gizemli karia ülkesi

Datça İle İlgili Kitaplar

can yücel mekanım datça olsun

Türkiye İş Bankası Kültür Yayınlarından Can Yücel’in ” Mekanım Datça Olsun ”  şiir kitabı, Can Yücel’in ölümünden sonra derlenen, Datça’daki yaşamı esnasında yazdığı şiirlerden oluşuyor. Bu şiirlerde buram buram Datça kokuyor, sade, yalın bir dille Datça’nın o sakin, doğal ortamında yazılmış şiirler.

knidos-mavide-uyuyan-guzel

KNİDOS MAVİDE UYUYAN GÜZEL

Oktay Sönmez’in Arkeoloji ve sanat Yayınları basımı ” Knidos Mavide Uyuyan Güzel ” isimli kitabını İzmir’de kitapçıları gezerken tesadüfen gördüm ve heyacanla alıp okudum, roman tadında yazılmış bir kitap. Bilimsel veriler, öyküler, efsaneler hepsi bir arada. Kitabın daha sonra Datça’daki kitapçıda da satıldığını öğrenmiştim. Kitabın elime geçtiği zamanlarda Knidos’u keşfetmekle meşguldüm, elimde Knidos ile ilgili yazılmış fazla bir bilgi yoktu. Yıllar önce Charles Newton’un Knidos’ta kazıp götürdükleri ile ilgili bir kitap okumuştum. Onun dışında internet ortamında gördüğümüz bilgiler vardı ki bu bilgiler her zaman bilimsel olmayabiliyor. ” Knidos Mavide Uyuyan Güzel ” i okudukça görmek istediğim bazı yerleri kolayca bulma imkanım oldu. Bunlardan biri Charles Newton’un Knidos’tan ilgiltereye götürdüğü Knidos Aslanı’nın kaidesinin olduğu yerdi, sorduğum kişilerin bir çoğundan tam bir bilgi alamamıştım. Kitabı okuduktan sonra Aslanlı Burun’da yer alan kaideyi bulmam kolay olmuştu. O anki duygu ve gözlemlerim Oktay Sönmez’le benzerlikler gösteriyordu, o gezimi yazdığım sayfamda bahsetmiştim.

” Knidos Mavide Uyuyan Güzel ” kitabının yazarı Oktay Sönmez Knidos Aslanlı Mezar’a 1996 yılında Newton’un geldiği yoldan; deniz yoluyla geliyor. (Elimdeki kitap 2007 basımı – Arkeoloji ve Sanat Yayınları) Oktay Sönmez buraya geldiğinde açıklardan bir gemi geçmektedir, 2010 yılında buraya gelişimde de ben benzer bir görüntüyle karşılaştım ve yazarın anlattığına benzer duyguları yaşarken kitaptaki dizeleri hatırladım, ” Uzakta Nisiros ve Tilos adalarının arasında nokta gibi bir gemi süzülüyordu batıya doğru sessizce. İçimde, çağlar öncesi ile çağlar sonrası birlikte, o anda yaşayan biri , “inanılır anlatılır gibi değil diye mırıldanıp duran biri , ağlamak üzereydi . Öylesine bir büyünün içinde , bir büyük rüyanın sonsuzluğundan bakıyordum, kırmızı bazalt kayaların tepesinden dünyanın en güzel denizine.” İşte Oktay Sönmez’den 14 yıl sonra aynı yerde benzer bir görüntüyle benzer duyguları yaşadım. Bir yazar için, bir sanatçı için ölümsüzlük de budur bence, kitaplarının her okunuşunda , eserine her bakılışında bir başka yüreğin heyacanla atması , duygular denizine yelken açmak. Tabii kitapta anlatılan ve etkilendiğiniz bir yeri görmek, o atmosferi solumak çok başka bir şey.

” Knidos Mavide Uyuyan Güzel ” zevkle okunan bir kitap hele benim gibi Knidos aşığı biriyseniz okurken çok tat alacağınızı söyleyebilirim.

datca-seruveni

Datça’da yaşayan doğa yürüyüşçüsü kadın yazarlarımızdan Suna Güler kitabında Datça Doğasında yaşadığı serüvenleri akıcı bir dille anlatmış, zaman zaman dağların zirvesinde, eşsiz güzellikte vadilerde, tarihi yerlerde arkadaşlarla yaşanan o güzel anlar. Suna Güler iklimi ve Doğal yapısı ile pek çok yürüyüş parkuruna sahip Datça’nın doğru tanıtımlarla doğa sporlarında bir marka olacağından emin

karia yolu kitabı

Muğla Ticaret ve Sanayi Odası öncülüğünde başlayan Karia Yolları projesi 2013 yılında yürüyüşlere açılmıştır. 800 km ye yakın bir mesafeyi kapsayan Karia Yolları 46 etaptan oluşmakta. Kitapta Datça yarımadası üzrindeki 11 parkur da yer alıyor. Parkurlar, geçilen yerler, uyarılar, yönlendirme tabelaları kitapta yer alıyor.

datça'da bitkiler

Datça Yerel Tarih Derneği Bitki Araştırma grubunca hazırlanan ” Datça’da Hayatın İçinden Bitkiler ” kitabı Datça Yarımadası’nda yetişen bitkileri, bunlarla yapılan yemekleri, bu bitkilerin değişik alanlarda kullanışları ile ilgili yöresel bilgileri veriyor. Çalışma 2002 – 20007 tarihleri arasında yörede yaşayan halkla yüz yüze görüşülerek hazırlandı.

datça bozburun endemik bitkiler

Dr. Riyat Gül’ün Datça – Bozburun Yarımadasının Nadir ve Endemik Bitkileri adlı kitabı 4 yıllık özverili bir çalışmanın ürünü. Riyat Gül çalışmasında 270 nadir veya endemik bitkiyi fotoğraflar eşliğinde incelemekte. İngilizce ve Türkçe olarak yayınlanan kitap dört yıl boyunca iki Yarımada adım adım gezilerek belirlenen bitkileri kapsamakta. Kitapta her bitkinin benzerlerinden ayrılan özellikleri ayrıntılı olarak belirtiliyor. Datça – Bozburun Yarımadasının Nadir ve endemik Bitkileri yöreyi daha yakından tanımak isteyen araştırmacılar, bilim insanları, merak edenler için yararlı bir kaynak. Kitap 2018 Alternatif Yayıncılık basımı.

 

 

Sayfalar: 1 2 3

6 yorum

  1. Hocam merhaba, Oktay Sönmez’in “Mavide uyuyan Güzel Knidos” kitabı da var. Datça yarımadası hakkında ve özellikle Knidos hakkında güzel bilgiler içeriyor.

    Saygılar

    1. Merhabalar Mehmet arkadaş evet Oktay Sönmez’in o kitabı bende var, okudum, Knidos ile ilgili az sayıda kitaptan biri olarak beni etkilemişti, ama kitabı kaldırmışım bulamadım, onun gibi birkaç kitap daha var, yüzlerce kitap değişik yerlerde, bulduğumda sayfama ilave edeceğim. Yorumun için teşekkürler.

  2. Ben Datça’nın kendine Betçeli diyenlerindenim Yazı köylü’yüm Datçada zaman kitabını 5-6 defa okudum hala bazı bölümleri her okuyuşumda kahkahalarla gülüyorum çok güzel bir kitap

  3. Datça mezar taşları ( zannederim ismi böyle) isimli bir kitap daha var.Onu da koyun.Daçev bilir.

  4. Çok değerli dostumuz Muzaffer beyin veb sayfasında Datyça’yı kapsayan kitapları tanıtması beni çok mutlandırsa da, o derece de üzdü. Ne yazık ki yanılmamışım. Bir kişi de Muzaffer hocam bu kitapları nereden temin edebiliriz dememiş. Beni üzen esas konu insanların okumaya karşı olan duyarsızlıkları oldu. Bütün Datçalıların bölgeye yaptığı katkılarından dolayı Muzaffer hocaya büyük borçları var. Hiç olmasa bu bilinse demekten kendimi alamıyorum…

    1. Teşekkürler Ali bey büyük emeklerle ortaya çıkardığınız ” Gizemli Karia Ülkesi ” adlı kitabınız ilgi duyanlar tarafından aranılıp bulunacaktır. Maalesef kitaplara, okumaya karşı ilgi oldukça azaldı. Sosyal medya paylaşımları insanlara yeter oldu, kaynağından değil de ikinci yerlerden bilgiler tercih ediliyor. Bunda tüketim alışkanlığının rolü büyük, her şey hızla tüketiliyor, yapılan özgün çalışmalar kısa zamanda ikinci plana atılıyor, çok hızlı akan bir ırmak gibi her şey sürüklenip gidiyor. Ama her zaman olduğu gibi gerçek okuyucular olacak ve bu çalışmaları taktir edeceklerdir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir