gizemli karia ülkesi

Datça İle İlgili Kitaplar

marmaris, dadya kazaları

Dumlupınar Üniversitesinde Öğretim görevlisi olarak çalışan Arzu Baykara Taşkaya’nın 2015 yılında çıkan 1844/ 45 Temettu’ Defterine Göre Marmaris Kaza’sı isimli kitabında Datça’nın 1900 lü yıllardaki idari, sosyal, ekonomik durumunu belgelerle görüyoruz. O yıllarda Marmaris Menteşe Sancağına bağlı bir ilçedir, Datça da o günkü adıyla Dadya Nahiyesi olarak ona bağlıdır. Bu kitapta Marmaris ve Datça kazaları Temettü defterlerindeki verilere göre incelenmekte.

Dadya nahiyesinin köyleri, ekonomik durumu (ekili alanlar, ekilen ve uğraşılan tarım ürünleri, miktarları, hayvancılıkla ilgili veriler vs ) , nüfus, isimler ( soyadının olmadığı bu dönemlerde insanlar baba adları, meslekleri, boy, saç rengi, sakal, bıyık gibi özellikleriyle belirtilmiş. Bu kayıtlarda Gayri Müslümlerle de ilgili isimler ve sayı veriliyor. ). Meslek dağılımı, vergiler vs birçok konu Dadya nahiyesine ait 12 Temettu’ defteri titiz bir şekilde incelenerek bizlere aktarılıyor.

numan tuna

Knidos Teritoryumu’nda Arkeolojik Araştırmalar kitabı, 1993 yılından bu yana Datça merkezine 2 km uzaklıktaki Burgaz Ören Yeri kazılarını yöneten Orta Doğu Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Şehir ve Bölge Planlama Bölümü Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Numan Tuna’ya ait. Kitapta Muman Tuna’nın 30 yılı aşkın süren kazılarının sonuçları ile ilgili bir bilgilendirme yapılmakta.

Kitapta yer alan bölümler Knidos Teritoryumu Kısa Toplumsal Ekonomik Tarihi, Knidos’un Yeniden Yerleşim Sorunsalı, Aekeolojik Yüzey Araştırmaları Sonuçları: Knidos Teritoryumu’nda M.Ö 4. Yüzyılda Toplumsal – Ekonomik Yeniden Yapılanma ve Kentsel Canlanma, Knidos Seramik Atölyeleri Kazısı, Datça / Reşadiye, Burgaz Kazıları, Apollon Arkaik Kutsal Alanı Kazıları yer almakta.

anadolu değirmenleri

Atilla Bir, M. Şinasi Acar, Mustafa Kaçar tarafından meydana getirilen Anadolu’nun Değirmenleri kitabında Datça su ve yel değirmenleri ve değirmencileri de geniş olarak tanıtılıyor. Datça Yerel Tarih Derneği’nin de katkıda bulunduğu kitapta bu değirmenler tanıtılırken benim de fotoğraflarımdan yararlanıldı.

datça dalış rehberi

Datça Dalış Rehberi profesyonel dalgıç ve sualtı fotoğrafçısı mahmut Suner tarafından dalma sporuna gönül verenlere rehberlik etmekte. 235 km lik sahil bandında birbirinden güzel koyları, sualtı kayalarını barındıran Datçamızın akvuryumu andıran sıaltı dünyasında dalış noktaları, sualtında dikkat edilecek hususlar, pratik bilgiler, dalış bilgileri gibi konular yer alıyor. Kitapta birbirinden güzel sualtı fotoğraflarıana da yer verilmiş.

knidos ve çevresi

Knidos ve Çevresi, Rehber – Araştırmacı yazar A. Bilgin Turnalı tarafından yazılmış, Knidos konusuna değişik bakış açıları getiren bir kitap. A. Bilgin Turnalı eşi Sanat Tarihçi Esin Yücel Turnalı ile birlikte Datça Yarımadası’nı gezerek kendi gözlemlemlerini ve bu konudaki bilgilerini dergi ve gazetelerde yazdıkları makalelerle paylaştılar . Kitapta A. Bilgin Turnalı’nın gazete ve dergilerde yayınlanmış bu makaleleri yer alıyor.

Sayfalar: 1 2 3

6 yorum

  1. Hocam merhaba, Oktay Sönmez’in “Mavide uyuyan Güzel Knidos” kitabı da var. Datça yarımadası hakkında ve özellikle Knidos hakkında güzel bilgiler içeriyor.

    Saygılar

    1. Merhabalar Mehmet arkadaş evet Oktay Sönmez’in o kitabı bende var, okudum, Knidos ile ilgili az sayıda kitaptan biri olarak beni etkilemişti, ama kitabı kaldırmışım bulamadım, onun gibi birkaç kitap daha var, yüzlerce kitap değişik yerlerde, bulduğumda sayfama ilave edeceğim. Yorumun için teşekkürler.

  2. Ben Datça’nın kendine Betçeli diyenlerindenim Yazı köylü’yüm Datçada zaman kitabını 5-6 defa okudum hala bazı bölümleri her okuyuşumda kahkahalarla gülüyorum çok güzel bir kitap

  3. Datça mezar taşları ( zannederim ismi böyle) isimli bir kitap daha var.Onu da koyun.Daçev bilir.

  4. Çok değerli dostumuz Muzaffer beyin veb sayfasında Datyça’yı kapsayan kitapları tanıtması beni çok mutlandırsa da, o derece de üzdü. Ne yazık ki yanılmamışım. Bir kişi de Muzaffer hocam bu kitapları nereden temin edebiliriz dememiş. Beni üzen esas konu insanların okumaya karşı olan duyarsızlıkları oldu. Bütün Datçalıların bölgeye yaptığı katkılarından dolayı Muzaffer hocaya büyük borçları var. Hiç olmasa bu bilinse demekten kendimi alamıyorum…

    1. Teşekkürler Ali bey büyük emeklerle ortaya çıkardığınız ” Gizemli Karia Ülkesi ” adlı kitabınız ilgi duyanlar tarafından aranılıp bulunacaktır. Maalesef kitaplara, okumaya karşı ilgi oldukça azaldı. Sosyal medya paylaşımları insanlara yeter oldu, kaynağından değil de ikinci yerlerden bilgiler tercih ediliyor. Bunda tüketim alışkanlığının rolü büyük, her şey hızla tüketiliyor, yapılan özgün çalışmalar kısa zamanda ikinci plana atılıyor, çok hızlı akan bir ırmak gibi her şey sürüklenip gidiyor. Ama her zaman olduğu gibi gerçek okuyucular olacak ve bu çalışmaları taktir edeceklerdir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir