hızırşah köyü

Datça Köyleri

YAZIKÖY

yazıköy'de yaşam

Yazıköy, Datça yarımadasının batısında en son köy, Datça merkezine 28 km uzaklıkta , nüfus 591 kişi. Knidos ören yeri 8 km uzaklıkta, Knidos’a giderken Yazıköy’den geçiliyor. Yazı köy geleneksel Datça mimarisi açısından da önemli bir yerleşim yeri. Köy sokaklarında eski yaşama ait görüntüleri her an görmeniz mümkün. Dar sokakları her zaman hareketlidir, kadınların her alanda aktif olarak çalıştıkları, sosyal yaşamın güçlü olduğu köylerden. Betçe köylerinde okuma oranı oldukça yüksektir, Yazıköy de bunlardan biri. Geçim şartlarının zor olması, köyün kentsel, doğal ve arkeolojik sit alanları içinde kalması insanları okumaya, gurbetlerde çalışmaya itmiş. Yaz aylarında dışarıda çalışanların tatile gelmesi ile köy nüfusu artmakta.

yazıköy'de köfte ekmek

Yol üstünde küçük lokantalar var. İnsanlar sıcak kanlı, yardımsever.

zeytinli-gunler-13

Yazıköy Tarımsal Kalkınma Kooperatifine ait mengende köylülerin zeytinleri sıkılarak kaliteli yağlar elde ediliyor. Kooperatif ve muhtarlık binası bu binada. Fotoğrafta Muhtar Salih Bora mengende görülüyor.

zeytinli-gunler-26

Köyün ekonomik durumu tarıma dayalı, badem, zeytin tarımı yaygın, arıcılık ta yaygın olarak yapılan uğraşlardan.

aralik-bahari-47

Yazıköy’e 1 km uzaklıktaki mahallesi Belenköy de çok güzel doğal güzelliklere ve parkurlara sahip.

knidos stoa sütunları

Köyün Knidos’a kadar uzanan arazileri var. Ege tarafında Değirmenbükü ile deniz bağlantısı var.

Ekonomik durum: Tarıma dayalı

Tesisler: Kooperatif Mengeni, Köye ait konaklama tesisi, Belenköy de pansiyon.
Plajlar: Bağlarözü, Domuzini, Değirmenbükü, Kapıtaşı, Barkas
Tarihi Eserler: Knidos dönemi surlar, mezar yapıları, Yazıköy kalesi, Saranda Kalesi, Değirmenbükü Manastır
Eski Yapılar: Yazıköy kentsel sit kapsamında, eski yapılar korunuyor. Bir adet yel değirmeni, Kelebek değirmeni ( Yatay eksenli yel değirmeni), su değirmenleri, Belenköy çeşme.
Köyün içme suyu Kaynak suyundan temin ediliyor.

Muhtar Salih Bora: 0 252 726 1373

Yazıköy’le ilgili sayfalarımın linkleri.

Sevgi Kokulu Yağmurlar

Knidia Çiftliği Ziyareti

Yazıköy’de Bir Pan Flüt Sanatçısı

Belenköy’de Güneşli Bir Aralık Günü

Yazıköy’de Bir Pazar Günü

Yazıköy’de Bir akşam üstü
Yazıköy ve Saranda Kalesi
Yazıköy’de Zaman
Yazıköy’de Bahar
Yazı ve Belenköy
Tanıdık Bir Rüzgar ve Pirenlerin Kokusu
Kelebek değirmeni
Yazıköy Kalesi

Not: Datça Köyleri ile ilgili söyleyeceğiniz bir konu varsa yorum kısmına yazınız.

Sayfalar: 1 2 3 4 5 6 7 8 9

15 yorum

  1. Trabzon dan yazıyorum çok güzel harıka yerler hayatım boyunca görmek ıstedıgım yerler fakat maddı zorluklar nedeniyle gecekleştıremedım datcanın koylerıne cok ilgı duyuyorum hazırlamış olduğun bu belgesel gıbı cok güzel allah razı olsun hocam senı tanımayı ısterdım yuregıne sağlık cok güzel bılgıler cok güzel paylaşımlar gelmış kadar gormuş kadar oldum cok teşekkürler

  2. Çok teşekkürler ederim emeğinize sağlık bir sorum olacak İstanbul dan Karaköy değirmen dere mevkide bir değirmen var almak istiyorum fikriniz BEMİM için önemli bu değirmen 1144 nolu parsel de 680 m2 arsası var ev yapıla bilirmi havası nasıldır bende romatizma var teşekkürler ederim saygılar

  3. Datca-Aktur tatil koyunde 5 kisilik ailem ile birlikte tatil yapmak icin yazlik ( temmuz+agustos) bir ev aramaktayim. Iki kizim ve damadim bir hafta kalip donecekler. Biz esimle birlikte tatilimize iki kisi olarak devam edecegiz. Yadimci olursaniz cok sevinirim.

  4. merhabai size bir yerin adını sormak istiyorum, eşimle kendi aracımızla knidos ‘ a dogru giderken bir bakkal hatırlıyoruz ve dükkanın etrafında güzel insanlar oturuyorlardı, ayrıca ön tarafında badem falan satılıyordu, az ilerisinde betonerme evler hatırlıyorum ama köyün adı neydi çıkaramadım. O şanslı insanların yasadıgı köyü merak ediyorum.Darısı başıma, oyle yerde yasamak hayalim. saygılar

    1. Zeytincik olabilir betonarme kelimesinden bunu çıkardım, böyle bakkal yol üstünde Yaka ve Yazı’da var.

  5. Merhabalar Yurtdışından gelen bademlerle başım dertte. Ben Datça bademi arıyorum, İstanbul’da bulabiliyorum lakin Datça’dan kilo ile satın alacağım birilerine nasıl ulaşabilirim. Ben emeği geçenin kazanmasından yanayım..

    1. Merhaba,
      Datça Sındı tarımsal kalkınma kooperatifini öneririm.
      Ömer Bey sağolsun tek başına yetişmeye çalışıyor. aşağıda telefon numarası ve telefonunu veriyorum.

      omerohan48@gmail.com

      GSM : 0 537 952 41 58

  6. Aydınlatıcı bilgilerinizi, büyük bir emek sarf ederek bize ulaştırdığınız için teşekkürler Muzaffer bey. İzninizle sormak istiyorum; siz bu köylerden hangisinde yaşamak isterdiniz?

  7. Merhabalar.. web sayfasi cok bilgilendirici olmus, tesekkurler.. Mayis ayi gibi Antalya dan bisikletle Marmaris ve Datca turu planliyorum. Birkac sorum olacak.
    1- Nimara adasindan Icmeler ‘e herhangi tekne vs debiz ulasimi ile gecis yapabilir miyim?
    2- Ozellikle Datca yarim adasinda aksam konaklamak icin, cokta pahali olmayan pansiyon veya kucuk otel, ayni zaman da restaurant olan tavsiye edeceginiz koy veya köy tavsiye edebilir misiniz.. (ben sadece palamutbükü dusunuyorum ama tavsiyenize acigim..)
    Farkli tavsiyeleriniz de varsa; yol cografya vs belirtirseniz memnun olurum. tesekkurler

    1. Epeydir pandemi nedeniyle araştırma yapamadım düşündüğünüz gibi Palamutbükü, Ovabükü gibi yerlerde konaklayabilirsiniz, bisikletle olduğu için dinlenme açısından da iyi olur. Konaklama için Datça Detay sayfasındaki otel, pansiyon tanıtımlarından yararlanabilirsiniz, tam olarak nerede konaklayacağınız belli olursa faydalı olmaya çalışırım selamlar.

  8. Turizme kazandırılmasın daha iyi, sonra Ayvalık’ta gibi zeytinlikleri kesip , her yere ‘villa’ siteleri doğuyor.
    Slow Turizm olarak kalsın

  9. Emeginize,ellerinize saglık.Teşekkür ederim.Bilgiler gayet doyurucu.Buralarda Benimde bir odalık yerim olmasını isterdim.Çorum/Kargı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir