eylül'de hayıtbükü plajı

Ulaşılması Kolay 15 Datça Plajı

Datça’da her yerden denize girebilirsiniz, doğal güzellikler içinde koylar ve plajlar çokça ama benim burada sözünü edeceğim plajlar her türlü vasıtayla ulaşılması kolay, birçoğunda tesislerin bulunduğu, güvenli ve birçok kişinin memnun kaldığı Datça plajları olacak. Bu 15 Datça Plajı’nın  hepsi Yarımada’nın Akdeniz tarafında, Ege tarafında da çok güzel plajlar var ama ulaşım açısından burada vermedim. Toprak yollar bazı vasıtalar için sakıncalı olabiliyor. Akdeniz tarafındaki plajların bir avantajı da yazın esen kuzey rüzgarlarının fazla etkili olmaması.

Datça’da mavi bayraklı plajlar: 2019 sezonunda Datça’da 8 plaj bu bayrağı taşımayı hak etti. 1- Aktur Tatil Sitesi 2- Aktur Kamping 3- Aktur Kurucabük 4 – Perili Bay Resort ( Emecik ) 5 – Billurkent Devremülk Plajı ( Kızlan mevkii ) 6 – Hastanealtı Plajı ( Merkez ) 7- Kumluk Plajı ( Merkez ) 8 – Taşlık Plajı ( Merkez ). Mavi Bayrak sadece deniz suyu temizliğine bakılarak verilmiyor. Bu bayrağı taşıyan plajlarda, Çevre yönetimine önem verilerek,  plajı kullananların ihitiyaçlarına cevap verecek donanım ve güvenlik garanti edilmektedir. ( soyunma kabinleri, duşlar, cankurtaran birimleri vs ). İletişim: Türkiye Çevre Eğitim Vakfı Muğla Şubesi: Tel:0 252 358 69 02

Bu yıl Kumluk, Taşlık ve Kargı Plajları’nın yönetimi Muğla’ya Hizmet Vakfı ( Muğla Valiliği ) ve Türkiye Çevre Koruma Vakfı ( Şehircilik ve Çevre Bakanlığı ) ortaklığı ile kurulmuş Muçev A.Ş tarafından sağlanmaktadır. Plajlar işletmelere kiraya verildi, su temizliği olarak mavi bayrak almaya hak kazanan Kumluk ve Taşlık Plajları’nda 15.07.2019 tarihi itibariyle mavi bayrakları asılmış değildi. İşletmelere kiraya verilen sahillerde bolca şezlong, şemşiye görmeniz mümkün. Kumluk plajında sahilde masalar da göreceksiniz. Bu durumum Datça Belediyesi ile ilgisinin olmadığını belirteyim.

Datça Kaymakamlığının halkla buluşma toplantısında bu konu dile getirildi. Toplantıda Datça Kaymakamı Mesut Çoban bu konu ile ilgili olarak ” Sahili kiralamak dükkan kiralamaya benzemez.  Kimsenin sahillere girişine çıkısına, güneşlenmesine, oturmasına  karışamazsınız. İşletmelerin karışabileceği şey varsa sezlongunuz, şemsiyeniz , verdiyseniz çayın parasıdır. Halkın sahillere giriş çıkışı serbesttir. Tüm sahiller vatandaşlara açık. Muçev’in kiraladığı sahiller dahil, buna izin vermeyen esnafa, işletmelere yasal, cezai yaptırım uygulanacak ” gerektiği durumlarda bizleri bilgilendirin dedi.

Plajlarda duş alma yerlerinde jetonla çalışan duşmatikler bulunuyor, jeton olarak 1 TL ile çalışıyor ve iki dakika süre ile duş alınabilinecek.  Su sarfiyatının önüne geçmek amacıyla yapılan bu düzenleme merkez ve Kargı plajlarında bulunuyor. Engelli vatandaşlarımızın  denize rahat girmesi için rampalar konuldu.

Not: Bu koylara minübüslerle gitmek isteyenler için sayfamdaki ulaşım kategorisinde minübüs hareket saatleri bulunmaktadır.

1 – Hastanealtı  Plajı: Hastanealtı plajı adından da anlaşılacağı gibi Datça merkezinde devlet hastanesinin hemen bitişiğinde yer alıyor. Datça Belediyesi’nin kontrolünde. Sahili dar, çakıl taşlı. Kuzeyden esen rüzgarlı havalarda suyu diğer plajlara göre biraz soğuk oluyor. Yaz aylarında her geçen yıl biraz daha kalabalık oluyor, bunda ulaşımın kolay olmasının da rolü var.

Hastanealtı plajında engelli arkadaşlarımız konulan rampalar sayesinde denize daha rahat ulaşabiliyorlar, bu yolun diğer kişiler tarafından kullanılmaması özellikle belirtiliyor.

Sevgi Yolu boyunca uzanan Hastanealtı plajı şezlong ve şemşiyelerin çok fazla olmadığı plajlardan. Kumlara uzanarak güneşlenebiliyorsunuz. Plajın başlangıcında ve bitiminde yer alan sarı – kırmızı renkteki bayraklar mavi bayraklı plajın nereye kadar uzandığını gösteriyor.

kumluk plajı

2 – Kumluk Plajı : Hastane önü plajından kıyı boyunca Limana doğru yürürseniz Kumluk Plajına gelirsiniz, plaj Kazım Yılmaz İlkokulunun yanından başlayarak Cumhuriyet Meydanına kadar devam eder. Adı üstünde sahili kum, sığ bir denizi var, yavaşça derinleşiyor, bu yüzden çocuklu aileler, yüzme bilmeyenler için de tercih edilen bir plaj. Hemen suya atlayıp yüzmek isteyenler sıkılabilir. Bu yıl sahilde işletmelerin masa ve sandalyalerini gündüz de göreceksiniz, kira ödedikleri için bu durum oluşuyor. Kuma uzanayım derseniz biraz zor gibi. Giriş kısmında küçük bir alan kumluk olarak uzanıyor.

kumluk manzara

Plajın yanında Kumluk Yolu var, trafiğe kapalı, yol boyunca çok sayıda yeme-içme ve konaklama tesisi var. Plajın birçok yerinde bu tesislere ait şezlong, şemşiyeler sıralanmakta. Kumluk plajında da  duş, kabin gibi hizmetler var. Yaz aylarında kalabalık oluyor.

datça taşlık plajı

3 – Taşlık Plajı: Datça Yat Limanı’ndan sahil boyunca yürüdüğünüzde Taşlık Plajı karşınıza çıkar. Plajı çakıl, kum karışımı, plajın yanından geçen Taşlık yolu trafiğe kapalı. Burada cafe, lokanta gibi işletmeler var, Muçev sahili işletmelere kiraladığı için şezlong ve şemşiyeleri plajda her yeri kaplamış vaziyette.

datça ılıca gölet

Taşlık Plajının yanında Ilıca Gölet bulunmakta, göletten kaynayan kükürtlü suların faydalı olduğu söyleniyor, sular göletin duvarları arasındaki oyuktan hızla, gür bir biçimde denize doğru akıyor. Denizden çıkan birçok kişi bu suyun altında vücuduna masaj yaptırıyor, duş alıyor. Ilıca gölet ve çevresinde yeme – içme işletmeleri var. Taşlık Plajında Sabahın İlk Işıkları

Taşlık plajının bitişiğinde bir de Kent Park dediğimiz Datça’nın en büyük yeşil alanı bulunmakta. Parkta çocuklar için oyuncaklar, Yelken Cafe’de yiyecek ve içecek bulunuyor, şezlong ve şemşiyelerinden yararlanabiliyorsunuz.. Kent parkta en sıcak havada bile serin bir hava oluyor, göletin üzerinden geçen kuzey rüzgarı klima etkisi yaratıyor. Yasak olmasına rağmen çimenlerde piknik görüntüleri hoş olmuyor.

datca-kargi-koyu-9

4 – Kargı Plajı: Kargı Koyu merkeze 3 – 4 kilometre mesafede,  etrafı dağlarla çevrili çanak şeklinde, belediye denetimli minübüsler devamlı işliyor. Koyun sahilinin iri çakıl taşlı olamasına karşın son yıllarda çokça tercih edilen bir yer, bu gibi denizlerde kumun yapışması, suyun bulanması olmuyor, deniz hep berrak. Okaliptus ağaçlarının gölgesi, doğal güzelliği, kuzey rüzgarlarına kapalı oluşu, merkeze yakın doğal güzelliğini yitirmemiş bir koy oluşu, bunda etkili olabilir. Kargı minübüsleri yarım saatte bir işliyor. Sahil Muçev tarafından işletmelere kiralanıyor, bu bakir koy da artık eski görüntüsünde değil. Buradaki otopark ücretli.

Sayfalar: 1 2 3 4

23 yorum

  1. Muzaffer bey gerçekten tşk ederim bir umut bir ugraş bir emek sonucu oluşanve bilgi paylasımın için minnettarım..2 yıl önce gelmiştim bu sayfayı zıyaret ettıgımde tekrar o anları yaşama sansım oldu duygular ve anılar canlandı benlıgımde..tekrar ılk fırsatta gelecegim…

  2. Muzaffer bey emeğinize ve ilginize teşekkürler.Datça plajları bu kadar güzel tanıtılır.Ben Datça ya gitmedim ama şimdiden gelmek için can atıyorum.

    1. Merhaba Muzaffer Bey, bu Bayram Aktur plajlarına gittik. Kalabalıktan oturacak yer bulamadık. Yazlıkçılar, kampingciler, günübirlik gelenler birleşince plajlarda yer kalmamış. Bazıları abartıp yerlere 2-3 metrelik hasırlar serip tüm gölgeyi kendilerine kapatmışlar. Üstelik plajda nereye otursam önce kumsala soktukları izmaritleri temizlemem gerekti. Gölgelik yerler ise izmarit, torba, meyva kabukları, boş şişeler ve çekirdek kabuğuyla pisletilmişti. En son ufak bir çocuğu tuvalet yerine herkesin oturduğu kumsala işettiklerini görünce bir daha gitmemeye karar verdim…

  3. Bız de nasipse 3 gun sonra kısa süreli bir tatıl için datca yı secmiştik.Datça nın neresinde diye karar veremedik.deneyiminizi bizimle paylaşıp yazıya döktugunuz için tesekkurler.

  4. Knidosa giden yol oldukça kötü. Giriş ise 15 tl. Dogal bir koy olmasına rağmen o kadar yolu gitmeye demez bence..

  5. Aktur Sitesi Çiftlik Koyu’ndaki plajlar günü birlikçilere açık deildir.Burada ev sahiplerinin şemsiye ve şezlongları vardır.Yanlış bilgi verip tartışmalara sebep olmayın lütfen.Diğer taraflar da kiralanacak ve dışardan gelenler o imkanlardan ücretiyle yararlanabilecekler.Şu anda çok kötü bir piknik yeri gibi kullanıp çöplerini de bırakıp gitmekteler.Aktur elbette ki bunlara duş WC kabin hizmeti vermeyecektir.

    1. Bildiğim kadarıyla sahiller kimsenin malı değil, belirli kuralları yerine getirerek buralardan yararlanılır. Çöp gibi konularda haklısınız, insanlarımız maalesef böyle ama yasaklamak ta çözüm değil diye düşünüyorum.

  6. Merhaba Muzaffer Bey
    Billurkentte sadece plajdan şezlonglardan konaklama olmadan faydalanmak için gidilebiliyor mu?

  7. Merhaba MUZAFFER Bey,
    Akcabük’e 2018 de gittiğimizde Hayel kırıklığına uğradık. Çünkü senelerdir gittiğimiz
    Plajı telle çevirip Camping yapmışlar, tabii giriş ücretli olmuş.

  8. Hocam elinize sağlık tşk ler,yanlız ne yazikki duşlar dediğiniz gibi değil,şu an için hiçbirinde çalışmıyor,ben her sabah sevgi yolunda yürüyüş yapıyorum ve kontrol ediyorum duşlar devreye giremedi bir türlü,bilginize hocam…

  9. emeğinize sağlık çok yararlı bilgiler. kendi şemsiye ve havlumuzla hangi koylardan girebiliriz. işletmelerin şezlonglarını kullanmadan?

  10. Kızlan’a hiç gitmedim. Nasıl bir köy acaba? Denizi özellikle ben merkez, palamutbükü, aktur, hayıtbükü gibi yerlerde denize giriyordum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir