datça kaleleri

Datça Kaleleri

SONY DSC

Güney tarafındaki sur duvarları oldukça geniş örülmüş, kalede sarnıç ve herhangi bir yapıya ait iz yok, Knidos’a giden yola hakim bir tepe üzerinde.

Saranda Kalesi

saranda kalesi

Saranda kalesi Yazıköy Saranda mevkiinde, Knidos yolu üzerindeki bir tepede yer alıyor. Güney tarafı sur duvarlarıyla çevrili, diğer kısımlar uçurum olduğu için herhangi bir duvar yok. Düz alan olarak küçük bir yer var orada da bir sarnıç ve yapıya ait olduğunu düşündüğüm taş yığınları var. Askeri amaçla kullanılan bir yer olmalı, çok kişinin barınabileceği bir yer değil.

yazıköy saranda kalesi

Kalenin bulunduğu Saranda dağından çıkarıldığı anlaşılan büyük taşlarla örülmüş duvarlar, fotoğrafta kalenin kapısı görülüyor. Bir saate yakın bir yürüyüşten  sonra kaleye ulaşılıyor. Bu sayfamdaki kalelere çıkışımı anlattığım sayfalar için arama çubuğuna kalenin ismini yazmanız yeterli. Dağın yüzeyi plaka şeklinde kayalarla kaplı, duvarlarda kullanılan taşlar da bu çeşit. Kalenin manzarası çok güzel, doğu tarafında Yazıköy ve diğer köyler görülebiliyor, surların olduğu güney ve batı kısımlarından Knidos yolu ve Bağlarözü koyu görünüyor.

Saranda Kalesi Gezisi

Emecik Alavara Kalesi

alavara kalesi

Alavara kalesi Alavara’ya inen yol üzerinde bir tepenin üzerine yapılmış, tepe doğal bir kale gibi, duvarlar güney kısmında büyük taşlarla örülmüş. Üst kısımdaki duvarlar horasan harcıyla örülmüş , kaleye çeşitli dönemlerde bazı eklemeler yapıldığını düşünüyorum. Bazı kısımlardaki malzeme ve teknik daha başka.

emecik alavara kalesi

Kalenin içinde harçla örülmüş yapılara ait duvarlar var, daha önceki kalelerde bu duruma rastlamamıştım, yine yapılardan kalma olduğu belli olan taş yığınları var. Alavara tarafındaki denizdeki hareketlilik buradan görülebilinir. Antik dönemlerde bu bölgelerde liman ve yerleşimlerin olduğunu kalıntılardan anlıyoruz. Sarnıçla ilgili bir iz göremedim.

alavara kalesinde surlar

Kullanılan taşların kalenin yapıldığı tepeden temin edildiği belli oluyor, aynı renk ve özellikte kayalar. Burada bir kapı var ama aşağısı yüksek. Alavara kalesi Datça kaleleri içinde ilgimi çeken kalelerden.

Cıngırık Kalesi

cıngırık kalesi

Cıngırık kalesi Hızırşah arazileri içinde alçak bir tepe üzerinde yer alıyor, yörede tepeye Cıngırık tepesi deniyor.  Kaleye ait duvarların çoğu tahrip edilmiş, kaleye kuzey tarafındaki eğimli bir yamaçtan o zamanki vasıtaların da çıkabileceği şekilde bir yol varmış. Knidos yolu üzerindeki kaleden Hızırşah köyü görünüyor.

Sayfalar: 1 2 3 4

3 yorum

  1. Muzaffer bey,Yazıköy çıkışından hemen sonra, Belen sapağında bir dere yatağının kenarında muntazam ve poligonal taşlarla örülmüş bir dere geçişi (İng. culvert) var. Antik havası veriyor. Bunu yıllarca önce resimlemiştik. Ayrıca yine Yazıköy çıkışından sonra, bir virajı takiben soldaki zeytinlik içinde bulunan takriben 30 m. çapında, iri taşlarla yapılmış yuvarlak bir mezar anıtı (Tholos) var. 2000’li yıllarda dialarını çekmiştik. 2012 sezonunda Ertekin hocamız burada önemli bir kazı yaptı. Kör veya sahte dromoslu bir giriş buldu. Detayları kendisinden izin almadığımız için burada maalesef veremiyorum. Saygı ile…Esin Turnalı.

  2. Muzaffer bey, Yazıköy’den Knidos yönünde çıktıktan sonra, Bağlarözü koyunun arkasına gelen yüksek tepede (Knidos yolunun sağında) büyükçe bir kale var. Adına Saranda kalesi (Kırklar) diyorlar. Ayrıca daha alt tarafta ,yani Knidos yolunun solunda belirli bir ara ile yine Bağlarözüne bakan iki tane kule kalıntısı var ki köylüler bunlara Karakuleler diyorlar. Kısaca bu bölümde bayağı tahkimat var. Bilge Umar Hocamız bunlara dayanarak Bağlarözü koyunu Triopion’a bağlamak istemişti ama , kitabımda belirttiğim gibi, koy açık denize çok karşı. Su kaynaklarını gözden geçirdik-fena değiller ama Thukydides’in ünlü öyküsüne bu koy hiç uymuyor. Sanıyoruz ki bu tahkimat Knidos yolunu gözlüyor. Dr.Tuna’nın bu kalelerin çoğunun Knidos’un başat devrinden sonra yapıldığı söylemine katılmıyoruz.Şöyle demek daha mantıklı olacak: Bu kaleler yapıldıktan sonra muhtelif devirlerde, Bizans-Menteşe-Osmanlı çağlarında elden geçmiş demek daha doğruya benziyor. Size Saranda Kalesi ile çifte Karakuleleri öneririm – kalede mutlaka sarnıçlar da vardır. En iyi dileklerimizle…Esin-Bilgin Turnalı.

    1. Yorumunuzda belirttiğiniz kale ve antik kalıntılar Datça Detay sayfalarında fotoğraflarıyla var, bazıları arşiv’de depolandığı için görememiş olabilirsiniz, arama çubuğuna yazdığınızda bu sayfalar çıkar, yorumlarınız için teşekkürler… Saranda kalesine iki kez çıktım, sayfalarımda bu çıkışlar görülebilinir, bu sayfamda da bilgi veriyorum.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir