Eştengil Sarnıcı
Yörede Eştengil diye bilinen ova, Knidos’un arka tarafında, dağların arasında bir düzlük. Kuzey tarafında İskandil burnu yer alıyor, Eştengil ismi oradan geliyor sanıyorum. Burası günümüzde bile hayvanların otladığı bir yer, özellikle büyük baş hayvanları burada kendi hallerine bırakıyorlar, korunaklı bir yer. Sarnıç düzlüğün kuzey doğu kısmında görünüyor. Fotoğrafın çekildiği yer Knidos’a bakan yamaçlar.
Burada tanıtacağım diğer sarnıçlardan farklı bir teknik ve görünümde, Roma dönemine kadar gittiğini okumuştum ama ne derece doğru bilemiyorum. Knidos’un arka bahçesi gibi bu yer her zaman önemli olmalı. Duvarlar daha alçak, kubbe şekli Cumalı sarnıcına benziyor. Kubbesinin dışı en sağlıklı görünen sarnıç bu, harcın içine gömülmüş olan taşlar dayanıklılığını artırmış olmalı. Duvarla kubbenin birleştiği yerlerdeki oluklardan su alıyor. Burada delikler yapının boyutuna göre büyük tutulmuş.
Alçak kapı içeriye ışığın girmesini engelliyor.
Bu sarnıçta da su tutuluyor.
Kubbeden gelen suyun aktığı ve aynı amanda havalandırma vazifesi gören deliklerde suyun izleri belli oluyor. Aşağı kısımda duvarın toprakla birleştiği kısımda iki delik görünüyor, buradan yağmur suları buraya yönlendirilen su yolundan ilerliyerek sarnıca giriyorlar. Geçmişte büyük ihtimalle pisliklerin girmemesi için çalımsı bir süzgeç kullanılıyordur, günümüzde herhangi bir şey yok, suyla akıp gelen topraklar sarnıçları dolduruyor. Su seviyesini belirleyen duvarlar horasan harcı dediğimiz harçla sıvanıyor, bu harç içindeki tuğla kırıkları nedeniyle kırmızımsı oluyor. Su geçirmemesi için harçta volkanik küller kullanılıyor. Genelde bu harçlı kısımlar hala bozulmadan kalan kısımlar.
Fotoğrafta duvarın dışından kubeye doğru verilen eğim görülüyor, suların deliklere akması için.
Kubbenin dışının yakından görünüşü, iç kısmlarında düzgün bir işçilik oluyor.
Yine harika bir çalışma olmuş hocam emeğinize sağlık.Merak ettiğim bir şey var, bu gezileri bir gün içerisinde mi yapıyorsunuz?
Teşekkür ediyorum sağlıkla kalın…
Teşekkürler Selma hanım, sarnıçlar Yarımada’nın farklı yerlerinde, bir kaç yılı kapsayan bir sürede bu fotoğrafları çektim. Yürüyüşleri merak ederseniz arama çubuğuna sarnıcın ismini yazmanız yeterli olur, onunla ilgili sayfalar önünüze gelecektir. Selamlar…
muzaffer hocam,çok teşekkürler.bu gibi tarihi eserler hızla kayboluyor,tanıtımınız ile sizin sayenizde yaşama şansı bulabilirler.teşekkürlerimle sağlık ve mutluluklar dilerim.
Cok tesekkur ederiz. Cok aydinlatici oldu.