırken doğru bilgiye ulaşmak lazım. Ertekin hoca Knidos Güneş saati için ” Yazıldığı gibi ilk güneş saati falan değil ama M.Ö 1. yyla ait kaliteli bir eserdir. Antik adı gnomon’dur. Ekseniyle birlikte hesaplandığında günü, ayı, saati, mevsimleri ifade edecek şekilde düzenlenmiştir ” dedi.

Sayfalar: 1 2 3 4 5

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir