datça kaleleri

Datça Kaleleri

Mesudiye Adatepe Kalesi

adatepe-kalesi-3

Adatepe Ovabükü ve Hayıtbükü koylarını ayıran, denize doğru uzanmış bir kara parçası. Yarımadanın en uç tarafında Adaepe kalesi bulunuyor. Kara parçasının en ucundaki kalıntılara yaklaşırken Knidos dönemi surlar önünüze çıkıyor. Kara parçasının doğu tarafında , 30-40 m uzunluğunda, büyük taşlarla yapılmış duvarlar.

adatepe kalesi

Adatepe’nin en uç kısmındaki duvarlarla çevrili kısım oldukça sarp, dik, toprak bir kısmı aşmak gerekiyor, heyalan tehlikesi var. İkinci gelişimde kaleye çıkmak nasip oldu, batı tarafındaki sur duvarları görünüyor, diğer kısımlar oldukça sarp.

adatepe kalesinde sarnıç

Kalenin içinde Bizans dönemi kalıntılar var, bir sarnıç ve şapele ait yapı kalıntıları dikkat çekici. Burasının Hıristiyanlık döneminde dini bir yer olarak kullanıldığını düşünüyorum. Adatepe burnuna giden patika bir yol var, bir saatlik bir yürüyüşten sonra kalenin bulunduğu yere çıktık.  Mesudiye Adatepe Kalesi 

Mesudiye Ada Kale

mesudiye ada tepe yolu

Yörede tepelere Ada deniyor, iki tepe arasındaki Adakısık’ta yürürken antik bir yol dikkatimizi çekti, yoldan devam edince Ada denilen tepeye geldik, burada sur duvarları vardı.

mesudiye kale

Tepe her yere hakim vaziyette, çok güzel bir manzara var. Mesudiye antik dönemde verimli ovasıyla önemli bir yerdi.

adatepe-kalesi-2

Taşlar üst üste konularak yapılmış geniş duvarlar, bu kalıntılarla ilgili birşey diyemiyorum, korsan saldırılarına karşı sonradan yapılmış olabilir. Güney ve doğu kısımları sarp, bu kısımlarda duvarlar yok.

Sayfalar: 1 2 3 4

3 yorum

  1. Muzaffer bey,Yazıköy çıkışından hemen sonra, Belen sapağında bir dere yatağının kenarında muntazam ve poligonal taşlarla örülmüş bir dere geçişi (İng. culvert) var. Antik havası veriyor. Bunu yıllarca önce resimlemiştik. Ayrıca yine Yazıköy çıkışından sonra, bir virajı takiben soldaki zeytinlik içinde bulunan takriben 30 m. çapında, iri taşlarla yapılmış yuvarlak bir mezar anıtı (Tholos) var. 2000’li yıllarda dialarını çekmiştik. 2012 sezonunda Ertekin hocamız burada önemli bir kazı yaptı. Kör veya sahte dromoslu bir giriş buldu. Detayları kendisinden izin almadığımız için burada maalesef veremiyorum. Saygı ile…Esin Turnalı.

  2. Muzaffer bey, Yazıköy’den Knidos yönünde çıktıktan sonra, Bağlarözü koyunun arkasına gelen yüksek tepede (Knidos yolunun sağında) büyükçe bir kale var. Adına Saranda kalesi (Kırklar) diyorlar. Ayrıca daha alt tarafta ,yani Knidos yolunun solunda belirli bir ara ile yine Bağlarözüne bakan iki tane kule kalıntısı var ki köylüler bunlara Karakuleler diyorlar. Kısaca bu bölümde bayağı tahkimat var. Bilge Umar Hocamız bunlara dayanarak Bağlarözü koyunu Triopion’a bağlamak istemişti ama , kitabımda belirttiğim gibi, koy açık denize çok karşı. Su kaynaklarını gözden geçirdik-fena değiller ama Thukydides’in ünlü öyküsüne bu koy hiç uymuyor. Sanıyoruz ki bu tahkimat Knidos yolunu gözlüyor. Dr.Tuna’nın bu kalelerin çoğunun Knidos’un başat devrinden sonra yapıldığı söylemine katılmıyoruz.Şöyle demek daha mantıklı olacak: Bu kaleler yapıldıktan sonra muhtelif devirlerde, Bizans-Menteşe-Osmanlı çağlarında elden geçmiş demek daha doğruya benziyor. Size Saranda Kalesi ile çifte Karakuleleri öneririm – kalede mutlaka sarnıçlar da vardır. En iyi dileklerimizle…Esin-Bilgin Turnalı.

    1. Yorumunuzda belirttiğiniz kale ve antik kalıntılar Datça Detay sayfalarında fotoğraflarıyla var, bazıları arşiv’de depolandığı için görememiş olabilirsiniz, arama çubuğuna yazdığınızda bu sayfalar çıkar, yorumlarınız için teşekkürler… Saranda kalesine iki kez çıktım, sayfalarımda bu çıkışlar görülebilinir, bu sayfamda da bilgi veriyorum.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir