hızırşah köyü

Datça Köyleri

KARAKÖY

Karaköy, Datça yarımadasının Ege Denizine bakan kısmında ve Datça merkeze 10 km mesafede, nüfus 790 kişi . İlk kuruluş yeri denizden içeride olmasına karşılık son yıllarda yerleşim kıyıya yakın düzlüklere yapılıyor . Köy halkının büyük bir kısmı geçimini tarımdan karşılar. Verimli topraklarında her tür sebze ve meyva yetişir, zeytincilik ve badem üretimi de yaygındır. Her tarafı ayrı güzellikte bir köyümüz . Kuzey rüzgarlarına açık olduğu için turistik işletmeler pek yoktu, marina ile birlikte bunun değişeceği şimdiden görülmekte.

karaköy

Karaköy’ün ilk kurulduğu yer Limana giden yoldan 1 km kadar içeride, akdeniz mimarisini yansıtan taş evler, dar sokaklarıyla güzel bir köy. Son yıllarda yerleşim diğer köylerde olduğu gibi verimli ovalara kaymış durumda, marina yapımından sonra bu daha da hızlanacaktır.

karaköy evleri

Eski taş yapılar korunarak bu köylerimiz turizmin nimetlerinden yararlanabilirler. Tarihi evleri , kendine özgü doğal güzellikleri ile Datça’mızın görülesi yerlerinden.

karaköy marina

Turizm sezonunda Datça – Bodrum arasında çalışan feribotlarla Datça – Bodrum arasındaki mesafe 2 saate inmektedir. Yapımı tamamlanan  Körmen Kairos Marina Karaköy’ün çehresini oldukça değiştirecek gibi görünüyor. 2019 yılı olarak birçok tekne marinada barınmakta, yine birçok teknenin bakımı yapılmaktaydı.

karaköy balıkçı barınağı

Marina yanında yapılan balıkçı barınağı da oldukça güzel oldu.

guz-domatesi

Karaköy sulak, verimli arazilere sahip, Kızlan köyüyle birlikte Datça’nın sebze ihtiyacını karşılayan köylerden, Köy halkı geçimini tarımdan sağlıyor. Hayvancılık ve Arıcılık ta yapılan işlerden. Güz domatesi ekimi yaygın olarak yapılıyor, son yıllardaki damlama sulama ile yamaçlara bile güz domatesi ekiliyor.

datça köy fırını ekmeği

karaköy tarihi kalıntılar

Antik dönemde de önemli bir yer olan Karaköy’de Gerence denen mevkide Bizans dönemine ait kalıntılar bulunuyor. Aşağıda verdiğim linklerde tüm bu konuları görebilirsiniz.

karaköy ye değirmeni

Karaköy yel değirmeni, özel şahsa ait, şimdilerde ev gibi kullanılıyor. Değirmen deresi denilen vadide arka arkaya sıralanan tarihi su değirmenleri var.

Karaköy’ün etrafında bulunan yüksek dağlar doğa yürüyüşçüleri için ilginç parkurlar sunmakta, el değmemiş doğada yürüme şansı buluyorsunuz. Karia yollarının bazıları bu arazilerden geçiyor.

Eğitim: İlkokul

Ekonomik durum; tarıma dayalı, Sebze, zeytin, badem yetiştiriliyor, Güz domatesinin yaygın olarak yapıldığı yerlerden.

Ulaşım: Karaköy minübüsleri çalışıyor, Marina inşaatı devam ediyor, Bodrum ile Feribot seferleri Karaköy limanından yapılıyor. Balıkçı barınağı var.

Muhtarlık: 0 252 712 3444

Karaköy ile ilgili yaptığım sayfaların linkleri.

Karaköy Evleri
Datça Her Mevsim Güzel
Karaköy Boğa Güreşleri
Karaköy’de Gün Batımı
Değirmenderesi Su Değirmenleri
Karaköy Kocadağ Kanyonu

Sayfalar: 1 2 3 4 5 6 7 8 9

15 yorum

  1. Trabzon dan yazıyorum çok güzel harıka yerler hayatım boyunca görmek ıstedıgım yerler fakat maddı zorluklar nedeniyle gecekleştıremedım datcanın koylerıne cok ilgı duyuyorum hazırlamış olduğun bu belgesel gıbı cok güzel allah razı olsun hocam senı tanımayı ısterdım yuregıne sağlık cok güzel bılgıler cok güzel paylaşımlar gelmış kadar gormuş kadar oldum cok teşekkürler

  2. Çok teşekkürler ederim emeğinize sağlık bir sorum olacak İstanbul dan Karaköy değirmen dere mevkide bir değirmen var almak istiyorum fikriniz BEMİM için önemli bu değirmen 1144 nolu parsel de 680 m2 arsası var ev yapıla bilirmi havası nasıldır bende romatizma var teşekkürler ederim saygılar

  3. Datca-Aktur tatil koyunde 5 kisilik ailem ile birlikte tatil yapmak icin yazlik ( temmuz+agustos) bir ev aramaktayim. Iki kizim ve damadim bir hafta kalip donecekler. Biz esimle birlikte tatilimize iki kisi olarak devam edecegiz. Yadimci olursaniz cok sevinirim.

  4. merhabai size bir yerin adını sormak istiyorum, eşimle kendi aracımızla knidos ‘ a dogru giderken bir bakkal hatırlıyoruz ve dükkanın etrafında güzel insanlar oturuyorlardı, ayrıca ön tarafında badem falan satılıyordu, az ilerisinde betonerme evler hatırlıyorum ama köyün adı neydi çıkaramadım. O şanslı insanların yasadıgı köyü merak ediyorum.Darısı başıma, oyle yerde yasamak hayalim. saygılar

    1. Zeytincik olabilir betonarme kelimesinden bunu çıkardım, böyle bakkal yol üstünde Yaka ve Yazı’da var.

  5. Merhabalar Yurtdışından gelen bademlerle başım dertte. Ben Datça bademi arıyorum, İstanbul’da bulabiliyorum lakin Datça’dan kilo ile satın alacağım birilerine nasıl ulaşabilirim. Ben emeği geçenin kazanmasından yanayım..

    1. Merhaba,
      Datça Sındı tarımsal kalkınma kooperatifini öneririm.
      Ömer Bey sağolsun tek başına yetişmeye çalışıyor. aşağıda telefon numarası ve telefonunu veriyorum.

      omerohan48@gmail.com

      GSM : 0 537 952 41 58

  6. Aydınlatıcı bilgilerinizi, büyük bir emek sarf ederek bize ulaştırdığınız için teşekkürler Muzaffer bey. İzninizle sormak istiyorum; siz bu köylerden hangisinde yaşamak isterdiniz?

  7. Merhabalar.. web sayfasi cok bilgilendirici olmus, tesekkurler.. Mayis ayi gibi Antalya dan bisikletle Marmaris ve Datca turu planliyorum. Birkac sorum olacak.
    1- Nimara adasindan Icmeler ‘e herhangi tekne vs debiz ulasimi ile gecis yapabilir miyim?
    2- Ozellikle Datca yarim adasinda aksam konaklamak icin, cokta pahali olmayan pansiyon veya kucuk otel, ayni zaman da restaurant olan tavsiye edeceginiz koy veya köy tavsiye edebilir misiniz.. (ben sadece palamutbükü dusunuyorum ama tavsiyenize acigim..)
    Farkli tavsiyeleriniz de varsa; yol cografya vs belirtirseniz memnun olurum. tesekkurler

    1. Epeydir pandemi nedeniyle araştırma yapamadım düşündüğünüz gibi Palamutbükü, Ovabükü gibi yerlerde konaklayabilirsiniz, bisikletle olduğu için dinlenme açısından da iyi olur. Konaklama için Datça Detay sayfasındaki otel, pansiyon tanıtımlarından yararlanabilirsiniz, tam olarak nerede konaklayacağınız belli olursa faydalı olmaya çalışırım selamlar.

  8. Turizme kazandırılmasın daha iyi, sonra Ayvalık’ta gibi zeytinlikleri kesip , her yere ‘villa’ siteleri doğuyor.
    Slow Turizm olarak kalsın

  9. Emeginize,ellerinize saglık.Teşekkür ederim.Bilgiler gayet doyurucu.Buralarda Benimde bir odalık yerim olmasını isterdim.Çorum/Kargı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir