hurmalıbük dereleri

Vahşi Güzellik, Hurmalıbük Vadilerinde

hurmalibuk-vadileri-8

Çok sık bir bitki örtüsü var, kızıl çamlar, sakızlık, mersin, pirenler, fazla olmasa da sandal ağaçları rastladığımız bitkiler. Datça hurmaları genelde dere tabanına yakın bir yerde sıralanıyorlar, dereden biraz uzak olanları da olabiliyor. Buradan da anlaşılacağı gibi suyu seven bitkiler, diğer yandan gözlemime göre, dere içinde yer almaları etrafı duvar gibi yüksek yamaçlarla çevrili bu dar vadilerde yaşamlarını sürdürebilecekleri  bir iklimin olması.

hurmalibuk-vadileri-9

Özel yapılmış bir dekorun içinde gibiyiz, Datça hurmalarının yapraklarındaki bu sararma ve kuruma dikkati çekiyor. Daha sonra yürüyeceğimiz Kovalıca deresinde bu çok daha dikkat çekiciydi, daha sonraki sayfalarda görebilirsiniz. Dikkat edilirse kurumalar genç fidalarda da dikkati çekiyor. Kasım ayının ortalarındayız,  Mayıs ayını andıran bir iklim yaşıyoruz, bu iklim değişikliklerinin de bu bitkilere etkisi olabilir.

hurmalibuk-vadileri-10

Dağların arasından kıvrılarak uzanan bir dere, bir zaman sonra dağlardaki oyukların yağmurlarla dolması sonrası , dereler akmaya başlayacak, buradaki ilk yürüyüşümü 3-4 sene önce mart ayında Enis Yaşar arkadaşımla yapmıştım, şimdi Datça’da değil kendisi, selamlar ediyorum.

hurmalibuk-vadileri-11

Bir zaman sonra dereden akan su sesini duyarak yürüdük, bir kaynaktan gelen bir su vardı besbelli, göletler karşımıza çıkmaya başladı.

hurmalibuk-vadileri-12

Datça Hurması ağaçları yüksek oluyor, dalları dikenli yapraklara sahip, meyvaları en üstte sık dalların arasında korunaklı bir şekilde yer alıyor. Ulaşmak çok zor, bu kez önümüzdeki bir ağaç yüksek bir kayanın hemen yanındaydı, meyvalara ulaşarak yenip yenmediğine baktım. Çok kekri, yenecek türden değildi, belki de tam olgunlaşmamıştılar. Meyvaları oldukça küçük ( 1,5 – 1,7 cm boyutlarında ), yaşlıların anlattıkları yendikleri şeklindeydi. Orman idaresi her yıl meyvalardan fidan üreme çalışmalarını sürdürüyor. Datça Hurması tohumlarının toplanıp ilgili tohum bankalarında saklanması, sera ve fidanlıklarda çoğaltılması bu ağaçların gelecek kuşaklara ulaştırılması açısından yapılacak çalışmalardan.

hurmalibuk-vadileri-13

Yayılımın olmadığı kısımlarda dereden yürümek daha kolay, sık bitki örtüsünün olduğu kısımlarda yamaçları tercih ettik.

Sayfalar: 1 2 3 4 5 6 7 8

Bir yorum

  1. ne çok şey öğrendim, paylaşımlarınız çok güzel. bitki fizyolojisine merakım hep vardı ama Datça florasını inceliyor olmak ayrı bir keyif ! mutlu günler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir