Datça Reşadiye’de Bir Gün

1 Aralık 2010 tarihinde Reşadiye Mahallesine giderek Uzun yıllar birlikte çalıştığım Öğretmen arkadaşım Pervin Hanım’la Reşadiye mahallesini gezdim , fotoğraflar çektim . Pervin hanım bu sokaklarda büyümüş , yaşamının büyük bir kısmı buralarda geçmiş , bir Reşadiyeli . Benimle Reşadiye sokaklarını gezerken bir çok anısını tekrar hatırladığını hissettim.O yine şanslı ; anılarının olduğu sokaklar , evler ve insanların bir çoğu hala durmakta .
Konuya yabancı olanlar için Reşadiye mahallesi ile ilgili olarak biraz bilgi vereyim. Reşadiye Datça ilçesinin üç mahallesinden biri ve Datça’ya gelirken göreceğiniz ilk mahalle. Baktığınızda , ağaçlar arasında evleriyle gittikçe yükselen bir yamaç üzerinde tarihi dokusu bozulmamış bir yerleşim görürsünüz. Uzun yıllara dayanan bir geçmişi var ,kentsel SİT alanı kapsamında.

1800 lü Yılların sonlarında Reşadiye ve Çevresi Marmaris’e bağlı Dadya isminde bir nahiyedir. 1908 yılına kadar bu bölgede Reşadiye ismine rastlanmıyor, Reşadiye mahallesinin ismi de belgelerde Elaki karyesi diye geçiyor.( Doç. Dr.Mehmet Çanlı – Bölgedeki Kuva-yı Milliye yazışmaları ve Salnamelere dayalı belgeler ) Karye çoğu kez köy anlamında kullanılıyor. Sultan Reşad’ın tahta çıkmasından sonra yarımada Reşadiye adını alıyor, Cumhuriyetin ilk yıllarında da Datça olarak değiştiriliyor. 1928 de Dadya nahiyesi Reşadiye merkez olmak üzere Datça adı altında ilçe yapılıyor. Bu gezimde o yıllara ait belediye ve kaymakamlık binalarının da fotoğraflarını çektim. Daha sonra Kıyılardaki Turizm hareketliliğine bağlı olarak 1947 yılında ilçe Merkezi İskele Mahallesine taşınıyor.

Pervin hanımların evinden başlayarak sokakları gezmeğe başladık, her taraf eski taş ev ama badana yapıldığı için önce farkına varamıyorsunuz.

Yolumuz üstündeki Pervin hanımın anneannesinin evine geliyoruz. Bir bakım geçirmiş, orjinalliği korunmuş.

Evde yan yana iki oda var , birinci oda daha küçük burada ocakta yemek pişirilir, yemek yenir ve oturulurmuş.

İkinci oda daha geniş o da ocaklı , oturma ve misafir odası olarak kullanılıyormuş . Çoğunlukla geceleri bu odaya geçiliyor , burada da yatılıyor.Bu odada banyo yapmak için ahşaptan yapılmış yunmalık denen bir kısım da bulunuyor.


En karşıdaki küçük kısım kiler olarak kullanılmış. Bulaşık yıkama , çamaşır yıkama gibi işler evin avlusunda yapılıyor.

Sayfalar: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir