data sarnıçları

Datça Su Sarnıçları

Hızırşah Sarnıcı

hızırşah sarnıcı

Hızırşah Kartal Vadisi üzerindeki sarnıç, Aşlama ve Bubaslık yollarının birleştiği kısımda. İlk gittiğimde bulmam zor olmuştu, makilik bitkilerin içinde görünmüyordu, dikkatlice bakınca aslında yoldan belli oluyor ama kubbesi otlarla, bitkilerle kaplandığı için zor farkediliyor. İşçilik Kargı sarnıçlarına benziyor, o yıllarda yol sarnıcın önünden geçiyormuş, şimdi sarnıçla kullanılan yol arasında bir dere var.

hizirsah-sarnici-2

Bu sarnıç artık oldukça zor durumda, içeriye girmek bile ürkütücü. Su tutulan kısım zeminden oldukça alçakta.

hizirsah-sarnici-3

Kubbenin tam ortasında bir oyuk var, buradaki taşlar kendi mi düştü, yoksa insan eliyle mi oldu bilemiyorum. Teknik ve malzeme olarak dediğim gibi Kızılova ve Palamutluk sarnıçlarına çok benziyor.

hizirsah-sarnici-4

Duvarla kubbenin birleştiği yerde sıralanan delikler pek görünmüyor, kapanmış, tam karşıda zeminden gelen suların girdiği oyuk görülüyor, sarnıçta su tutulmuyor, içerisi toprakla dolmuş.

hizirsah-sarnici-5

Yol tarafından bakınca sarnıç bu şekilde görünüyor.

İskele Sarnıcı

datça iskele sarnıcı

Şu an yerleşim alanlarında olan iki sarnıç var, birisi Taşlık plajına inilen yerde, diğeri Marmaris yolu üzerinde Kızlan arazilerinde. Özel arazi olduğu için girip bakamadım, Taşlık yolu üzerindeki sarnıca sahiplerinin izni ile girip bakma imkanım oldu.  Yat limanından taşlığa inilecek yerde, evin bahçesinde yer alıyor, sarnıca su kubbe bitimindeki deliklerden ve zeminden giriyormuş

iskele-sarnici-2

 

iskele-sarnici-3

Oldukça harap vaziyette, ev sahiplerinin tamir etme, yapıya müdahale etme yetkileri yok anladığım kadarıyla, sonuçta olan bu tarihi esere oluyor.

iskele-sarnici-4

Kullanılan malzeme çevreden toplanan taşlar.

iskele-sarnici-5

Zeminden gelen suların girdiği delikler var.

iskele-sarnici-6

İç kısmına giremedim, bu yapılarda biraz dikkali olmak lazım, yılların çamuru zeminde birikmiş. Bu sayfları yapmamın bir nedeni bu yapılara dikkat çekmek, elimizden kayıp giden eserler. Ne yazık ki bu yapılarla ilgili fazla bir araştırma göremedim, Bizans döneminden başlayarak 150 yıl öncesine kadar giden eserler. Bir zaman gelecek belki sarnıçlara tekrar ihtiyaç duyacağız, kimbilir. Su kaynakları hızla tükeniyor, mevsimler değişiyor.

Sayfalar: 1 2 3 4 5 6

4 yorum

  1. Yine harika bir çalışma olmuş hocam emeğinize sağlık.Merak ettiğim bir şey var, bu gezileri bir gün içerisinde mi yapıyorsunuz?
    Teşekkür ediyorum sağlıkla kalın…

    1. Teşekkürler Selma hanım, sarnıçlar Yarımada’nın farklı yerlerinde, bir kaç yılı kapsayan bir sürede bu fotoğrafları çektim. Yürüyüşleri merak ederseniz arama çubuğuna sarnıcın ismini yazmanız yeterli olur, onunla ilgili sayfalar önünüze gelecektir. Selamlar…

  2. muzaffer hocam,çok teşekkürler.bu gibi tarihi eserler hızla kayboluyor,tanıtımınız ile sizin sayenizde yaşama şansı bulabilirler.teşekkürlerimle sağlık ve mutluluklar dilerim.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir