knidos'ta tarihi bir gün

Knidos’ta Unutulmayacak Güzel Bir Gün Yaşadık..

Liman Caddesi’nde  buradaki buluntular ile ilgili bilgiler verildi. Geçen yıl ortaya çıkarılan mekanlar, anıtsal çeşme  bunlardandı. Aslında tam anlamıyla anlatmaya kalksan saatler süren bilgiler var.

Bu arada antik kentte gezen bir Knidoslu vardı, tabii hemen bu fırsatı değerlendirdim. Özlem Caner arkadaşımız Datça Belediyesi Halkla İlişkiler, Basın Yayın Müdürü, her etkinlikte olduğu gibi bu etkinlikte de onun emekleri çok. Daha birçok arkadaşımız sayesinde organizasyon aksamadan yürüdü.

Kalabalıklar halinde gezimize devam ettik. Apollon Tapınağı’nın girişinde ( propylon ) durarak arkadaşımızı dinledik. Burada şehrin en ünlü caddelerinden Doğu-Batı caddesi son buluyor. Burada şehrin 2.30 m yüksekliğinde, 2 m genişliğindeki kanalizasyon düzenini görebiliyoruz. M.Ö 4. yy lara dayanan bu uygulama bize Knidos’un çağının en önemli kentlerinden biri oldunu da gösteriyor. Herkes ilgiyle arkadaşımızın anlattıklarını dinledi.

altar

Apollon tapınağı’nın yanından geçerken durduk . Tapınak sol alt fotoğrafta görülen Altar’ı ( sunak ) ile ünlü. Açık U planlı yapının kenarları firiz ve kabartmalarla süslüymüş, bu kabartmalar birçok Knidos eseri gibi Marmaris müzesinde bulunuyor. Kabartmalarda Apollon’un doğumu ile ilgili sahneler varmış. Sağ alt fotoğrafta görüldüğü gibi tapınağın üst tarafındaki oturma basamaklarının buradaki ayin ve törenleri izlemek için yapıldığını anlıyoruz.

knidos manzara

Arkadaşlarımız doğu’ya doğru belirlenen yollardan gezilerine devam derken, aşağıdaki grubu gördüm, onlar da yine kazı ekibinden bir arkadaş tarafından gezdiriliyordu. Knidos’un her tarafında insanlar vardı o gün.

Yukarılara doğru çıktıkça Knidos’un iki limanı görünüyor, solda Akdeniz tarafında Ticari Liman, sağda ege tarafında askeri liman. Knidos yağmalanan bir kent, bunda denizle olan bu yakınlığının rolü büyük, deniz yoluyla eserler kolayca taşınmış. 20.000 kişilik büyük tiyatronun mermerleri ve taşları da buna dahil. Diğer yandan o zamanki yöneciler bu taşınmaya göz yummuşlar, daha sonraları yanlış kazılar, dikkatsizlikler kente zarar vermiş. Ama o hala güzelliğini, ihtişamını koruyan bir antik kent, bunda eşssiz doğal konumunun rolü büyük. Günümüzde antik limanları kullanılan kaç tane antik kent var. Bundan sonrasında yapılacak daha çok şey var ve onu ayağa kaldırmak aslında çok zor değil. Şimdi Tiyatro’nun restorasyonuyla büyük bir adım atıldı, bugünkü etkinlik te önemli bir adımdı bana göre.

Sayfalar: 1 2 3 4 5

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir