Yazı Köyü Kooperatifi Yağhanesi

Zeytinin yağ olarak akması

Zeytinyağı, doğanın insanoğluna armağan ettiği eşsiz besinlerden biri, hiç bir kimyasal işlem görmeden besin olarak kullanabiliyoruz, sayısız faydası var. Datça gibi bir yerde yaşayıp da başka bir yağ kullanmak olur mu, uzun bir zamandır evimizde yemeklerde, kızartmalarda, salatalarda Datça yağhanelerinde üretilen yağları kullanıyoruz. tanıdıklarımızdan aldığımız için genellikle memnunuz, bir defasında aldığımız zeytinyağını kullanamadık, dip zeytini ile diğer zeytinlerin karıştığı oluyor veya toplandıktan sonra bayağı bir zaman geçiyor. Benim burada Kadir arkadaşımdan isteğim kaliteli, sağlıklı ürün üretmeye özen göstermeliler, köylüler aydınlatılmalı. Çünkü kooperatifler ayakta kalabilmek için kaliteli ürüne yönelmeliler.

Zeytinden elde edilen yağ bidonlarda

Yağın separator denen aygıttan akışını izlemek çok güzel, köylüler de köylerinde böyle bir tesisin olmasından memnunlar, bunu yüzlerinde görebiliyorsunuz.

Yağın asidinin ölçülmesi

Yağ asidi bu odada ölçülüyor, yağı hazır olan yağıyla gelip merakla yağının kaç asit olduğuna bakıyor. Biz yağhaneye geldiğimizde knidia çifliğinde toplanan zeytinler arabadan imdiriliyordu. Bu odada iken yağları geldi asit oranını ölçtük, 0,7 oranında asitli çıktı, yani naturel sızma grubuna giriyor.

yağanede eski bir adet

Benimle birlikte gelen arkadaşım Sedat Kaya yağhaneye gideceğimizi öğrenince evden çıkarken yanına kuru incir aldı, eskiden Bir mengene gittiklerinde yanlarına incir alırlarmış, burada görüldüğü gibi incir mengende üretilen yağa batırılıp yeniyor. Zeytinlerini sıktırmak için yağhaneye gelen köylülerin çoğu bu geleneği biliyorlardı, heyacanla eski günlerdeki gibi kurutulup, fırınlanmış bademli incirler yağa batırılıp yendi. Ben de ilk kez yağa batırılmış kuru incir yedim, oldukça güzel oluyor.

Yağanede elde edilen yağ tadılıyor

Sedat Kaya emekli tarih öğretmeni, yöresindeki örf ve adetleri çok iyi biliyor ben de onun sayesinde artık günümüzde uygulanmayan bu örf ve adetleri öğrenmiş oluyorum. Bu davranışlar yardımlaşmayı, paylaşmayı teşvik ediyor.

Yazi Köyü yağhanesinde ürünlerini bekleyen köylüler

İlk halini görünce ben bu tesisin yaşama geçireleceğini ummuyordum, Köylülere sormayı unutmuşum, onlar bu konuda ne düşünüyor diye, öyle sanıyorum Kadir hocamın bu koşuşturmalarına bir çok kişi boşuna koşturuyor demiştir ama şimdi burası kendi tesisleri, ürünlerini severek getiriyorlar, yağhane hiç ara vermeden çalışıyor. Sıkılan zeytinlerden geriye kalan prina denen atık malzeme yağhanede yakıt olarak kullanılıyor.

Yazi köyü kooperatifi başkanı Kadir Balcı

Kadir Balcı arkadaşım nasıl da gururla poz vermiş, bu şartlarda böyle bir işi başarmak kolay değil, o hayal etti ve sonra gerçekleştirdi. Kendisini kutluyor, Yazı Köyü Kalkınma Kooperatifi Yağhanesinin uzun seneler hizmet vermesini diliyorum.
SONRAKİ SAYFA..

Sayfalar: 1 2

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir