dağların çekiciliği

Dağların Gizemi – Datça Yaban Doğasında

dagların-gizemi-31

Orman yoluna indiğimiz an bir oh çektiğim zamanlar, daha önümüzde birkaç kilometre vardı ama indiğimiz yamaçlara göre bunlar önemsizdi. Arabamıza ulaştığım an, günün en güzel anlarından oluyor, tatlı bir yorgunluk oluyor üzerimizde. O gün zorlu bir yürüyüş oldu, yorgunluğu ne zamandır böyle hissetmemiştik. Tabii bu yürüyüşün sonunda karnımız oldukça acıkmıştı, Palamutbükü’ne gidip Saffet arkadaşımın lokantasında bir pide yiyelim dedik, Çeşmeköy yolundan Palamutbükü’ne gittik. Yolumuz üzerinde çiçek açan yeni bademler de vardı ama öyle yorulmuşuz ki bademlere bakacak halim yoktu.

datça'da şubat'ta gün batımı

Kıyı yolundan Ovabükü’ne geçtik, gün batımını fotoğraflayalım dedik. Ama artık gün batımında güneş batıya doğru kayıyor, yaz sıcak günlerinde Kos’la Bodrum arasında batarken göreceğiz. Ocak ayında güneş ufuk çizgisinde kaybolurken, şimdi kara parçasının arkasında kayboldu ve onun batış anındaki görüntüsünü yakalayamadık.

dagların-gizemi-33

Yine de sakin bir ortamda gün batımının kızıllığını izleyerek dinlenmiş olduk. Doğayla iç içe olmanın verdiği huzur ve haz gün batımıyla bizleri sarıp, sarmaladı.

Datça doğasından söz etmişken kırmızı palmiye böceğinin yurtdışından ithal edilen palmiyelerle birlikte Datça’ya da  gelmesinin ardından, Datça’daki yerleşim merkezlerindeki hurma ve palmiye ağaçlarında ölümler olduğunu zaman zaman belirtmiştim. Buna karşı bir çalışmanın olmamasından da yakınıyordum. Son aldığım maille bu konuda bir çalışmanın başlatılmış olduğunu öğrendim. Bu kritik durumun Datça hurmasını ne derece etkilediğini belirleyebilmek için GEF Küçük Destek Programının sağladığı destekle, Doğa Koruma Merkezi 2015 yılında izleme çalışmasına başlamış. ” Datça Hurmaları Korunuyor ” projesi kapsamında Datça hurması topluluklarının Datça Yarımadası’nda yayılış gösterdiği kıyı ve dere boylarının tümünde farklı yüksekliklerde seçilen Datça hurması kolonilerine ait veriler ve sağlık durumları belirlenmiş, gelecek yıllarda da takip edilebilmesi açısından bir veritabanı oluşturulmuş. Proje kapanış toplantısı 21 Ocak 2016 tarihinde Marmaris Orman İşletme Müdürlüğü, Muğla Orman Bölge Müdürlüğü Orman Zararlılarıyla Mücadele Şubesi ve Datça Orman İşletme Şefliği’nden katılımlarla Datça’da yapılmış.  Projeyi tanıtan ve değerlendirmeleri içeren bir kitapçık hazırlığına başlanmış.

Böyle bir projenin yaşama geçirilmesi beni çok sevindirdi, arkadaşlara teşekkür ediyor ve kolay gelsin diyorum. Datça hurmasının yaşadığı vadileri baştan aşağı gezen, yıllık durumlarını belgeleyen birisi olarak bu toplantıda olmak isterdim. Bu Datçamızda maalesef sıkça olan bir olay, iletişim bir sorun oluyor. Şimdiye dek arkadaşların haber verdiği Daçamızı ilgilendiren bütün çalışmaları sonuna kadar dikkatle izledim, sayfalarımda yer verdim.

Sayfalar: 1 2 3 4 5 6

2 yorum

  1. SEVGİYE TUTUNMAK Adlı şiir kitabımdan:ESKİ DATÇA:Datça’nın dar sokaklarında.Tarihi dokuyu işler taş evler.Begonviller süsler duvarlarını.Ilık bir rüzgar ısıtır içimi.Havasını solurum badem ağaçlarının.Evlerin bahçesinde siyah incirin balı.Yüreğimde Can Yücel şiirlerinin tadı.Güneşin kızıllığı yansır tepelerden.Yazın göğünden süzülür bulutlar.Deniz sakin dalgaların sesi duyulmaz.Düzlüklerde kurumuş yabani bitkiler.Kaysı kıvamındaki güneş.Bakar tepelerden göz kırparak.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir