Datça Knidos Arkeoloji Günleri

Datça Kaymakamlığı ve Datça Belediyesi tarafından ortaklaşa düzenlenen ” Datça ve Çevresi Arkeoloji Günleri ” konulu programın ilk gününde konuşmacılar Knidos ile ilgili değişik konularda bilgiler verdi. Bu program ile bölgede uzun yıllardır araştırmalar yapan Selçuk Üniversitesi, Orta Doğu Teknik Üniversitesi, Marmaris Müzesi’ne bağlı araştırmacıların Datça Yarımadası’ndaki çalışmalarını doğrudan onlardan dinlemiş olduk. Knidos konusunda, kazılarla ilgili, bilinçlendirici, merak edilenlerin cevaplandığı doyurucu bir gün yaşadık. Bu güzel etkinliği izleyenlerden birisi olarak emeği geçenlere, düzenleyenlere teşekkür ediyorum. Knidos konusundaki bilgilerime yeni birçok bilgi katmış oldum, gelecek günlerde sayfalarımda paylaşacağım.

Programa Datça Kaymakamı Vehbi Bakır, Garnizon Komutanı Abdülkadir Solmaz, Belediye Başkanı Gürsel Uçar, Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü’nden misafirler, Sivil Toplum temsilcileri, sunum yapacak olan bilim insanları, Marmaris Müzesi uzmanları, vatandaşlar katıldı.

Saat 10.00’da Bülent ecevit Kültür Merkezi’nde başlayan programda 12.30’da verilen yemek molasının ardından saat 14.00’te devam edildi. Program katılımcılara Teşekkür belgelerinin verilmesi ile 16.45 ‘te sonlandı.

Konuşmacılar Knidos Kazı ve Araştırmaları, Küçük Tiyatro Restorasyon Çalışmaları, Knidos Flora Çalışmaları, Burgaj kazı ve sondaj çalışmaları, Emecik Apollon Kutsal alanı çalışmaları ile ilgili geniş  bilgi verdiler, konuşmalar sonunda izleyicilerden gelen sorular cevaplandırıldı.

datça knidos arkeoloji günleri
Konferans Cumhuriyetimizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk ve Şehitlerimizin manevi huzurunda bir dakikalık saygı duruşu ile başladı. Ardından İstiklal Marşımız söylendi.

Yoğun programı nedeniyle etkinliğe katılamayan Muğla Valisi Esengül Civelek’in gönderdiği mesaj okundu. Daha sonra Datça Belediye Başkanı Gürsel Uçar konuşma yapmak üzere kürsüye geldi. Gürsel Uçar özetle; ” Datça’da yaşadığım süre içersinde böyle bir programı ilk defa yapıyoruz, burada emeği geçenlere en içten dileklerimle teşekkür ediyorum. Datça’da Belki de dünyanın en güzel coğrafyasında yaşıyoruz Emecik’teki Apollon Kutsal Alanı, Burgaz Ören Yeri, en uçta Knidos olmak üzere, doğal güzelliğinin yanında tarihi zenginlikleriyle farklı bir yerdeyiz. Knidos  ile ilgili soru sorunca daha gitmedim diyen insanlar var. Gelecekte Datçamızın tanınmasında, gelişmesinde önemli bir rol üstlenecek Knidos’la ilgili bilgileri hepimizin edinmesi gerekiyor. Bu temmuzun sıcağında iğneyle kuyu kazar gibi çalışan kazı başkanı Ertekin Doksanaltı hocamıza, öğrencilerine, destek veren bütün kurumlara, kişilere teşekkür ediyorum. Bugün Knidos konusunda biraz daha bilinçleneceğiz ” dedi.

Daha sonra kürsüye konuşmacı olarak  Datça Kaymakamı Vehbi Bakır geldi. Kaymakam Vehbi Bakır konuşmasında özetle ” İlimizin en önemli değerlerinden biri olan Knidos’u kendi çapımızda daha iyi anlayabilmek için Datça Belediyesi ile böyle bir program tertip ettik. Daha önce  yabancı arkeologlar tarafından yürütülen kazı çalışmaları 80’li yıllardan sonra ülkemizin yetiştirmiş olduğu kıymetli hocalarımız trafından yapılmaya başlanmıştır. Ve biz bugün onların bugüne kadar yapmış oldukları çalışmaları izleme fırsatı bulacağız. Knidos’u her yönüyle doğru anlamamız gerekiyor, zira önümüzdeki yıllarda daha çok insanı buraya çekebilecek bir potansiyeli var. Buna hazırlıklı olarak, tarihi ve kültürel anlamda, coğrafi anlamda önemini bilmemiz gerekiyor. Bugün burada gelecekle ilgili plan yapabilecek kişilerin olması önemliydi, sunum yapacak bilim adamlarına teşekkür ediyorum. Hocalarımızı dikkatle dinleyerek Knidos’u daha iyi anlamaya çalışalım ki bundan sonraki planlara, alacağımız kararlara doğru malzeme, doğru alt yapı teşkil edebilsin. Onların çalışmaları, verdikleri bilgiler bundan sonraki çalışmalarımızda bizlere ışık tutacaktır ” diyerek emeği geçenlere, katkı sağlayanlara teşekkür etti.

Programda Knidos ile ilgili bilgi veren ilk konuşmacı Selçuk Üniversitesi Öğretim Görevlisi İbrahim Karaoğlan oldu.  İbrahim Karaoğlan Knidos Kazılarının tarihinden başlayarak bugünlere kadar geldi. Doç. Dr. Ertekin Doksanaltı başkanlığında 2013 yılında başlayan ve bugüne kadar süren kazılarla ilgili bilgi verirken eski ve yeni hallerini perdede örneklerle gösterdi. Tiyatro ve üstündeki teraslarda, Dionysos Terası’nda süren çalışmalar, Kilise D, Batı limanı ucunda Şapel Kazısı, Liman Caddesindeki mezar yapısı, Tiyatro’nun altındaki dehlizler gibi kazı çalışmaları fotoğraflarıyla tanıtıldı. Ertekin hocaya kadar darmadağınık duran Knidos yeni bir çehre kazanmaya başladı.

Daha sonra söz alan Knidos Kazılarını yöneten Selçuk Üniversitesi Arkeoloji Bölümü’nden Doç. Dr. Ertekin Doksanaltı, Knidos Küçük Tiyatro ve Büyük tiyatro ile ilgili  bilgi verdi. Şu an devam eden Küçük Tiyatro’daki restorasyon çalışmalarını anlattı. Merak ettiğimiz, şimdiye dek duymadığımız bilgilerin kazı ve restorasyon çalışmalarını yapan kişiler tarafından anlatılması çok hoştu. Ertekin hocamız zaten her zaman bilgi almak isteyen kişilere sabırla bilgilerini, deneylerini paylaşmaktan zevk alan bir kişi olarak tanıdığım nadir kişilerden. Etkinliğin ikinci günü Knidos’ta yine onun rehberliğinde gezeceğiz, daha önce böyle bir deneyi yaşadım, imkanı olanlar 16.30’da Knidos’ta olsunlar derim. Hocamızdan öğrendiğimiz bilgileri gelecek günlerde Knidos sayfalarımda paylaşacağım.

Küçük tiyatro’nun tarihi ve geçirdiği evreler hakkında bilgimiz oldu. 1500 kişiye hitap eden bir yapı iken daha sonraki yıllardaki ilgi üzerine ilaveler yapılmış, bunlar fotoğraflarda değişik renklerde gösterildi. 400 yıl gibi bir zamanda son halini almış.

Prof. Dr. Osman Tugay ülkemizin zengin florası ve bu florayı araştırmak için ülkemize defalarca gelen, binlerce örnek bitkiyi ülkesine götüren yabancı araştırmacılarla ilgili bilgiler vererek, Knidos ve Datça florası ile ilgili yaptığı çalışmalar hakkında bilgi verdi. Tabii bu arada sunum yapan bilim adamları konuşmaların sonunda izleyicilerin sorularını cevapladılar.

Sayfalar: 1 2 3

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir