mehmet ali ağa konağı

Datça Mehmet Ali Ağa Konağı

resadiye-kocaev-16

Eski geleneksel Datça evlerinde de gördüğüm deniz taşlarıyla yapılan zemin düzenlemeleri konakta birçok yerde karşımıza çıkıyor.

resadiye-kocaev-12

Mehmet Ali Ağa konağında çeşitli kültürel ve sosyal etkinlikler düzenlenebiliyor.Konakta tarih, kültür ve sanat kitaplarından oluşan bir kütüphane de mevcut.

resadiye-kocaev-13

Kocaev’de aslına uygun, titiz bir restorasyon çalışması yürütülmüş. Restorsyon sırasında ilk iş olarak Konağın bahçesine marangoz atölyesi kurulmuş. Binanın orjinal ahşap parçalarının birçoğu korunmuş. Bağlantılarda eskiden olduğu gibi dövme demir ve mıhlar kullanılmış. Duvarlarda onarım isteyen yerlerden sökülen taşlar onarıldıktan sonra tekrar yerlerine konmuş. Bu aşamalarda harç olarak ta geleneksel horasan+ kireç harcı kullanılmış. Taş işçiliği Yatağandan gelen ustalar tarafından yapılmış.

resadiye-kocaev-14

Odalarda bulunan ahşap kapılı yüklükler içine mekanın orjinal havasını bozmadan tuvalet ve banyolar yerleştirilmiş. Konağın içinde gezerken sedir kokusunu duyuyorsunuz, sedir çok uzun yıllar bozulmadan kalabilen bir ağaç, konağın ayakta kalmasında bu malzemenin etkisi büyük. Mehmet Ali Ağa Konağının öyküsünün anlatıldığu Broşürde ” Mehmet Ali Ağa Konağının Restorasyonu tarihe karşı beslenen sevgi, saygı ve sorumluluğun öyküsüdür. ” deniyor. Günümüzde restore ediyoruz diye birçok önemli yapının yok olduğu bir zamanda bu çalışma örnek bir çalışma, gelecek kuşaklara da ulaştırılmasını dilerim. Bu yapıyı gezerken ne kadar kırılgan olduğunu, korunmasının, yaşatılmasının ne denli güç olduğunu da gördüm.

mehmet ali ağa konağı büyük oda

Konağın Başoda’sı, hava kararmak üzere ama her taraf ışıl ışıl.  Bu oda yer sedirleri ve antika eşyalarıyla bir süit olarak hazırlanmış. Kocaev’in restorasyonundaki en önemli kısım Başoda’daki kalem işlerinin orjinalliğinin bozulmadan canlandırılmasıydı. Bunun ne denli başarılı bir şekilde gerçekleştirildiğini odaları gezerken anlyabiliyorsunuz. Desenlerin kopyaları çıkarılarak orjinal renklerine bağlı kalınarak renkli çalışmalar yapılmış. Boya altında kalmış bazı kısımlar tekrar ortaya çıkarılmış ve boyanmış.

resadiye-kocaev-17

Mehmet Ali Ağa Konağı Geleneksel Türk Sanatımız İçinde önemli bir yeri olan Kalemişi işlerinin en güzel örneklerini barındırıyor. Konağın verdiği bilgilere göre 1831 yılına tarihlenen kalemişlerinde Batıdan gelen Barok ve Minyatür sanatı özellikleri bu çalışmalarda buluşmuştur. Orjinalliği bozulmamış olan tavan süslemeleri eski Türk tavan süslemelerini yansıtmakta. Kırmızı – sarı renkteki birbirine geçmiş desenler hasır görünümü veriyor. Tavanın ortasındaki çarkıfelek deseni sonsuzluğun, sürekliliğin  simgesi.  Süslemelerde geyik, leylek, kuş, balık, figürlerini de görmekteyiz.

Sayfalar: 1 2 3 4 5 6

2 yorum

  1. Sayın Muzaffer Bey,
    Mehmet Ali Ağa Konağı ile ilgili yazınızı maalesef, ancak şimdi okuyabiliyorum. Datça’da yaşayan ve üç yıldır otelcilik yapan bir işletmeci olarak, bu konuda öncelikle üzgünüm.
    Yazınız çok bilgilendirici ve detaylı olmuş. Enfes fotoğraflarla da süslenmiş, adeta görsel kültürel şölen yaratıyor.
    Bu sene Haziran ayı başından itibaren, yaklaşık olarak 3 yıldır kapalı olan Mehmet Ali Ağa Konağı’nı işletmeye tekrar açacağımızı gurur ve keyifle bildirmek isterim.
    Öncelikle sizleri ve tüm misafirlerimizi Konak’ı ziyaret etmeye memnuniyetle bekliyoruz.
    Bilgilendirme ve katkılarınız için kendi adıma teşekkür etmek istiyorum.
    Saygılarımla,

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir