hızırşah köyü

Datça Köyleri

HIZIRŞAH KÖYÜ

Merkeze 6 km uzaklığı ile en yakın köy, okuma oranının oldukça yüksek olduğu köylerden ve kendine özgü bir sosyal yapısı var, nüfusu son sayıma göre 517 kişi. Eski yapılar bir çok yerde duruyor. İnsanların ilişkisi çok sıcak, boş zamanlarında kahvelerde buluşurlar . Yaz akşamları kadınlar evlerinin önüne çıkarak Anadolu  havasını yansıtıyorlar. Etrafı dağlarla çevrili, dağlar arasındaki vadilerde badem ve zeytin tarımı yapılıyor, arıcılık ta yaygın uğraşlardan. İklimi, konumu ve kaynak suları nedeniyle antik dönemde de önemli merkezlerden. Teraslarla tarım yapılmış, köyün arkasındaki Yarıkdağ’da içinde sarnıçlar bulunan bir kale var. Köyün su ihtiyacı Kocadağ eteklrindeki Pustular mevkiinde çıkan kaynak suyu ile karşılanıyor.

hızırşah köyü

Geleneksel mimariyi yansıtan sokakları, tarihi camisi , kilisesi, kalesi , doğal güzellikleri ile ziyaretçi çeken köylerimizden. Geleneksel ipek dokumacılığını da yerinde görebilirsiniz.

hızırşah köyünde keşkek

Datça Köylerinin birçoğunda olduğu gibi Hızırşah köyünde de kadınler etkinliklerde faaldir.

hızırşah ipek dokuma ürünleri

Eski İlkokul binasında yapılan ipek dokuma çalışmaları yine burada satışa sunuluyor. Hızırşah İpek Dokuma atölyesi Datça’da ziyaret edilen yerlerden.

hızırşah camii

Beylikler Dönemi eseri Hızırşah Camii

hacet tepesi

Datça Yerel Tarih Derneği ve Hızırşah kooperatifi ortaklığında yapılan , Birleşmiş Milletlerin Desteklediği Projelerden olan Hacetevi Projesi tamamlanarak Hacettepesi ziyaretlere açıldı. Yürüyüş yollarından tepeye çıkılıyor. Çok eski yıllarda çevredeki yerleşimlerden buraya çıkılarak rüyaya yatılıp gelecekle ilgili bilgi almak istenir, dilekler dilenirmiş. Tepede daha önce antik dönem mezarlar varmış.

hızırşah piknik alanı

Hızırşah Muhtarlığınca Pirenlik Mevkiinde yaptırılan piknik alanı, 2017 yılında burası piknik alanı olarak yine kullanılıyor ama su ve hizmet yok.

Ekonomik durum: Halkın bir kısmı kent merkezinde esnaf olarak veya resmi kurumlarda çalışmakta. Genelde geliri tarıma bağlı, badem, zeytin, arıcılık, az miktarda besicilik. Köy merkezindeki eski ilkokul binasında İpek dokumacılığı.

Muhtarlık: 0 252 712 3444

Hızırşah Köyü İle ilgili Datça Detay Linkleri :

Hızırşah Köyü Gelep şenliği

Hızırşah İpek Dokuma Atölyesi

Bir Hızırşah Masalı

Hızırşah Pirenlik Piknik Alanı 

Hızırşah Camii

Hızırşah Kalesi

Hızırşah Köyünde Bahar

Güven İslamoğlu İle Hızırşah Köyünde

Sayfalar: 1 2 3 4 5 6 7 8 9

15 yorum

  1. Trabzon dan yazıyorum çok güzel harıka yerler hayatım boyunca görmek ıstedıgım yerler fakat maddı zorluklar nedeniyle gecekleştıremedım datcanın koylerıne cok ilgı duyuyorum hazırlamış olduğun bu belgesel gıbı cok güzel allah razı olsun hocam senı tanımayı ısterdım yuregıne sağlık cok güzel bılgıler cok güzel paylaşımlar gelmış kadar gormuş kadar oldum cok teşekkürler

  2. Çok teşekkürler ederim emeğinize sağlık bir sorum olacak İstanbul dan Karaköy değirmen dere mevkide bir değirmen var almak istiyorum fikriniz BEMİM için önemli bu değirmen 1144 nolu parsel de 680 m2 arsası var ev yapıla bilirmi havası nasıldır bende romatizma var teşekkürler ederim saygılar

  3. Datca-Aktur tatil koyunde 5 kisilik ailem ile birlikte tatil yapmak icin yazlik ( temmuz+agustos) bir ev aramaktayim. Iki kizim ve damadim bir hafta kalip donecekler. Biz esimle birlikte tatilimize iki kisi olarak devam edecegiz. Yadimci olursaniz cok sevinirim.

  4. merhabai size bir yerin adını sormak istiyorum, eşimle kendi aracımızla knidos ‘ a dogru giderken bir bakkal hatırlıyoruz ve dükkanın etrafında güzel insanlar oturuyorlardı, ayrıca ön tarafında badem falan satılıyordu, az ilerisinde betonerme evler hatırlıyorum ama köyün adı neydi çıkaramadım. O şanslı insanların yasadıgı köyü merak ediyorum.Darısı başıma, oyle yerde yasamak hayalim. saygılar

    1. Zeytincik olabilir betonarme kelimesinden bunu çıkardım, böyle bakkal yol üstünde Yaka ve Yazı’da var.

  5. Merhabalar Yurtdışından gelen bademlerle başım dertte. Ben Datça bademi arıyorum, İstanbul’da bulabiliyorum lakin Datça’dan kilo ile satın alacağım birilerine nasıl ulaşabilirim. Ben emeği geçenin kazanmasından yanayım..

    1. Merhaba,
      Datça Sındı tarımsal kalkınma kooperatifini öneririm.
      Ömer Bey sağolsun tek başına yetişmeye çalışıyor. aşağıda telefon numarası ve telefonunu veriyorum.

      omerohan48@gmail.com

      GSM : 0 537 952 41 58

  6. Aydınlatıcı bilgilerinizi, büyük bir emek sarf ederek bize ulaştırdığınız için teşekkürler Muzaffer bey. İzninizle sormak istiyorum; siz bu köylerden hangisinde yaşamak isterdiniz?

  7. Merhabalar.. web sayfasi cok bilgilendirici olmus, tesekkurler.. Mayis ayi gibi Antalya dan bisikletle Marmaris ve Datca turu planliyorum. Birkac sorum olacak.
    1- Nimara adasindan Icmeler ‘e herhangi tekne vs debiz ulasimi ile gecis yapabilir miyim?
    2- Ozellikle Datca yarim adasinda aksam konaklamak icin, cokta pahali olmayan pansiyon veya kucuk otel, ayni zaman da restaurant olan tavsiye edeceginiz koy veya köy tavsiye edebilir misiniz.. (ben sadece palamutbükü dusunuyorum ama tavsiyenize acigim..)
    Farkli tavsiyeleriniz de varsa; yol cografya vs belirtirseniz memnun olurum. tesekkurler

    1. Epeydir pandemi nedeniyle araştırma yapamadım düşündüğünüz gibi Palamutbükü, Ovabükü gibi yerlerde konaklayabilirsiniz, bisikletle olduğu için dinlenme açısından da iyi olur. Konaklama için Datça Detay sayfasındaki otel, pansiyon tanıtımlarından yararlanabilirsiniz, tam olarak nerede konaklayacağınız belli olursa faydalı olmaya çalışırım selamlar.

  8. Turizme kazandırılmasın daha iyi, sonra Ayvalık’ta gibi zeytinlikleri kesip , her yere ‘villa’ siteleri doğuyor.
    Slow Turizm olarak kalsın

  9. Emeginize,ellerinize saglık.Teşekkür ederim.Bilgiler gayet doyurucu.Buralarda Benimde bir odalık yerim olmasını isterdim.Çorum/Kargı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir