datça'da hıdrellez

Arkadaşlarla Sakin Bir Hıdrellez Günü

6-mayis-datca-31

Yazın birçok kişinin serinlediği Knidos sahili şimdi ıssız, biraz ileride ip atlamalar başlamıştı.

6-mayis-datca-32

Büyük küçük herkes bir kez olsun ip atlamayı denedi, tabii çocuklar bu işin ustası, büyüklerden de başarılı olanlar vardı. Hıdrellez kutlamaları için her köyün kendine özgü yerleri var, sahili olan köyler sahil kenarlarını tercih ederken, içerde kalanlar su kenarlarını tercih ediyorlar. Gelen haberlerden bugün Yazılılar Değirmenbükü’nü doldururken, Cumalı halkı Hıdrellez’i Murdala’da kutluyordu. Mesudiye sahillerinde Hıdrellez kutlayanlara geçmiş yıllarda pek rastlayamadım, bu yıl da öyledir sanırım.

6-mayis-datca-34

Çoluk, çocuk birlikte hoşça geçirilen saatler, küçükler büyüdüklerinde belki bu adetler de olmayacak ve kendilerinden küçüklere biz böyle yapardık diye anlatacaklar.

hıdrellez oyun oynayanlar

Zeybek olmadan buralarda bir eğlence olmaz, arabanın teybinden yayılan müzikle genci yaşlısı, kadını erkeği herkes zeybek oynamada. Oyunlar devam derken müsaade isteyip oradan ayrıldım.

6-mayis-datca-36

Hıdrellez kutlaması yapılan yerlerden biri de Bağlarözü, orası da kalabalıktı ama kalabalıkların içine giresim gelmedi. Yazıköy’den geçerken her yer kapalıydı, bir bakkal açıktı sadece. Kahveler, büfe ve diğer bakkal kapalıydı, Hıdrellez eğlencesine gitmişlerdi, sokaklar bomboştu. Kumyer’de Ören ticaret açıktı, almam gereken malzemeler vardı uğradım, sahibi Şener Ören çay ikram etti, Hıdrellez konusunu ona da açtım. Sizin için Hıdrellez ne anlam taşıyor diye sordum. ” Buradaki insanlar açısından Hıdrellez bahar bayramı, baharın gelişi kutlanır ” dedi Şener bey. Birçok kişiden duyduklarımı ondan da duydum. Belirlenen yerlerde bayram havasında kutlanırmış önceleri, birkaç köy bir araya gelirmiş. Sabah erkenden kalkıp katmer yapılıyor, yumurtalar soğan kabuklarıyla renklendiriliyor, sarmalar sarılıyor. Toplanılan yerlerdeki büyükçe ağaçlara genç kızlar salıncak kurup eğlenirmiş, tabii burada genç erkeklerle tanışmalar da  başlıyor. Daha sonraları içkinin de etkisiyle köyler arasında tartışmalar, kavgalar başlamış, zamanla köylerin bir araya gelmesi son bulmuş. Şimdilerde aileler, dost ve arkadaşlar bir araya gelerek Hıdrellez kutlanıyor. Hıdrellez’e özgü yemekler yapılıyor, eskiden ızgarada oğlak eti olurken şimdilerde, tavuk ve diğer etler daha çok oluyor. Geçmiş yıllarda yumurta yarışı, mendil kapmaca, çuval yarışı gibi oyunlar da oynanırmış. Aslında Şener Ören’in sözünü ettiği, birkaç köyün bir araya geldiği Hıdrellez kutlamalarının benzerini biz şimdilerde Akdeniz’den Ege’ye Doğa ve Dostluk etkinliğinde görüyoruz. Katıyalı’da bir araya gelen Datçalılar geçmiş Hıdrellez kutlamalarına benzer bir gün yaşıyorlar. Ben o günleri gözümün önünde canlandırıyorum, güzel günlermiş diyorum. Coşkunun, sevincin içten ve dolu, dolu yaşandığı günler.

6-mayis-datca-37

O gün hava kuzeyden esen rüzgarla hep serin ve berraktı, Kumyer’den Palamutbükü’ne inişte manzara görülüyor.

 

Sayfalar: 1 2 3 4 5 6

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir